Gram Altın

Alış: 2225.2903

Satış: 2225.8003

Çeyrek Altın

Alış: 3605.8903

Satış: 3667.4003

  • Düğün Hizmetleri
  • 18 Mart, 2020

Çeyiz Parası Hakkında Bilgiler!

  • 0
  • 2220
  • 0
  • 0

Çeyiz Parası Hakkında Bilgiler!

Geleceğin nesillerine büyük atılım, devlet tarafından evlilik ve aile yaşantısını özendirici birçok teşvikler ile belirli tutar ve oranlar da yardımlar yapmaktadır. Anne veya babasını küçük yaşlarda yitiren çocuklara devlet desteği sağlanmaktadır. Bu devlet desteği ile evlilik ve aile yaşantısı kurmaya yönelik gençlere teşvik unsuru birçok yardım yapmaktadır. Devlet kendi kurumları içerisinde sosyal güvenlik kurumları ile yeni çiftlere çeyiz parası adı altında yardımlar yapmaktadır. Evli çiftlerin bu yardımlar için belirli şartları ve koşulları da yerine getirmek zorundadırlar. Ana husus anne veya babasını yitiren kız çocuklarının evlenmesi durumunda sosyal güvenlik kurumu tarafından bir kez olması karşılığında evlenme veya çeyiz adı altında ödenek vermektedir.

 

Yardım ve Teşvik Unsuru Evlilik Yardımına Başvuru Süreci

Evlenme yardımı konusunda yeni çiftlerin karar vermesi ile sisteme dahil olabilmeleri için bazı işlemleri yapması gerekmektedir. Bu hususlardan biri kişinin anne veya babasının vefat etmiş olması, sosyal güvenlik kurumuna evlenmesinden dolayı çeyiz parası için başvuruda bulunması gerekmektedir. Sistem kişiler hakkında bilgi ve belge konusunda araştırmaları ve sorgulamaları yaptıktan sonra onaylanmasından sonra ödemeyi nakit olarak gerçekleştirmektedir. Anne veya babası vefat eden erkek çocuğu bu sistem faydalanamamaktadır. Kız çocuklarına hak tanınan evlenme yardımı ödeneğinin dışında isten ayrılma durumlarında verilebilmektedir. Sisteme dahil olmak isteyen, kız çocukları sigorta koluna bakılmaksızın sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekmektedir. Sistem kişileri çok fazla belge ve doküman içerisine yıkmadan ve hızlı bir şekilde ödemekten faydalanması konusunda çok sadeleştirmiştir. Kişinin sadece ölüm aylığı ve yetim maaşı alırken evlenme şartı aranmaktadır. Bu durumda evlenme ödeneği veya çeyiz parası alabilmesine imkan vermektedir. Kişilere, evlenme veya çeyiz parası için sosyal güvenlik kurumu üzerinden beyan dilekçesi ve imzalı evrağı ile birlikte başvuruda bulunması gerekmektedir. Kişiler, evlilikten sonra ki süreçte medeni durumu sisteme islenmemesi durumunda sosyal güvenlik kurumuna evlilik cüzdanını bildirmesi gerekmektedir.

 

Evlenme Ödeneğinin Hesaplanma

Unsurları ve Yatırma İşlemleri

Kışı, evlenme ödeneği veya çeyiz parası için sisteme dahil olması, anında evlilikten önceki yetim aylığının üzerinden hesaplama işlemini yerine getirmektedir. Kişinin yetim aylığı evlilik tarihinden önceki maaşı üzerinden 2 yıllık maaşının 2 katı kadar olarak hesaplanır. Sistemin en güzel yanı ise anında ve nakit olarak resmi kurum veya kuruluşlar tarafından ödemesini gerçekleştirmektedir. Sistemin ödeme işlemi nakit olarak kişilerin banka hesaplarına talimat ile gerçekleştirmektedir. Bunun dışında banka hesapları olmayanlara ise Ziraat bankası üzerinden vezneden T.C kimlik numarası ile tahsilini gerçekleştirebilirsiniz. Bu ödenekleri, kız çocuğunun evlilik tarihinden önceki son yetim maaşı aylığı üzerinden 2 yıl bedeli ödenek olarak çıkarılmaktadır. Evlenme yardımı, devlet tarafından evliliğe adım alabilmeleri konusunda maddi olanakları olmayan birçok gencimizin geleceğini ve yuvalarını kurmaları için bir defalığına şart olması hususunda kanunlar tarafından belirlenen bir ödenek niteliğine sahiptir. Devlet, kendi iç dinamikleri ve kendi halkının maddi kaynaksızlığı içerisinde belirli bir ödenek ve şartları adi altında bir artı değer yaratmıştır. Bu durum karşılığında halkın “çeyiz parası nedir” sorusuna bütün merakları ortadan kaldıracak bir cevap olmaktadır. Anne veya babası vefat etmiş bir kız çocuğunun yetim aylığı alan, devlet tarafından çeyiz yardımı veya çeyiz parası konusunda evlilik tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde alma hakkı bulunmaktadır. Babasını kaybetmiş kız çocuklarına önemli maddi ve manevi destekler devletin önemli kademeleri tarafından sağlanmaktadır. Evlilik ödeneği konusunda yetim kız çocuklarının son yetim maaşını bir kriter olarak belirlerken 2 yıllık tutarı kadardır.

 

Evlilik Yardımında Kriterler

Yeni nesil geleceğin en büyük yardımı maddi destek ile sağlamaktadır. Evlilik sonrası aylığı alan kız çocukları çeyiz yardımını ve maddi destekleri 5 yıl içerisinde alması hususunda zaman vermektedir. Ödeneğin kişilere yardımı sağlaması adına bazı başvuru şartları ve kriterleri bulunmaktadır.

Bu kriterler arasında

- Yasanın ilk yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ( 01.10.2018) sigorta girişi olan kişiler

- Çeyiz parası ödeneği için bir dilekçe ile sosyal güvenlik kurumu başvurması gerekir

- Evlenme ödeneği için kişilerin evlilik tarihinden sonra kesilir.

- Kışı evlilik sürecinde boşanma gibi bir durum ile karşı karşıya kalmasında yetim aylığı tekrar bağlanır.

Bununla beraber sigortalı çalışanlardan bazı evrak ve dokümanları da istemektedirler. Sigortalı çalışanlardan

- Sosyal Güvenlik kurumları tarafından onaylı beyan belgesi

- Kamu kurum ve kuruluşlar da daha önce çalışmadığı hususunda beyan ile belgelemesi gerekir.

Devlet, kişilerin yardımlara ve ödeneklere daha detaylı olarak “çeyiz parası nasıl alınır” sorusu karşısında her türlü destek ve bilgiye daha hızlı ve doğru şekilde ulaşabilme adına canlı destek hatları da kurulmuştur. Kız çocuklarına yetim maaşı üzerinden hesaplanan tutarları oranında 2 yıllık çeyiz parası ödemesi gerçekleşmektedir. Sistemin amacı, kişilerin evlilik sürecinde ki bütün masraflarını hiçbir sorun yasamadan karşılamaktır. Bu durum ile birlikte borçsuz ve mutlu şekilde kişilerin aile yaşantısını kurmasını sağlamaktadır. Bu ödeneğin bir defalığına ve nakit olarak kişilere ödenmesi işlemi gerçekleştirilmektedir.

 

Sistemin En Önemli Avantajları ve Yönetimi

Anne veya babası vefatından dolayı kız çocuklarına sunulan ölüm aylığı ya da yetim maaşı, kişilerin evlilik sürecine kadar sürekli ve düzenli bir şekilde ödemesi gerçekleştirilen bir destek niteliğine sahiptir. Devlet tarafından kişilerin topluma çok daha hızlı ve maddi destekler ile kazanılması konusunda önemli teşvikleri de sağlamaktadır. Sistem yetim kız çocuklarını daha korumalı ve kendi iç dinamikleri içerisinde sorunsuz ve mutlu bir yaşam adına boşanmaları halinde yetim maaşı tekrar bağlanma olanağını da sunmaktadır. Sürekliliği ve geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlı olan çeyiz yardımı veya çeyiz parası olarak nitelendirilen ödeneğin, bugün birçok evli çiftin aile kurmasına ve geleceğe çok daha emin adımlar ile bakmasını sağlamaktadır. Sistemin en değerli diğer özelliği ise yetim kız çocuğuna yetim maaşı hususunda evlenmesi durumunda kesilmesi ile birlkkte hem yetim kız çocuğuna hem de annesine bir defalığına evlenme yardımı 12 aylık tutarı nakit olarak ödemesini kurum tarafından gerçekleştirilmektedir. Devlet, toplumun daha mutlu ve refah içerisinde yaşaması adına çok özel ve manevi değerleri yüksek bir atılımı yerine getirmiştir. Maddi kaynaklar noktasında maddi imkansızlıklar uğraşan genç nesillerimize geleceğe ve hayata daha doğru bir perspektiften bakabilmesi adına önemli bir teşviki hayata geçirmiştir. Devlet, toplumun ve aile testlerin bir bileşeni prensibinden yola çıkarak, her kesime daha fazla hizmet ve teşvikler ile medeniyet ve refah seviyesi yüksek bir gelecek ve daha bilinçli ekonomik değerler üreten vatandaşları beraberinde getirmesini amaçlamaktadır. Medeniyetin en büyük değerlerinden biri aile ve aile yapısını oluşturan taşları bireyleri her türlü maddi imkanlar ile daha mutlu ve huzurlu bir şekilde bir araya getirmeyi amaçlayan bir devlet yapısı ile mümkün olabilmektedir. Devlet, toplum ve bireylerin ihtiyaçlarını ve isteklerini doğru, bilinçli ve değer katan fonksiyonları içerisinde hizmet ile kullanmasına imkan veren bir anlayışı benimsemektedir. Çeyiz Yardımı ve evlenme ödeneği konusunda toplumun her kesimine hitap eden, daha fazla bilgi, belge ve doküman ile ulaşması adına canlı destek ve çağrı merkezleri ile alt yapısını donanımlarıyla kuşatan bir hizmet ağı bulunmaktadır.

 

Bir Yorum Yazın