Ara Öğün Tüketiminin Önemi Nedir?
  • endavet.com Sağlıklı Beslenme
  • endavet.com 12 Ocak, 2021

Ara Öğün Tüketiminin Önemi Nedir?

  • Yorum Sayısı 0
  • Görüntülenme Sayısı 12349
  • Beğen 0
  • Paylaş 0

Ara Öğün Nedir, Nasıl Tüketilmelidir?

Son yıllarda artan paketlenmiş, hazır gıdalar ve düzensiz beslenmeler sebebi ile kilo alma problemi son yıllarda artış gösteriyor. Kilo alma sebepleriniz arasında öncelikle fiziksel olarak aktivitelerinizin azalması, masa başı işler ve sağlıksız atıştırmalıklar da bu süreci destekliyor. Kilo verme sürecinde kişinin ilk olarak kendini psikolojik olarak hazır hissetmesi ve sağlıklı beslenme olarak düzenli hayata geçmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek bir süreç değildir yaşamınız boyunca aslında ilk olarak yapılması gereken alışkanlıklardan bir tanesidir. Sağlıklı olarak beslenmeye başladığınız da ara öğünlerinizi de sağlıklı atıştırmalıklar seçerseniz daha etkili sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.

Kilo Verme Sürecinde Sağlıklı Öğünler Nelerdir?

Günlük hayatta sağlıklı beslenmenin ilk kuralı sağlıklı öğünler tüketmektir. Bunlar ana öğünler olarak geçiyor ve günde üç kez ana öğün yapmanız gerekiyor. Eğer ki siz günde üç öğün ara öğün fazla geliyor öğle arası saatiniz yoğun geçiyorsa öğle yemeği saatinde ana öğünlerimi azaltmam gerekiyor diyorsanız yanınıza küçük yulaftan ve meyvelerden yapılmış bir shake tercih edebilirsiniz. Bu hem sizi tok tutacak hem de sağlıksız kolay elde edilen hazır gıdaları tüketmemiş olacaksınız. Sabah kahvaltınızda yumurta, peynir, domates ve salatalık ile beslenebilirsiniz. Akşam yemeklerinizde gece acıkmanızı önlemek adına tercihinizi kırmızı veya beyaz etlerden yana kullanabilirsiniz.

Ara Öğünlerin Önemi ve Beslenmemize Etkisi

Günlük kan şekerini düzenlemeniz için ara öğünler iyi bir tercih olacaktır. Ana öğün saatlerinin arası çok uzun sürdüğünden vücut çok acıkma ile karşılaşabilir. Ara öğünler ise sağlıklı atıştırmalıklardan tercih edilmelidir. Günde üç ana öğün yaparken üç kez de ara öğün yapmalısınız. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği arasında bir adet, öğle yemeği ve akşam yemeği arasında bir adet, akşam ve gece yatmadan öncede bir adet ara öğün tüketmelisiniz. Ana öğün aralarında eğer ki ara öğün yapmazsanız gün içinde kan şekeriniz düşecek kendinizi yorgun hissedeceksiniz ve bir sonraki öğünde daha fazla ana öğün tüketeceksiniz. Buna karşı önlem alma sebebi ile diyet için ara öğün tercih edilebilir.

Hangi Ara Öğünleri Beslenme Düzenimizde Kullanmalıyız?

Kilo almanıza yardımcı olan en büyük ara öğün yağ oranı ve şeker oranı yüksek cipsler, çikolatalar, dondurma ve bir çok besinlerden söz edebiliriz. Eğer bu tür ara öğünleri seçerseniz hızlı bir şekilde kilo almış olursunuz. Bu sebeple ara öğün tüketimi olarak sağlıklı besinler tercih etmelisiniz. Yapmanız gereken ara öğün listesi olarak sizlere önerebileceğimiz alternatiflere örnek verecek olursak; bir su bardağı leblebi, bir bardak ayran, tahıllı ürünler, protein oranı yüksek sütler, bir dilim peynir tercih edebilirsiniz. Eğer ki sağlıklı beslenme sürecinizde canınız çok çikolata çekerse, çikolata tercihinizi bitter çikolata olarak yapabilirsiniz. Ara öğün seçenekleriniz arasına bir fincan şekersiz türk kahvesi ve bir küp bitter çikolata, bir su bardağı fındık, kurutulmuş meyveleri yoğurt, sağlıklı sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Bu tercihleriniz size bir süre sonra bedeninizin incelmesi olarak geri dönecek ve sağlıklı beslenmiş olacaksınız.

Kendimiz ve Gelecek Nesillerimiz Neden Sağlıklı Beslenmeliyiz?

Genç yaşlarda vücudumuza ne yatırım yaparsak gelecekte karşımıza çıkıyor. İleride yeni doğacak olan çocuklarımıza bile beslenmelerimizden bir pay düşüyor. Örneğin genç yaşta sağlıksız çok şekerli ve fazla yağlı sağlıksız besinler tüketmemizin sonucunda ileriki yaşlarımızda yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, kolesterol, obezite, kalp hastalıkları, iç hastalıklar ile karşılaşabiliriz. Şimdi yaptığımız beslenme planları ileride dönüşü olmayan hastalıklarımızın habercisi olabilir. Önce hem kendimiz için sağlıklı beslenmeli hem de özellikle kadınlarda hamilelik dönemlerinde de beslenmelerine dikkat etmelidir. Sağlıklı beslensek bile o besinin vücudumuza etkilerini araştırmalı özellikle dışarıda yenen yemeklerden, paket gıdalardan uzak durmalıyız. İçerisinde bol miktarda tuz bulunan bu yiyecekler iç organlarımıza zarar verebilir. Hayatımızın geri kalanını sağlıklı geçirmek istiyorsak besinlerimizi de sağlıklı gıdalardan yana tercih etmeliyiz.
Sağlıklı beslenmek demek vücudumuzun daha dinç kalması anlamına geliyor, un, tuz, şeker günlük tempomuzda metabolizmamızı yavaşlatmakla birlikte enerji kaybımızı açığa çıkarıyor ve gün içinde kendimizi yorgun hissediyoruz. Sizde sağlıklı bir yaşam tercih etmek istiyorsanız sağlıklı ürünlerden oluşan bir diyet listenizi uzman yardımı eşliğinde uygulayabilir ve gerekli ara öğünlerinizi kendi zevkinize göre tercih edebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın