Ufuk GÜNGÖR

Ufuk GÜNGÖR

[email protected]

20663

Gurme Şehirlerden Bursa

"Lezzet" hep peşinde olduğumuz bir olgu, bir his, bir tat. Anadolu'nun her bir köşesi, mistik tarihi, kadim geçmişi "Lezzet" ile doludur. Gurme Magazin olarak Anadolu'nun lezzet kokan, geleneksel yemeklerini ve şehirleri anlatmaya çalışalım.

Günümüz adıyla "Gastronomi", "Gastronomi Turizmi", "Gastro Travel" dense de kısaca biz "Gurme Şehirler" diyebiliriz.

İlk durağımız; geçmişi, tarihi, gelenekleri lezzet dolu Osmanlının ilk başkenti "Bursa" ile başlayalım.

1326 Türklerin Bursa'yı fethi ile buranın yemek kültürü başlamadı diyebilirim. Öncesi Bizans, Doğu Roma İmparatorluğu dahil olmak üzere geçmiş ve tarih dolu yemek kültüründen bahsediyoruz. Tabi bu kadar geniş kapsamlı bir yaz kitaplara sığmaz. Ziyaret ettiğim mekanlar ile başlayalım.

Geçenlerde Bursa'ya Gurme bir tadım turu yaptım. Bu turu bize kolaylaştıran, Bursa'da ağırlayan, Bursa mekanları ile bizi buluşturarak sponsor olan endavet.com ’ a teşekkür ederim. Dijital ortamda, sosyal medya, google da yaptığı profesyonel anlamda hizmet alt yapısı olan bir yaşam sitesi "EnDavet.Com". Bu sayede Bursa'da 19 mekan gezdik. Bu da "EnDavet.Com" 'un Bursa esnafına bir hizmeti oldu.

Bursa, Uludağ'ın eteklerinde gelişmiş büyümüş bir şehir. Güçlü, mağrur, vakur bir duruşu; sırtını sağlam bir kayaya Uludağ'a bağlamasından geliyor.

Bursa; deyince aklımıza ilk gelen Lezzet Bursa "İskender Kebap" gelir. Bu lezzeti Lezzet Severlere armağan eden 1867 yılında Mehmet oğlu İskender Efendi, çocukları, onların çocukları ve yanlarında yetişen ustalar. Onların sayesinde bu lezzeti sunan yüzlerce mekan var. Benim aklıma bu ailenin merkezde Mavi Dükkan diye bilinen kapısında her daim kuyruk olan yer gelir. Lezzet olarak sevilen, beğenilen birde Uludağ Kebapçısı Cemal Cemil de geliyor. Özellikle Cengiz beyin esnaflığını hiç unutamam. Bu seyahatimde Derya Çorbacısında döneri de çok hoşuma gitti. Özel olarak daha sonra İskender Kebap yemeye gelmek isterim. Sade dönerde hem et, hem de tavukta efsane olmuş "Demir Amca" 'nın lezzetini şu an bile unutamıyorum. Tamer Bey ve Eşinin bizzat işin başın da oldukları, Demir Amca kokan lezzetini çok beğendim. Bu döneri ustaca bizzat kesme şansım bile oldu.

Bursa da ilk adresim her zamanki gibi "Rodop Köfte" İlker Boy'a oldu. Enerjisine, Atom karınca gibi çalışkanlığına ve ilgisine hayran olduğum bir esnaf. İşkembe çorbası ile Bursa'nın ilk yemeğini tadılmadım. Peşinden harika köfteler ile güne başlamış olduk.

Eski Bakırcılar Çarşısında “Akay Çiğ Börek” efsane Tatar lezzetine, harika Tatar Mantısına bayıldım. Bu mekan lezzeti ile aklımda kalan bir yer. İsmail abinin 4. kuşak olarak devam ettirdiği uzun bir geçmişi olan bir mekandır.

Çocukluk anılarımda aklımda kalan "Kestane Şekeri" ile Kardelen Kestane Şekeri ‘nin Cumhuriyet Caddesinde yerinde eşsiz lezzeti ve çeşitlerini tadım yaptık. Firmanın maskotu "Kirpiş" ile tanıştık.

Tarihi Tahtakale Çarşısında otantik, mistik yüzlerce yıllık ağaçlar arasında 1326 Cafe Restaurant ‘da kahvaltıda buluştuk. Buranın havası, mekan ambiyansı çok iyi ve huzur veren bir yer.

23 Nisan mahallesinde Mantı Mia da 400 yıllık Lezzet "Sivas Yaprak Mantı" eşsiz ürünü tadım yaptım. Bayıldığım aklımda kalan özel ürünler arasına girdi.

Acı Dayı Cantık her zamanki gibi tekrar tekrar ziyaret ettiğim bir mekan. Kayhan Çarşısı’nda efsanesi dilden dile nesiller boyu gelmiş. Burada tezgaha geçerek kendi cantığımı kendim yaptım.

1969 yılından gelen Bursa efsanesi "Durak Muhallebicisi" nde harika kazandibi, keşkül, incirli muhallebi, profiterol ile bağımlılık yapan lezzetlerini tattım. Bursalılar neden bu mekanı çok anlatıyor anladım.

Uludağ yolunda bir güne Kahvaltıda Asmaaltı Cafe’de semaverde çay, sobada kestane ve köy kahvaltısı ile başladık. Samet, İmren Koç çifti ile güzel sohbet ettik.

Buradan; Uludağ zirvede en güzel manzara eşliğinde doğada gezdik. Uludağ'ın Kuzey yamaçları, şehir manzarası görülmeye değer. Bir de buraya karlar altında gelmek lazım.

Uludağ finalinde Kerasus Et Mangal ‘de eşsiz sohbet ve mangal lezzetini tekrar gelmek üzere aklıma yazdım. Eriş Ailesi yıllardır burada harikalar yaratmakta.

İhsaniye'de Ciğerci Adem Baba da yaprak ciğer, kuzu ciğer şiş, hocanın tatlısı, mezeleri unutulacak gibi değil. Aktan kardeşim ile yaptığım langırt maçı için tekrar geleceğim.

Hashtag Cafe Görükle ‘de cheese burger, smoothy, milkshake, frozen ile çok lezzetli kahveler tadımladık. Mekan dizaynı, tasarımı ve Süper Kedi ile oluşturdukları duvar resmi olan dekoruna bayıldım.

MY Mollaoğu küçük butik bir yöresel ürünler satış yeri. Burada her biri özel seçilerek gelmiş essiz lezzetler ile güzel bir kahvaltı yaptık. Nefis mıhlama göz doldurdu.

Derya Çorba gerdan çorba efsanesi ile tanışma fırsatımız oldu. Bu mekana ayrı bir gün ayırmak gerektiğini geç de olsa anladım. Döneri çok güzeldi. Sulu yemekler, lahmacun, cantık, pide tatmadım ama aklım kaldı diyebilirim.

Hacıömer Baklava Urfa'dan gelen lezzetleri Bursa halkına sunmaya yeni başlamış.

Bursa Tereyağcısı ‘nda mıhlama yemek üzere geldik. Sağlıkçı Osman Bahri abinin eşsiz sohbeti bizi büyüledi. Osman Bahri abi ve oğlu Yusuf'a uzun sohbetler için ayrı bir zaman ayırmak gerekecek.

Cunda Eklercisi beklentimin çok üstünde efsane diyeceğim bir lezzet. Cunda Eklercisi Türkiye ‘de hızla yayılacak buna eminim. Mehmet Güneş eşi Türkan hanım ile işin formülünü, lezzeti bulmuşlar. 2 yılda 3 şube olmuş şimdiden.

Final benim için çok önemli; Pınarcık köyüne tüm günü, son günü ayırdım. Bu konuda bana ısrar eden, ikna eden Pınarcık Alabalık Tesisleri ‘nin sosyal medyasına bakan Gürsel Bey'e ayrıca teşekkür ederim. Alabalık tesislerinde yaptığım kahvaltı en iyi köy kahvaltısı diyebilirim. Yöreden yakınlardan topladığı ürünler ve kendi yaptıkları lezzetler çok güzeldi. Bu köyde yetişen çilek reçeli, "Keçi Bacağı" bilindik adı pişi ve hepsi birbirinden iyiydi.

Doğa gezisi ile temiz havada Uludağ’ın arka, güney yamaçlarında eşsiz güzelliğinde büyülendik. kiremitte alabalık, tereyağda alabalık, kiremitte kasap köfte, mantar ve içtiğimiz suya kadar bu yazıyı günler sonra kaleme alırken bile aklımda. Veysel Aybey kızı Mine, oğlu İsmail ile tam bir aile işletmesi diyebilirim. 25 yıllık işletme 5 yıldır Veysel bey ilgilenmektedir. Burada bize hediye olarak verdikleri Eşşek Kurufasülyesi bu köyde yetiştirilmekte. Bu fasülyeyi yaptığımda kestane tadı gibi nefis bir lezzeti vardı. Kalbim, aklım Pınarcık köyünde kaldı desem mübalağa etmiş olmam.

Bu mekanların detaylarına instagram hesabımız @gurmemagazin den ulaşabilirsiniz.

Bursa mekanları ve lezzetleri anlatmakla bitmez. Daha sonra tekrar bu şehirde diğer lezzetler ile buluşmak üzere…

Bir sonraki "Gurme Şehirler" de buluşmak dileği ile hoşça kalın!

Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın


Ufuk GÜNGÖR

Ufuk GÜNGÖR

[email protected]

Popüler Yazılar


Gurme Şehirlerden Bursa

Bizi Takip Et


En son yazılarımızdan haberdar olun!