Gram Altın

Alış: 2225.2903

Satış: 2225.8003

Çeyrek Altın

Alış: 3605.8903

Satış: 3667.4003

  • Düğün Hizmetleri
  • 31 Mart, 2020

Davet Listesi Nasıl Oluşturulmalı?

  • 0
  • 5695
  • 0
  • 0

Davet Listesi Nasıl Oluşturulmalı?

Küçük bir teferruat gibi görünen, ancak içine girince içinden çıkılmaz bir hal alan davetli listesi oluşturma büyük bir sorun olabilir. Düğün zamanı hem kız tarafı hem de erkek tarafı olduğundan çok daha fazla gergin olduğu için sorun çıkma ihtimali yüksektir. Davetli listesi oluşturma, düğün merasiminin son günlerinde olduğu için sinirler tavan yapmıştır ve gerginliğin çıkması için tek bir kıvılcım yeterdir. Bu da davetli listesi oluşturma ile eş zamanlı olarak yapılır. Bu nedenle davetli listesi oluşturulurken çiftlerin birbirine anlayış göstermesi gereklidir.

liste1

Davetli Listesi Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Davetli listesi oluştururken öncelikle gelecek kişi sayısı net bir şekilde belirlenmelidir. Davetli listesi oluşturma için öncelikle kız ve erkek tarafının net bir şekilde kişi sayısını belirlemesi gerekir. Kişi sayısı net bir şekilde belirlendikten sonra düğününüzün yapılacağı mekandan, sizinle ilgilenen müşteri temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz. Temsilciden, salon yer planının bulunduğu krokileri istemelisiniz. Temsilci bu krokileri size mail yoluyla da gönderebilir, çıktı olarak da verebilir. Düğün konuk listesi yerleşimi için daha sonra gelin ve damat arasında bir anlaşma yapılmalıdır. Davetli çizelgesinin oluşturulacağı masa planlarının üzerinde gelin ve damadın hangi kapıdan gireceği, sahnenin nerede olduğu, masaların yerleşim planı ve masaların kaç kişilik olduğu yazar.

liste2

Gelin ve Damat Bölümlerini Ayırın

Gelin ve damat adayının krokiyi aldıktan sonra yapması gereken ilk şey kişi dağılımı yapmak için taraf seçmeleridir. Gelin ve damat adayları genellikle sahneyi ortadan ikiye sağ ve sol olarak bölerler. Bu sayede her iki taraftan da yakın akrabalar sahneye yakın oturabilir. Düğünlerde en önemli şey olan ailenin konumu, genellikle sahne önündeki yakın masalardır. Yeni nesil düğün törenlerinde aileler kadar arkadaşlara da önem verilir. Bu nedenle şölen masası adı verilen uzun masalara gelin ve damadın yakın arkadaşları oturtulur. Bu masalar yakın akraba masaları kadar özenli ve sahneye yakındır. Düğün kişi listesi oluşturulurken damat ve gelin yakın arkadaşlarını tek bir masada toplarlar. Halil İbrahim Sofrasını andıran bu masalarda gelin ve damadın yakın arkadaşları bir arada bulunur.

liste3

Gelin ve Damat Masası Yoksa Dikkat

Gelin ve damat, düğün boyunca çok fazla oturmazlar ancak dinlenmek için az da olsa oturmaya ve yemek yemeye ihtiyaçları vardır. Organizasyonun yapılacağı mekanda gelin ve damat masası olmayabilir. Yeni nesil düğünlerde çiftler, ayrı bir masada oturmak yerine arkadaşlarının yer aldığı şölen masasında oturmayı tercih ederler. Daha geleneksel çiftler, gelin ve damat masasını tercih edebilirler. Ayrı bir masanın olmasının avantajı vardır. Tüm konuklara dönük olan gelin ve damat masası genellikle bir platformun üzerindedir. Bu sayede gelin ve damat kimseye sırtını dönmemiş olur. Davetliler de istedikleri anda çifti görebilirler. Saygı açısından daha olumlu olan gelin ve damat masası ne yazık ki yeni nesil düğünlerde yok. Gelin ve damat, tıpkı misafir gibi davetli masa planı oluştururken kendilerini de davetliler gibi bir masaya yerleştirirler. Bu masa gelin veya damadın arkadaş masası olabilir. Bu nedenle yer planı yaparken kendinizi de saymayı unutmayın.

liste4

En Önden En arkaya Doğru Gidin

Davetli listesi oluştururken bazı davetlilerin geleceğim demesine rağmen gelmeyeceğini unutmayın. Benim düğünümde olmaz demeyin çünkü; her düğünde erken kalkan veya hiç gelmeyen misafirler mutlaka olacaktır. Bu nedenle oturma planlı davetiyeler hazırlamadan önce masa planını gelecek kişilerin kesinliğine ve yakınlığına göre yapmalısınız. Gelmeme ihtimali olan kişileri arka masalara yerleştirebilirsiniz. Geleceğinden emin olduğunuz insanlarıysa sahneye daha yakın masalara oturtabilirsiniz. Böylelikle gelmeme ihtimali olan kişi gelmese dahi salon boş durmayacaktır. Düğünlerde davetlilerin katılması, oynaması, takı takması önemsenir. Bu nedenle diğer davetlilerin gözüne batmasını istemiyorsanız gelmeme ihtimali olan kişileri uzak masalara yerleştirmelisiniz.

liste6

Çiftleri ve Arkadaşları Ayırmayın

Davetli listesi hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey çiftlerdir Düğün masaları genellikle 10 kişiliktir. Bazı küçük salonlarda bu sayı 6, 7 veya 8 de olabilir. Size verilen krokide her masanın kaç kişilik olacağı yazacaktır. Bu listeye göre insanları yerleştirirken çift olarak gelecek olanları ayırmamaya özen gösteriniz. Yakınlığınız bulunan kişileri arayarak eşleri veya erkek arkadaşlarıyla gelip gelmeyeceğini sorabilirsiniz. Bazı aileler, çocuklarını da düğüne getireceklerdir. Çocuk küçük de olsa oturacağı için onu da bir kişi olarak saymalısınız. Organizasyon firmasıyla görüşüp salonda çocuk oyun alanının olup olmadığını, düğün esnasında palyaçonun çocuklarla ilgilenip ilgilenmeyeceğini öğrenebilir ve listenizi buna göre revize edebilirsiniz. Kimi kimle oturtmalı diye düşünüyorsanız ailenizden destek alabilirsiniz. Birbiri ile küs aileleri aynı masada oturtmamalısınız. Eğer boşluk kalıyorsa, insanların kaynaşması adına yaşları birbirine yakın olan çiftleri bir arada oturtmalısınız.

liste7

Masalarda Boşluk Kalmasın

Davetli listesi oluştururken tüm masaların tam bir şekilde dolduğundan emin olun. Her masada 1-2 kişilik de olsa boşluk kalmamalıdır. Davetlilerin tamamının gelmeyeceğini düşünerek planınızı doğru yapın. Masaların boş görünmesini istemiyorsanız her masayı tamamı dolacak şekilde dizayn edin. Aynı masaya iki kez farklı aileleri yazmamak için yapmanız gereken dolan masaların üzerini fosforlu kalem ile çizmeniz. Direkt olarak tükenmez kalemle çizmeyin. Çizerken kağıdın üzerindeki masa numarasını da silebilirsiniz. Fosforlu kalemler yarı saydam olduğundan çok daha rahat bir şekilde plan yapmanızı sağlayacaktır. Masa numaralarını farklı bir A4 kağıdına sıralayabilirsiniz. Kağıttaki masa numaralarının altına da davetlilerin isimlerini ve soy isimlerini tek tek yazabilirsiniz. Davetlileri soy ismi ile yazmak daha sonra davetiye oluştururken size yardımcı olacaktır.

liste55

İş Arkadaşlarınıza Ayrı Önem Verin

Aileniz her ne kadar yakınınız olursa olsun günün çok büyük bir bölümünü işte geçirirsiniz. Eğer çalışan bireylerseniz masa düzeni oluştururken iş arkadaşlarınızı da yakın arkadaşlarınızdan sayabilirsiniz. Her ne kadar içlerinde hiç sevmediğiniz kişiler olsa da iş arkadaşlarınız için ayrı bir özen göstermelisiniz. Düğün boyunca hakkınızda en çok konuşacak olanlar onlardır. Balayı bittiğinde ve işe döndüğünüzde de size iyi kötü her şeyi söyleyeceklerdir. Düğün organizasyonunu da işinize bir yatırım olarak görmek istiyorsanız iş arkadaşlarınızı arka masalara atmayın. Davetli listesi oluşturmada atlanmaması gereken bu detay, iş yerinizde sonraki günlerde rahat etmenizi sağlar.

liste7

Eşinizle Listeyi Teyit Edin

Davetli listesi oluşturduktan sonra eşinizle bir araya gelerek listeyi teyit edin. Yanlışlıkla aynı masaya farklı kişileri yazmış olabilirsiniz. Davetli listesi krokisi üzerinde karalama yapmadan önce bir adet fotokopisini almak faydalı olacaktır. Teyitleşme işlemi bittikten sonra düğün mekanına davetli sayısını bildirmeniz gerekir. Bu sayede düğün günü kapı girişinde bulunan hostesler gelenlere kaç numaralı masada oturacaklarını kolayca söyleyebilirler. Gelin ve damat, düğün hazırlıkları döneminde bu detaya dikkat ederek tüm misafirlerin geceden memnun ayrılmasını sağlayabilir. Davetli listesi hazırlarken yaptığınız oturma planı, davetlileri onore edecek şekilde olmalıdır. Çok sayılan bir aile büyüğünü arka masalara oturtmak yerine yaş almış kişiler için ayrı bir bölüm de oluşturabilirsiniz. Davetli listesini düğün organizasyon firmasına teslim ettikten sonra diğer işlemler için zamanınızı daha rahat bir şekilde ayırabilirsiniz. Davetliler, düğünün ilerleyen saatlerinde zaten yer değişimi yapacaktır. Ayrıca sizler için hazırladığımız ''düğün mekanı ne zaman seçilir'' makalesini inceleyebilirsiniz.

liste9

Bir Yorum Yazın