Emrah DAĞDELEN

Emrah DAĞDELEN

[email protected]

7754

Yeni Evlenenlere Tavsiyeler

Yeni evleneceklere tavsiyelere geçmeden önce gelin hep birlikte evlilik ve aile konuları hakkında çeşitli kavramları ele alalım.

Eş (Karı-Koca): Arapça zevc zevce olarak karşımıza çıkan bu kavramı isterseniz önce Türkçe eş kelimesinin anlamına bakalım. Eş; birbirine benzer, aynı olan demektir. Arapça zevç ya da zevce ise bir çiftin teki(bir çift ayakkabının birbirine ihtiyacı olan diğer teki ), eş veya benzer anlamlarına gelir.

Aile: Toplumun en küçük yapı taşı olarak karşımızsa çıkan aile, evlilik ve kan yolu ile karı, koca ve çocuklar ile oluşan topluluk olarak da karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Evrensel olarak benzer tanımları olan aile, toplumda çeşitli görevleri olan ve toplumun ihtiyaçlarını cevaplar.

Evlilik: Toplumda kendine has kuralları olan ve iki kişi arasında yapılan sosyo-kültürel anlaşmaya evlilik diyebiliriz. Karşılıklı beklentilerin ve fedakarlıkların yapıldığı evlilikte ‘’BİZ’’ olmak, bir evi paylaşma ve o evin sorumluluklarının beraberce üstlenilmesi olarak tanımlayabiliriz. Kültürel olarak uyum sağlama ayrışma ve bireyselleşme adımlarının atıldığı evlilikte anne-baba ilişkisinin devamı ve onlardan ayrışma konuları oldukça önemli. Evlilik olumlu ve yaşamı zenginleştiren bir faktör olduğu gibi; yaşamı olumsuz etkileyecek bir stres faktörü de olabilir. Ayrıca evlilik bir şirket ortaklığı değildir, birinin diğeri üstünde tahakküm kurması değildir ya da sadece cinsel birliktelik de değildir. Toplumun en küçük yapı taşı olarak tanımladığımız aile kurumunun kurulmasında ilk adımların atıldığı evlilik ilişkisinde özellikle bireysel farklılıklar, yetiştirilme tarzları, değer ve inanç gibi bireysel faktörler göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum.

Yukarda tanımlarını yapmaya çalıştığım kavramlar bir evlilikte olan bazı kavramlar olup her uzman kendi bilgi, birikim ve deneyimleri ile yeniden tanımlayabilir. Özellikle kültürel farklılıklar yetiştirilme tarzımız, değer ve inançlarımız ya da hayata bakış açınız sizlerin bu kavramlara farklı atıflarda bulunmasına vesile olabilir. İsterseniz şimdi yeni evlenecekler için hazırladığımız tavsiyelere bakabiliriz.

Öncelikle karşılıklı saygı olmazsa olmazımız olmalı.

Empati ve sağlıklı bir iletişim dili olmalı(Ben dili). Bir sonra ki yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Birlikte bir şeyler yapılmalı ve birbirini değiştirme veya bir diğeri için değişme isteği uyanmamalı kişide.

Ortak bir hayat, amaç ve hayaller olmalı

Kendi ailemiz fikri ile hareket edilmeli ve kendi anne ve babanızdan ayrışmalıyız.

Eş kavramı hakkında ortak bir çerçeve çizilmeli ve ortak sınırlar belirlenmeli.

Sosyal medya mecralarında boğulmayın. Orada ki hayatlara özenmeyip kendi ailenize odaklanın.

Yaşadığınız zamanda(Anda) kalın.

Birbiriniz için neler yapabileceğinizi birbirinize sorun

Tartışma anlarında ne için tartıştığınıza dikkat edin. Problemi çözmek için olmalı tartışmalarımız.

Mükemmel olmaya çalışmayın. Hiçbir aile mükemmel değildir. Mükemmel değil mutlu olmaya çalışın.

Beraber eğleneceğiniz zamanlar olmalı ve ortak hobiler edinebilirsiniz.

Cevap verilmeden önce mutlaka karşınızda ki insanı dinleyin. Cevap vermek için değil anlamak için dinleyin.

Senin için ne yapabilirim diye sorulmalı.

Geçmişte olanlara saplanıp kalmaktansa şimdi ve şu anda hissettiklerinizi anlatın.

Başka aile ve kişilerle birbirinizi kıyaslamayın.

Mantıklı ve gerçekçi beklentileriniz olsun

Birbirinize zaman ayırın(Bu anımı sana ayırdım ).

Problemleri kişiselleştirmeyin.

Gerektiği durumlarda psikolog desteği almaktan çekinmeyin.

Bir elmanın iki yarısı olmayın beraber iki güzel elma olmaya çalışın.

Bu maddeler uzayıp gidebilir unutulmamalıdır ki evlilik süreci zor ve meşakkatli bir yol, bu yolda bazen problemler olabilir, istenmeyen gerginlikler canınızı sıkabilir. Tüm bu olanların sizleri mutsuz etmesine asla izin vermeyin. Unutmayın şartlar değil tercihleriniz asıl duygularımızı etkiler. Beraber bir ömür paylaşacağınız ve karşılıklı duygulanımın yoğun olarak yaşayacağınız bir birliktelikte, kaygı yönetimi ve stres yönetimi konularında da karşılıklı bir çalışmanın olmasına dikkat edin. Birbirinize yardım edeceğiniz bir birlikteliğe önem verin ve ister kişisel olsun, ister ortak problemler konusunda olsun elinizi taşın altına koymayı ve karşılıklı fedakarlıklarda bulunmaya gayret gösterin ve birbirinize yardım etmeyi unutmayın. Sizin için tam anlamıyla doğru bir eş olmasına odaklanmak yerine beraber mutlu olabileceğiniz ve kendinizi gerçekleştirme konusunda size yardım eden, destekleyen bir eş tercih edin.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka yazılarda ve konularda görüşmek üzere. Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam diliyorum.

Psikolog Emrah DAĞDELEN

Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın


Emrah DAĞDELEN

Emrah DAĞDELEN

[email protected]

Popüler Yazılar


Yeni Evlenenlere Tavsiyeler

Bizi Takip Et


En son yazılarımızdan haberdar olun!