Eğlenirken kilo vermek, stres atmak, fit bir vücuda sahip olmak kim istemez ki… Üstüne üstlük motivasyonunun arttırmak, beden ve ruh sağlığını sürekli kılmak ve de yeni bir şeyler öğrenmek… Hangi yaşta olursanız olun bu hiç de zor değil. Yeter ki kendinizi sıkmayın ve müziğin ritmine bırakın… Yani dans edin… Bedeniniz için, ruhunuz için, kendinizi iyi hissetmek için belki biraz dans etmek lazım! İçinden geldiği gibi, yalnız ya da partnerinizle birlikte dakikalarca dans etmek lazım... İster evde ister dans okulu ya da bir spor salonunda, nerede yaparsanız yapın, dans yalnızca kişiye kendini iyi hissettirmekle kalmıyor, hayatımıza, bedenimize, ruh sağlığımıza çok şeyler katıyor. Neler mi? Pek çok şey ama biz bu yazımızda 5 faydasından söz edeceğiz. Bakalım nelermiş bu faydalar…
1. Dans Etmek Vücudu Esnek Hale Getirir
Dans, vücudun müzikle birlikte hareket etmesi temeline dayanır. Hızlı ya da yavaş tempo, dans her şekilde vücudu hareket ettiren, yağ yakmasını sağlayan ve en önemlisi vücudu esnek hale getiren bir aktivitedir. Nasıl ki spor düzenli yapıldığı taktirde bize enerji verir, esneklik kazandırır, dans da aynı etkiyle yeniler bedenimizi. Yorgunluk, bezginlik halini siler süpürür. Dansın olumlu etkileri duruşuyla, sağlıklı görünüşüyle kişinin yüzüne, bedenine yansır. Bunu bale, modern dans yapanlarda belirgin olarak görmek mümkün. Yine dans esnasındaki kıvrak, hızlı hareketler, kol, bacakların çalışması, kasları güçlendirdiği gibi vücuda da esneklik sağlayarak estetik bir görünüme kavuşmayı sağlar.
2. Dans Etmek Stres Yönetimine Destek Olur
Stres ne yazık ki hayatımızın her alanında… Neyse ki onunla başa çıkmanın pek çok fazla yolu var ve dans da bunlardan birisi. Müziğin rahatlatıcı etkisi, dans ederken salgılanan hormonların yardımı, yalnızca o ana odaklanmanın verdiği etkiyle dans sırasında olumsuz duygular bir yana atılır ve bedenimiz, zihnimiz, kendine gelir. Birlikte dans ettiğimiz kişi ya da grupla uyumumuz, hayatımıza kattığımız yenilik, başarma duygusu, özgüvenimizi arttırarak ruhumuzu besler. Her biri ayrı hikâye taşıyan Bachata dansı, kültürümüzün temel taşları, birlikte uyumun göstergesi halk dansları ve halay, kanımızı kaynatan roman dansı, düşüncelerimizi, isyanımızı beden hareketleriyle buluşturan hip hop her birimiz için ayrı bir stres ilacıdır aynı zamanda. Belki stresi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değil ama dans ederek onunla baş edebilme kapasitemizi arttırabiliriz. Araştırmalara göre, dans etmek kişiyi mutlu eden, zindelik veren serotonin ve zihin sağlığı açısından yararlı olan dopamin düzeylerinin ayarlanmasını sağlayarak strese iyi geliyor.
3. Dans Etmek Psikolojik Hastalıkların Oluşma Riskini Azaltır
Strese iyi gelen dans, kişiyi psikolojik hastalıkların oluşma riskinden uzak tutmak için de yararlı. Dans sırasında hareketleri doğru öğrenmek için odaklanmak, beyni sürekli uyanık tutmak Alzheimer, demans gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor. Zekayı işler tutan dans, seri hareketleri yapmak için hızlı karar alma yeteneğini de geliştiriyor. Yeni şeyler öğrenmek ve onları unutmadan üzerine yenilerini eklemek, grupla ya da partnerle uyum sağlamak beynin bu konuyla meşgul olması anlamına geliyor ve bunun sürekliliği zihin sağlığını koruyor, hafızayı güçlü kılıyor, motor becerileri geliştiriyor. Bunların yanısıra sevilen müziklerle yapılan dans mutluluk hissini arttırıyor, motivasyonu yükseltiyor.
4. Dans Etmek Fit ve Sağlıklı Bir Vücut Oluşumuna Destek Olur
Sağlıklı hayatı sürekli kılmak ve bedenimizi formda tutmak hepimizin isteği. Bunun için yürüyüşten yüzmeye kadar pek çok spor aktivitesi yapıyoruz. Aslında dansı da bu kategoriye sokabiliriz. Özellikle zumba, salsa, tango, oryantal gibi bazı danslar bizi mutlu ettiği gibi sağlıklı ve fit bir vücuda kavuşmamıza da yardımcı oluyor. Tıpkı spor gibi dansı da düzenli olarak yaptığımızda vücudun yağ yakımı arttığı için kilo verme kolaylaşıyor. Bir de diyet yapılır, beslenmeye dikkat edilirse sağlıklı, fit bir vücuda kavuşmamak için hiçbir neden yok. ‘Dans bilmiyorum, sevmiyorum, ben yapamam’ gibi bir bahanenin ardına sığınmaya ise hiç gerek yok çünkü herkesin sevebileceği, yapabileceği bir dans çeşidi mutlaka vardır ve dans kursları bu konuda iyi bir yol gösterici olabilir.
5. Dans Etmek Özgüveni ve Yaratıcılığı Arttırır
Yeni bir şey öğrenmek ve başarmak her zaman kişiyi gönendirir ve kendine olan güvenini arttırır. Dans da farklı hareket ve figürleriyle başarıldığında kişinin özgüvenini arttıran bir aktivitedir. Odaklanma, müzik ve hareketin uyumuna kendini bırakma aynı zamanda kişiyi özgürleştiren bir eylemdir. Bedenin bu kendini bırakışı kişiye doğallığı yaşattığı gibi, farklı düşünüşü, farklı bakış açısını sağlayarak yaratıcılığın da yolunu açar. Her ne kadar dansın kendine özgü figürleri olsa da özgür bırakılan zihin ve beden kendi hareketlerini de yaratır.
Öyleyse ne duruyoruz, bedenimize, zihnimize, ruhumuza bir armağan verelim bugün ve hemen dans etmeye başlayalım. Müziğin alıp sürükleyen o sihirli nağmelerini duymaya başladık bile, sıra ayaklarımızda, ellerimizde, tüm bedenimizde artık!