Gram Altın

Alış: 2225.2903

Satış: 2225.8003

Çeyrek Altın

Alış: 3605.8903

Satış: 3667.4003

  • Düğün Hizmetleri
  • 04 Mart, 2020

Evlilik Kredisi İçin Bilmeniz Gerekenler!

  • 0
  • 2369
  • 0
  • 0

Evlilik Kredisi İçin Bilmeniz Gerekenler!

Devlet destekli evlilik kredisi , devletin yeni evlenecek gençlere sağladığı sosyal destekler arasında yer almaktadır. Evlilik kredisi, bankalar tarafından yeni evlenecek çiftlere verilen bir tür tüketici ya da sıklıkla bilinen adıyla bir ihtiyaç kredisidir. Evlilik kredisini benzeri diğer ihtiyaç kredilerinden ayıran tek ve en önemli fark, daha uygun geri ödeme seçeneklerinin ve kolaylaştırılmış başvuru şartlarının olmasıdır. Evlenmek isteyen ancak maddi zorluklar ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle hayallerindeki yuvayı kuramayan gençler, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelen bu haberle rahatlamaktadır. Yapılan düzenlemeye göre belli kriterlere uygun olduğu tespit edilen gençlere devletimiz evlilik desteği sağlamaktadır. Devlet destekli evlilik kredisi faizsiz kredi türüdür. Krediye başvuran ve yapılan değerlendirme sonucunda bu destekten yararlanmaya hak kazanan gençler verilecek olan krediyi isterlerse düğün masraflarında isterlerse de diğer evlilik harcamalarında kullanabilecektir.

 

Evlilik Kredisi İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Evlenecek çiftlere verilen bu ihtiyaç kredisini almanın belli şartları bulunmaktadır. İlk olarak, bu destekten yararlanmak isteyen gençlerin 27 yaşını geçmemiş olması gerekir. Uygun adayların Ziraat Bankası gibi devlet destekli bir bankada çeyiz hesabı açarak birikip yapmış olmaları gerekir. Yaş şartını sağlayan adaylar, bankalardan açtıkları çeyiz hesabına düzenli bir şekilde para yatırmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çeyiz hesabına düzenli ya da toplu olarak para yatıran adaylar hesabında biriken miktara göre devletten destek alacak olmalarıdır. Evlilik için çok önemli olan bu ihtiyaç kredisini almak için açılan çeyiz hesabına en az 3 yıl boyunca birikim yapılması gerekmektedir.

 

Destek Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?

Kredi desteğinden yararlanmak için açılan çeyiz hesaplarına en az 3 yıl boyunca düzenli para yatıran çiftler, bu süre boyunca yatırdıkları tutarın belli bir oranını devletten destek şeklinde almaktadır. Kabaca bir hesaplama yapmak gerekirse şöyle özetlenebilir:

- 36 ile 47 ay arasında düzenli şekilde ödemelerini yapan bir genç, hesabında biriken paranın yüzde 10'u kadarını devletten destek olarak almaktadır. Bu zaman zarfında ödenecek olan maksimum miktar 5 bin 19 TL olacaktır.

- Ödeme süresi 48 ay ile 57 ay arasında değişen gençler, yatırdıkları tutarın yüzde 15'i kadarını devlet desteği olarak almaktadır. Bu tutarın toplam miktarı ise yaklaşık 5 bin 646 TL olmaktadır.

- Alınan destek miktarından en fazla yararlanacak olan çiftler ise 60 ay ve daha fazlasında birikim yapan gençler olmaktadır. Bu zaman zarfında desteğin ödenme oranı yüzde 20 olduğu gibi alınacak tutar da 6 bin 274 TL’ye çıkmaktadır.

- Bu destekten yararlanma konusunda çiftler için herhangi bir sınırlama yoktur. Şartlarını sağlayan her iki genç de kendi hesaplarına yatırım yaparak alınacak olan devlet desteğini 2 katına çıkarabilirler. Bu durumda tutar iki kişi bazında hesaplandığında yeni evlenecek olan çiftlere verilecek evlilik desteği de 12 bin 500 TL’ye çıkmaktadır.

 

Devlet Destekli Evlilik Kredisini Hangi Bankalar Vermektedir?

Evlilik ve düğün masraflarına yardımcı olmak için devletin faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyen genç çiftler, konuyla ilgili yapacakları başvuruları; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalara yönlendirmelidir. Öte yandan bazı bankalar başvuru sırasında genç çiftlerden evlilik kredisi ve çeyiz hesabı açmak için bazı belgeleri talep ederken bazı bankalarda hiçbir belgeye gerek olmamaktadır. Bu bankalar yalnızca internet üzerinden kolayca başvuru imkanı tanımaktadır. En uygun evlilik kredisi veren bankalar arasında şunlar bulunmaktadır: T.C. Ziraat Bankası, Akbank, Halkbank, HSBC Bankası, İş Bankası, TEB, Yapı ve Kredi, Garanti Bankası. Devletten destek alarak yuva kurmak isteyen gençler, düğün kredisi almak için başvurularını bu anlaşmalı bankalardan yapabilirler

 

Kosgeb Evlilik Kredisi Desteği Var mı?

Kosgeb evlilik kredisi ismi altında bir kredi bulunmamaktadır. Kosgeb, sadece KOBİ’leri ve girişimcileri desteklemektedir. Evlilik kredisi 2020 yılında almak için bankalara başvuru yapabilirsiniz. Bir dönem, Kosgeb’den alınan krediler ile düğün yapıldığına dair bir söylenti kulaktan kulağa yayılmıştır. Bu ve benzeri söylentiler de Kosge’i sanki bir bankaymış gibi düşündürmüştür.

 

Evlilik Kredisi Ne Zaman Geri Ödemeye Başlanır?

Yeni evlenecek ve şartları taşıyan çiftler, evlilik kredisinden faydalanabilirler. Devletten evlilik kredisi alan çiftler ise aldıkları bu krediyi geri ödemek durumundadır. Kredilerin geri ödemesi bankayla anlaşılan sürede aylık taksit tutarları hesaplanarak yapılmaktadır. Örneğin on sekiz aylık bir kredi, her ay anlaşılan miktarda taksitlerde ödenir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. O da bu taksitlerin kaçırılmadan ödenmesi gerektiğidir. Çünkü bankalar geç ödenen taksitlerden faiz almaktadır. Bu nedenle de kredi için geri ödenecek taksiti daha az ödemek için mutlaka zamanında ödeme yapılması gerekir. Bu noktada devletin yeni evli çiftlere sunduğu bir avantaj bulunmaktadır. O da Alınan kredinin geri ödemesinin 1 yıl sonra başlıyor olmasıdır. Kredinin vadesi ise 4 yıl gibi uzun bir süre olmaktadır. Kredinin 4 yıla yayılan geri ödeme süreci boyunca ana para küçük taksitlere bölünmektedir. Böylelikle yeni evli gençlerin krediden dolayı maddi zorluk yaşamalarının önüne geçilmektedir. Üstelik evlenen çiftlerin, evliliklerinin ilk yılında çocuk sahibi olmaları halinde kredi geri ödemesi 1 sene daha ötelenmektedir. Ayrıca devlet yurdunda büyüyen yetim gençler için geri ödeme ötelemesi 2 yıl olarak belirlenmiş durumdadır.

 

Evlilik Kredisi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Devletten ve özel bankalardan alınacak olan evlilik kredisine dair gerekli evraklar şunlardır:

1- Krediyi çekecek olan kişinin - kişilerin nüfuz cüzdan fotokopisi,

2- Gelir belgesi,

3- Gelir belgesini temsilen son iki aya ait maaş bordrosundan biri,

4- Çalışılan şirketin yetkilisi tarafından imzalı maaş yazısı,

5- İmzayı atan yetkilinin yetki belgesi ile şirket imza sirküleri,

6- Bir şirkette çalışılmıyor ise, vergi levhası fotokopisi,

7- Eğer kişi emekli ise maaş cüzdanı fotokopisi,

8- Kira geliri olanlar için tapu ve kira kontrat fotokopisi,

9- Son 3 aya ait ikametgah belgesi,

10- Son 3 aya ait su, elektrik, doğalgaz ve telefon gibi taşınmaz faturaların kişinin adına ait olan nüshası.

 

Finansal Durum Değerlendirmesi

Devletten evlilik kredisi almadan önce evlenecek kişilerin mevcut ve gelecekteki finansal durumunu değerlendirmesinde yarar vardır. Düğün kredisi almak isteyen çiftler kredi borçlarını ödemek için banka hesaplarını birleştirmeyi düşünebilir. Ortak bir bütçeye sahip olarak, mevcut bütçe üzerinden geri ödemeler planlanabilir ve hatta gelecekte ev sahibi olmak, yatırım yapmak ve emekliliği planlamak için yol haritanızı şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Özellikle evlilik konusunda, düğün kredisi gibi borçların tek bir kişi tarafından ödenmesi yerine ortaklaşa bütçe planı yapmak ve bir çift olarak bu yükün üstesinden gelmek daha uygun olacaktır. Henüz evlenmemiş olan ve gerekli şartları taşıyan gençler vakit varken çeyiz hesabı açabilirler. Daha yüksek tutarda krediye ihtiyaç duyan çiftlerden finansal durumu en yüksek ve en uygun olan kişinin başvuruyu tamamlamasında yarar vardır. Diğer yandan daha yüksek kredi miktarına ihtiyaç duyan çiftler, ayrı olarak da bağımsız kredi başvurusu yapmayı düşünebilirler.

 

Bir Yorum Yazın