Adım Adım Sağlıklı Güzellik
Bilginin hızla değiştiği ve geliştiği çağımızda tüm tanımlarla birlikte sağlık tanımlamaları da hızla kabuk değiştiriyor ve tanımlamalara eklemlenen yeni bilgiler bize yeni açılımlar sunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, ruhsal ve psikolojik açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Objektif sağlık, uzman doktorlar tarafından yapılan muayene, test ve analiz sonuçlarına göre bir hastalık durumunun olmamasıdır. Subjektif sağlık; Bireyin kendi durumunu; fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak algılaması halidir. Biz sağlıklı olmaya bütüncül yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımda kişinin duygusal, fiziksel, sosyal, ve spritüal hal durumlarını holistik bir yaklaşımla değerlendiriyoruz.
Sağlıklı olmak dışında güzel görünerek, duygusal tatmin sağlamak da biz kadınlar açısından önemlidir.
“Bakımlı kadın güzeldir.” sözü, her zaman geçerliliği olan bir sözdür. Dolayısıyla kadınlar, bulundukları dönemin şartlarına uygun şekilde doğanın mucizelerinden, insanoğluna bahşetmiş olduğu imkânlardan, olabildiğince faydalanmış, böylece her yaşta genç ve güzel olabilmişlerdir. Kadınlar kadar erkekler de güzel olmak ve güzel görünmek isterler. Bunun yanında yaşlılarımızın da sağlıklı yaşamak ve güzel olmak haklarıdır. Bilim uzun yaşamanın ve genç kalmanın sırrını çözmek için uğraşmaktadır.
Geçmiş zamanlarda güzelleşmek için bitkisel kökenli boyalar, yağlar, kokular kullanmışlardır.
Şimdi bunların yerine yapılan çalışmalar sonucunda bizlere sunulan gençlik aşıları, dolgu –botoks, lazer –altın iğne uygulamaları kullanılmaktadır.
Stres, uykusuzluk, sağlıksız beslenme, sedanter hayat tarzı, az su tüketimi ayrıca sigara ve alkol gibi vücuda zararlı alışkanlıklar sağlığımızı ve cildimizi kötü etkiliyor. Cildin daha erken bozulmasına neden olabiliyor. Birçok sağlık problemini, hormon değişikliğini, vitamin-mineral eksikliğini cildimize, tırnaklarımıza ve saçlarımıza bakarak anlayabiliriz. Cildimizin tonu pembe-aydınlık olmalıdır. Mat ve sarı renkte bir cilt , göz altında çukurlaşma torbalanma veya koyu halkalar mevcutsa cildimiz uyarı veriyor olabilir.
"Wellness" yani "kendini daha iyi hissetmek" son günlerin popüler kavramlarından biridir; dengeli ve bilinçli beslenme, spor/egzersiz yapma, stresten uzaklaşma, sigara/içki kullanmama, iyi ve yeterli bir uyku, vitamin/mineral/antioksidanlardan faydalanmak gibi pek çok unsuru kapsamaktadır.
Hayatınızda yapacağınız olumlu değişiklikler ile bu kötü gidişatın önüne geçebilirsiniz.
Dengeli ve Bilinçli Beslenme
Sağlıklı beslenmeye dikkat ederek hazırlayacağınız öğünlerinize mutlaka sebze ve meyveyi dahil ediniz. Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenme şeklini kaldırdığınız ve biraz da süt ürünlerinden uzak durmanız halinde cildiniz yavaş yavaş canlılığına kavuşacaktır. Sağlıklı bir cilt için ödem , leke, sivilce oluşumunu destekleyen yiyeceklerden de günlük hayatımızda uzak durmak gerekiyor. Eliminasyon diyeti ile besinleri kesip kademeli olarak diyetimize ekleyerek hangisinin siz de olumsuz etkiler yarattığını bulabilirsiniz. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı kullanarak iyi yağlardan faydalanmış oluruz.
Spor
Salon sporu yapamazsak dahi günlük, düzenli ve açık havada yapacağımız yürüyüşleri yaşam tarzı olarak belirlemeliyiz. Her gün 45 dakika mümkünse orman yada parkta yürümeliyiz. Aldığımız oksijen artacağı için cildimiz de daha canlı ve nemli görünecektir. Aynı zamanda stres kontrolümüze de katkısı olacaktır.
Alışkanlıklar
Sigara, alkol, fazla kafein tüketimi cilt renginin mat ve soluk olmasına neden olurken cildi kurutarak erken yaşlanmasına ve kırışmasına sebep olur. Bu gibi kötü alışkanlıkları azaltmak ve hatta bırakmak, su tüketimimizi artırmak cildimizin iyileşmesini olumlu etkiler.
Stres
Günümüzde stres tüm yaşam alanlarımızı doldurmuş durumda; evde, işte, trafikte.
Sağlığımızı ve güzelliğimizi çok kötü etkilemektedir. Stresi azaltmak için; meditasyon, yoga, nefes egzersizleri yapabilir, aromatik yağlardan faydalanabilir, sevdiklerimizle zaman geçirebilir, hobi yapabiliriz.
İyi ve kaliteli uyumaya dikkat etmeliyiz.
Kozmetik ürünler
Cildi günlük olarak temizlemek ve nemlendirmek son derece önemlidir. Lütfen bunu ihmal etmeyin.
Kendi makyaj ürünlerimiz kişisel hijyen malzemelerimizi başkaları ile paylaşmayalım.
Mutlaka günlük makyajımızı temizleyip yatmaya gidelim.
Kullanacağımız cilt ürünleri için profesyonel yardım alın; Artık cilt analizleri yapılıp sizin ihtiyacınıza göre ürünler sunulmaktadır. Cildinizde güneş lekelenmeleri, cilt rengi değişikliği, akne, kıllanma, kaşıntı varsa mutlaka bir uzman hekime görünmeliyiz.
Güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için yaz ve kış aylarında düzenli olarak güneş kremi kullanmalıyız.
Cildimizin durumuna göre cilt bakımı yaptırabiliriz. Cilt kuruluğumuz, kırışıklığımız varsa PRP, mezoterapi, botox uygulamalarından faydalanabiliriz.
Saç Güzelliği
Isıl işlemlerden mümkün olduğunca kaçınmak ( saçımızı ılık suyla yıkamalı, her gün fön- düzleştirici kullanmamalıyız) etkili oluyor. Saçımızı çok sık yıkamamalıyız. Haftada 2-3 kez yıkamak yeterli. Ayrıca kimyasal bakım ve ısı işlemlerinden mümkün olduğunca kaçınmak ve doğal içerikli ürünler tercih etmek de saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Sağlıklı güzellik, sağlıklı beden ve zihninin sonucu oluşur.
Dr. Nihal Emiroğlu