• Sağlıklı Beslenme
  • 14 Şubat, 2022

7 Adımda Sağlıklı Beslen

  • 0
  • 3023
  • 0
  • 0

Kaliteli bir yaşam sürmenin, hastalıklara karşı dirençli olmanın, vücudumuzu enerjik ve dinç tutmanın başta gelen şartlarından birisidir sağlıklı beslenmek. Hemen hemen hepimiz bunu biliriz ama iş uygulamaya geldiğinde nedense sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgileri bir araya getirmekte zorlanırız. Ne yapacağız, nasıl sağlıklı besleneceğiz sorusunun peşinden gittik ve 7 adımda sağlıklı beslenmenin ipuçları konusunda bilgiler derledik. İlk adımla başlıyoruz…

İlk adım: Güne kahvaltıyla başlayın.

Kahvaltı, sağlıklı beslenmenin olmazlarsa olmazlarından birisidir. İyi bir kahvaltı, hem metabolizmayı canlandırarak, çalıştırarak gün boyu kalori yakılmasını sağlar, hem de kişiyi tok tutarak yorgunluğun, bitkinliğin önüne geçer. Hareketi, enerjiyi, odaklanmayı, verimliliği arttıran kahvaltı, sindirim sistemini de düzenler. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısını düzenli yapanların daha az kilo aldığını, zayıflama konusunda da daha başarılı olduklarını gösteriyor. Sağlıklı bir zayıflama, kilo verme sürecinin mutlaka diyetisyen yardımıyla yürütülmesi gerektiğini de hatırlatalım.

İkinci adım: Her öğün taze sebze-meyve tüketin.

Hepimizin daha çok sevdiği ve tüketmekten keyif aldığı meyve, sebzeler elbette vardır ama sağlıklı bir beslenme için mümkün olduğu kadar sebze meyve ayrımı yapmadan hepsinden tüketmekte yarar var. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için düzenli olarak tüketilmesi gereken besin grubunda yer alan sebze ve meyveler, vücuda vitamin, mineral ve antioksidan takviyesi yaptığı gibi yüksek posa içerikleriyle sindirime de yardımcı olur, kabızlığı önler. Hepimizin sebze meyve dünyası yolculuğunda ön yargılarımızdan kurtulup her sebze ve meyveyle tanışmamızda, onları taze olarak tüketmemizde yarar var.

Üçüncü adım: Sofranızda tahıl ürünlerini de ihmal etmeyin.

Vitamin, mineral, karbonhidrat gibi besin öğelerini içeren tahıl ürünleri, vücudun temel enerji kaynakları arasındadır. Sağlıklı bir beslenme için sofrada yer verilmesi gereken tahıllarda bulunan kepek, özellikle de buğday kepeği, B grubu vitaminleri, mineraller, protein açısından oldukça zengindir. Lif oranının yüksek olması nedeniyle sindirim sistemi ve bağırsaklar için de yararlı olan tahıl ürünleri, demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri, E vitamini, B1 vitamini kaynağıdır.

Dördüncü adım: Sağlıklı yağları seçin.

Vücudun işleyişi açısından önem taşıyan ve en fazla enerji veren besin türlerinden olan yağlar, beyin için de yararlıdır. Beyin sağlığı ve yaşamsal organlar için de önemli olan ve suda çözülmeyen A, D, E ve K vitamininin vücut tarafından emilmesi için yağ gereklidir. Bağışıklığı da güçlendiren yağlar, vücudun depo enerji kaynağıdır ama sağlıklısı seçilir ve yeter miktarda tüketilirse...

Doymuş yağlar grubuna giren Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden elde edilen tereyağı, ghee yağı gibi hayvansal yağların daha az tüketilmesi kalp damar sağlığı açısından da önemli. Doymamış yağ asitlerinden oluşan zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel, sıvı yağlar ise daha çok tercih edilmeli. Ceviz, badem gibi kuruyemişler de yine daha çok ara öğünlerde tüketilen yağ içeren ürünler arasında yer alıyor.

Beşinci adım: Güvenli gıdaları tercih edin.

Sağlıklı beslenme hayat boyu sürmesi gereken bir eylem. O yüzden bu süreçte kaçınmamız gereken besinleri iyi bilmemiz ve mümkün olduğu kadar bu yiyecek türlerinden uzak durmamız gerekiyor. Paketlenmiş ve içinde raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri, gıda boyaları, kimyasallar bulunan gıdalar, hamur işleri, cips gibi yağlı, tuzlu ürünler bu ürünlerin başında geliyor. Ekmek gibi unlu gıda tüketiminde ise, tam tahıllı ekmek kalori açısından daha düşük olduğundan, çavdar ekmeği de vücuttaki kilo, kolesterol dengesini sağlaması, kan şekerini düzenlemesi, açlık hissini azaltması gibi nedenlerle tercih edilebilir ekmek türlerindendir. Sağlıklı bir yaşam için beslenme dışında sporu da hayatımızda sürekli kılmamız önemli. Hiçbir şey için fırsat bulunamasa bile yürüyüş gibi sporlar bile yararlı olacaktır ama tabii fırsat yaratıp spor salonu tercihi de yapılabilir. Unutmadan, sporcu için de tercih edilmemesi gerekenlerden olan alkol de sağlıklı beslenme için uzak durulması gerekenler arasında yer alıyor. Fazla alkol tüketiminin karaciğere zarar vermesi nedeniyle alkolü de sınırlı miktarda tüketmek de yarar var.

Altıncı adım: Ara öğün yapmayı unutmayın.

Ara öğünler bir öğünde çok fazla yemek yememizi engellediği gibi, metabolizmanın hızlanması açısından da son derece önemlidir. Ara öğünlerde yine sağlıklı beslenme adına, çiğ badem, çiğ fındık gibi kuruyemişler, meyve, süt, ayran, taze meyve suyu türü besinler tercih edilebilir. Ölçülü tüketmek her öğün için önemli. Bunun için bir günde erkeklerin yaklaşık 2500 kalori, kadınların ise ortalama 2000 kalori alması gerektiği bilgisini de ekleyelim. Kalori yakımında sporun da önemli olduğu hepimizin malumu. Spordan daha çok verim almak isteyenler bire bir çalışma imkânı bulacakları personal trainer desteğinden de yararlanabilirler.

Yedinci adım: Uyku saatlerine dikkat et, bol su iç.

Beden, ruh ve zihin sağlığımızı korumak için uyku saatlerine de dikkat etmek zorundayız. İyi bir uyku, gün boyu enerjik, dinç kalmamızı ve daha üretken olmamızı sağlar. Vücudun düzenli çalışması için gerekli olan su da yine sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından birisidir. Özellikle kronik hastalıklar nedeniyle ilaç kullanmak zorunda olanlar su tüketimine daha çok özen göstermek zorundalar.

Gördüğünüz gibi, sağlıklı bir yaşam için beslenme konusunda yapılması gerekenler hiç de zor değil aslında. Ama yapıldığında getirisinin yani beden, ruh ve zihne kazandırdıklarının bedeli ölçülemez bile!

Bir Yorum Yazın