• Sağlıklı Beslenme
  • 13 Ocak, 2021

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

  • 0
  • 7769
  • 0
  • 0

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Etkili Diyet Çeşitleri

Kilolu olmak sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Kilo, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Kilo aldıkça pek çok sağlık problemi yaşamaya da başlarız. Kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, bağırsak problemleri, bağışıklık sistemi sorunları, dolaşım problemleri, eklem problemleri, kadınlarda üreme problemleri yaşanacak problemlerin sadece birkaç tanesidir. Ayrıca kilolu olmak bizi psikolojik olarak ta etkiler. Kendimize olan güvenimizi kaybederiz. İçimize kapanır ve dışarı çıkmak istemeyebiliriz. Başkalarının yaşam temposuna ayak uyduramayız. Giydiğimizi yakıştıramaz, beğendiğimizi alamayız. Tüm bunlar da kilonun yarattığı psikolojik etkenlerdir. Kişiye uygun diyet ile sağlıklı bir şekilde zayıflamamız mümkündür.
Eğer gün içerisinde aldığımız kalori, yaktığımız kaloriden fazla ise, bu kilo almamıza neden olur. Öncelikle günlük kalori hesabını doğru bir şekilde yapmamız gerekir. Gereğinden fazla kalori alımından uzak durmak şarttır. Kalori hesabı kişiden kişiye değişmektedir. Çünkü bu hesaplamada yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi farklı faktörler devreye girmektedir. Kilo verirken sağlıklı bir şekilde bunu yapmaya özen göstermek gerekir. Kulaktan dolma bilgilerle ya da kendi kafamıza göre diyet yapmaya kalkarsak, sağlığımızdan olabiliriz. Başkaları tarafında denenmiş ve bizimde deneyebileceğimiz bazı diyet programları vardır.

Alkali Diyeti

Diyetin amacı, vücut pH dengesini sağlayabilmektir. Bu diyette tükettiğimiz gıdaların, içerdiği asit oranı hesaplanır ve buna göre bir beslenme programı oluşturulur. Eğer çok fazla miktarda, proteinle beslenilirse, vücutta asit oluşur. Bu asit oranının yükselmesi sağlıklı bir durum değildir. Bu diyet, dengeyi sağlamaya yardımcı olacaktır. Alkali diyette, sebze, meyve gibi sağlıklı gıdaların yanı sıra yumru kökleri ile beslenilir. Protein, beslenme programından ya tamamen çıkarılır ya da en aza indirilir.

Vegan Diyeti

Vegan Diyeti yaparken yemek listesini, taze meyveler, tohumlar, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller oluşturacaktır. Vücudun ihtiyacı olan tüm destekler sadece bitkilerden alınır. Vegan Diyetinde hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketilmez. Sürekli Vegan Diyeti yapabileceğiniz gibi, haftanın üç günü Vegan Diyeti yaparak da vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Vegan Diyeti, popüler diyet çeşitleri arasında sayılabilir.

Lahana Diyeti

Lahana Diyetinin en büyük özelliği, kişinin hızlıca yağ yakmasını amaçlıyor olmasıdır. Bir nevi şok diyet yapısındadır. Ama şok diyetlerin dikkat edilmesi gereken bir yanı vardır. Verilen kiloyu, hızlı bir şekilde geri alma ihtimaliniz vardır. Ayrıca uzun süre devam ettirilmesi çok tavsiye edilmez. Etkili diyet çeşitleri arasında, bu diyet önemli bir yer tutar. Bu diyet, 7 gün devam ettirilir ve 15 gün ara verilir. Çünkü vücudun ağırlıklı olarak tek tip gıda ile beslenmesi çok sağlıklı bir durum değildir. Lahana çorbası bu diyetin olmazsa olmazıdır.

Detoks Diyeti

Bu diyette amaç, vücuda yağ yaktırarak, vücutta oluşan ödemi atmaktır. Aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırmaya da yardımcı olan bir diyettir. Detoks diyetinde öğünler farklıdır. Detoks diyeti, kolay diyet çeşitleri arasında yerini almaktadır. Sabah, öğle, olmak üzere 3 ana öğünün dışında, 3 ara öğün daha yemek yenmektedir. Toplam günde 6 öğün yemek yenir. Ara öğünler de nispeten daha hafif gıdalar ve meyve tüketilir. Tüketilen bu meyveler ile günlük şeker ihtiyacı ortadan kaldırılmış olur.

Diyet Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapılabilecek çok fazla diyet çeşitleri vardır. Ama sadece diyet yaparak zayıflamak çok kolay değildir. Ayrıca sağlıklı olmayabilir. Tüm bu diyetlerin yanı sıra bazı konulara dikkat etmek gerekir. Her şeyden önce mutlaka bünyemize uygun bir şekilde ve kendimizi aşırı şekilde yormadan spor yapmamız önemlidir. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak ve kaybettiğimiz kiloları geri almamak için mutlaka spor yapılmalıdır. Ayrıca kilo sonrası oluşacak sarkmaların da spor ile önüne geçmiş oluruz. Spor hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.
Doymuş yağların çok sağlıklı olmadığı bilimsel olarak ta kanıtlandığı için, diyet sırasında mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Diyet sırasında yağ tüketimini en aza indirmek sağlıklı olacaktır. Kullanılabilecek en sağlıklı yağ, zeytinyağı olacaktır. Zeytinyağı aynı zamanda kalp sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır. Mide ve bağırsaklarınıza dost bir gıdadır. Zeytinyağlı yemekler ve salatalar diyetinizin ayrılmaz parçası olmalıdır.
Meyve, sebze tüketme konusunda cömert olun. Mevsiminde her türlü sebze ve meyveyi tüketmeye özen gösterin. Günde 4-5 porsiyon sebze tüketin. Her sebzenin ayrı bir besin değeri vardır. Ayrıca sebzeler, kilo yapmaz. Vücudun sağlıklı olmasını sağlarlar. Sebzelerden yapacağınız çorbalar ise hem sizi tok tutacak hem de sağlıklı kilo vermenizi sağlayacaktır. Ama diyetlerinizde doktora danışmayı ihmal etmeyin. Son sözü onlar söyleyecektir

Bir Yorum Yazın