- Sağlıklı Beslenme
- 04 Mayıs, 2021
Yaza Özel Beslenme Önerileri
- 0
- 6051
- 0
- 0
Yaza Hazırlık Ve Diyet
Yaz ayları yaklaştığında, bikini vücudu için harekete geçenlerin sayısı artmaya başlar. Bu aşamada kilo vermeye başlamanın en zor kısmı, hangi diyeti uygulamanız gerektiğini bilmemektir. Düşük karbonhidratlı diyetler, düşük yağlı diyetler, yüksek proteinli diyetler, aralıklı oruç diyeti, kalori kısıtlamalı diyetler gibi diyet türleri araştırmaya konu olur. Bahsedilen tüm diyenlerin işe yaradığı bilinmelidir. Bu diyetlerin popüler olmasının nedeni, zaten işe yaramalarıdır. Bu tür diyetler araştırılarak yaz öncesinde hazırlık yapılmaya çalışılır.
Hangi diyeti yaptığınız önemli değildir. Önemli olan, sizin yaşam tarzınıza ve beslenme alışkanlıklarınıza hangi diyetin uygun olduğudur. Bazı diyetleri uygulaması sizin için zorken diğer diyetleri uygulamak kolay gelebilir. Kilo vermek için sürdürebileceğiniz diyet tarzını seçmelisiniz.
Yazın Aylarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yazın üç ana öğün mutlaka yapılmalıdır. Ve güne muhakkak kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltı, kan şekeri regülasyonunun sürdürülmesi için önemli bir ara öğün olmakta. Onun dışında gün içerisinde, hafif ara öğünlerle de kan şekeri dengelenmelidir. Ara öğünler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ama günde bir ya da iki ara öğün muhakkak yapılmalıdır. Özellikle yaz ayları için, fındık, fıstık badem gibi kuruyemişler tüketilebilir. Bağırsak florasını onarmak adına, yoğurt ya da kefir tüketebiliriz. Bu tür alternatifler yazın tercih edilebilir. Ayrıca, yaz aylarında sebze ve meyve suları hazırlanabilir. Meyve sularını muhakkak evlerimizde, kendimiz hazırlamalıyız. Ama porsiyonuna da dikkat etmekte fayda olacaktır. Gün içerisinde meyve sularını çok tüketmemekte fayda var. Aslında meyvenin kendisini tüketmek daha yararlıdır ama meyve suları da alternatifler arasında değerlendirilebilir. Bu noktalara dikkat edildiği taktirde yazın sağlıklı beslenme adına önemli bir adım atılmış olur.
Porsiyon Kontrolü Önemli
Sağlıklı yağların vücudunuz için çok faydalı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Balık yağı, zeytin yağı, kuruyemişler, avokado gibi faydalı yağların aşırı tüketimi kilo vermek isteyenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Günümüzde tüketmekten kaçınılan karbonhidratların bir gramı bile dört kilo kalori enerji verirken, bir gram sağlıklı yağ, dokuz kilo kalori enerji verir. Siz çok sağlıklı beslenseniz de aldığınız fazla enerji vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır. Oysa amacımız yağları depolamak değil, yağları yakmaktır. Ne kadar faydalı olsa da besinler kararında tüketilmelidir. Bu nedenle kararında tüketim gerçekleştirilmeli, yaza girmeden zayıflama elde edilmek isteniyorsa birtakım kurallara uyulması gereklidir.
Tabağınızı Üç Bölüme Ayırın
Porsiyonun kontrolü için tabağınızı üç bölüme ayırın. Küçük bölümlerden birine kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, baklagil, peynir gibi protein grubundan bir besin ekleyin. Küçük bölümlerden diğerine ise, pilav, makarna, çorba, ekmek, mısır, patates, karabuğday gibi tahıl grubundan besin ekleyin. Kalan kısma ise, sebze veya salata ekleyin. Gazlı içecek, meyve suyu, alkol, çay, kahve tiryakiliği kilo verme hızını yavaşlatabilir. Bu içecekler tüketildiğinde daha kısa sürede fazla kalori alabilirsiniz. Kilo vermek isteyenlerin esas içeceği su olmalıdır. Öncelikle yeterli su içtiğinizden emin olun ki, yaza sağlıklı ve fit girmek mümkün olsun.
Vücudunuzu Dinleyin
Duygularınızın, yediklerinizi nasıl etkilediğinin farkına varın. Sinirliyken, üzgünken, yalnızken ya da sıkıldığınızda daha fazla yemek istiyor musunuz? İştahınızı bastırmak için dikkatinizi başka alanlara yönlendirin. Yürüyüşe çıkabilir, arkadaşınızı arayabilir, duş alabilir, ojenizi değiştirebilirsiniz. Kısaca sizi yeme düşüncesinden uzaklaştıracak bir şeylerle uğraşın.
Yaz Aylarında Beslenme Nasıl Olmalı?
Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ile birlikte, mutlaka su ve mineral ihtiyacı karşılanmalıdır. Vücudun su ihtiyacı yaz ya da kış fark etmez en az iki litredir. Ancak yazın bunu iki buçuk üç litreye kadar çıkarmak mümkündür. Özellikle, yazın beslenme şu şekilde olabilir. Çok yağlı yiyecekler, şekerli yiyecekler, hamur işleri, kızartma, tuzlu yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Az yağ ile pişirilmiş, zeytin yağlı sebzeler, bol miktarda meyve sebze tüketmekte fayda var. Öğünlere mutlaka salata eklenmeli yoğurt veya ayran tüketimi arttırılmalıdır. Ama mutlaka kaliteli protein kaynakları olan et, tavuk, balıktan da yararlanmamız gerekir. Ancak bunların pişirilme yöntemleri çok önemlidir.
Eğer besinler yağsız, kendi yağıyla pişiriliyorsa, fırınlanıp, ızgara yapılıyorsa, günün mutlaka bir öğününde de bu besinlerden yararlanmak gerekir. Yaz aylarında en çok yapılan şeylerden bir tanesi de şekerli içecek tüketiminin artırılmasıdır. Şekerli içecekler, soğukluğundan dolayı başlangıçta bizlere iyi hissettirse de, hararetimizi giderse de, aslında uzun vadede bizi daha çok susatan, daha çok acıktıran besinlerdir. Bu nedenle bu içeceklerin, ya az şekerlileri ya da light olanları tercih edilmelidir.
Beğenebileceğin Diğer Yazılar
-
Hızlı Ve Etkili Kilo Verebilmenin YollarıSağlıklı Beslenme
-
Yağ Yaktıran Kış Salata TarifleriSağlıklı Beslenme
-
Yeni Başlayanlar İçin MeditasyonYaşam Koçu