Gram Altın

Alış: 2225.2903

Satış: 2225.8003

Çeyrek Altın

Alış: 3605.8903

Satış: 3667.4003

  • Organizasyon
  • 11 Şubat, 2020

Diş Buğdayı Hazırlıkları Nasıl Yapılır?

  • 0
  • 6122
  • 0
  • 0

Diş Buğdayı Hazırlıkları Nasıl Yapılır?

Eski bir Türk geleneği olan diş buğdayı, bazı yörelerde diş hediği olarak da adlandırılmaktadır. Anadolu'nun birçok yöresinde yüzyıllardır bilinen ve devam eden güzel adetlerimiz arasındadır. Bebeğin diş çıkarma dönemine girmiş olması kutlanmaktadır. Yörelere göre değişiklik gösterse de hemen hemen her yörede önem verilen ve yapılan bir gelenektir. Bebekler için düzenlenen bir davettir. Günümüzde bebek partisi haline dönüşerek devam eden bir gelenektir.

Geleneksel Diş Hediği

Yüzyıllardır kutlanan diş buğdayı geleneği günümüzde de devam etmektedir. Herkes diş buğdayını duymuş olsa da diş buğdayı ne demek tam anlamıyla bilmeyenler bulunmaktadır. Bebekler için büyümenin ve gelişmenin ilk belirtisi diş çıkarmaktır. Bebeğin dişinin çıkması aile içinde bir sevinç ve heyecan yaratır. Bu heyecanı paylaşmak, bebeğin gelişimini kutlamak için yakın akraba ve komşular davet edilirdi. Gelen davetliler bebek için hediyeler getirmelidir. Misafirlere buğday haşlanarak ikram edilirdi. Buğday ikram edilmesi çocuğun dişlerinin buğday tanesi gibi düzgün olacağına inanılması nedeniyleydi. Tabaklardan birine ceviz kabuğu gibi sert bir cisim konulurdu. Bu cisim kime gelirse o kişi çocuğa bir takım kıyafet alması gerekirdi. Farklı etkinliklerle o gün güzel bir şekilde geçirilirdi. Ayrıca bir tepsi içine birçok alet konarak çocuğun ilk alacağı hangisi ise ileride o işle meşgul olacağına inanılırdı.Haşlanan buğday etrafta katılamayan komşulara da gönderilirdi. Gönderilen tabak yıkanmaz içine hediyelikler konularak geri verilirdi. Tabak yıkanırsa çocuğun dişlerinin çürüyeceğine inanılırdı.

Ne zaman Düzenlenmeli?

Bu konuda en çok merak edilen diş buğdayı ne zaman yapılır konusu olmaktadır. Diş hediği bebeğinizin ilk dişi çıktığı zaman yapılmaktadır. Ailenin bir araya gelmesi bu mutluluğu paylaşması için yakın çevreyi de kapsayan bir parti düzenlenmektedir. Yapılacak diş buğdayı partisine aile ve akrabalar dışında yakın dostlar da davet edilmelidir. Diş hediği, eski zamanlarda bir yardımlaşma geleneği olduğundan gelen misafirlerin hediye getirmesi gereklidir. Ailenin bu heyecanı sayesinde aileler bir araya gelirdi. Katılan misafirlerde hediyelerle aileyi ve bebeği desteklemek amaçlamaktaydı. Güzel geleneğimiz aynı adetler çok değişikliğe uğramadan günümüzde de devam etmektedir. Aileler yakın çevresi ile bu heyecanını paylaşmak için bir araya toplanmaktalar. Buda günümüzde uzaklaşan bireyleri yakınlaştırmış olmaktadır. Hediye geleneği de devam etmektedir. Katılan davetliler ufak da olsa hediyeleriyle bu toplantıya katılırlar. Buda aileye bebeğini büyütürken güzel bir destek sağlamış olur.

Diş Hediği İkramlıkları Nelerdir?

Eski geleneklerde diş buğdayı denilen özel bir tarif hazırlanarak ikram edilirdi. Günümüzde ise bir parti havasına bürünen diş hediği ikramlıkları da gelişmiştir. Elbette ki partinin olmazsa olmaz ikramı diş buğdayı olmaktadır. Bunun yanı sıra günü anımsatacak bir butik pasta tercih edilmelidir. Bu güne özel olarak hazırlanan diş buğdayı pastası da şık bir ikram olarak sunulmaktadır. Bebekler için birçok farklı model sunan butik pastacılar diş temalı pastalarla güne özel ürünler tasarlamaktadır. Şeker hamuru kullanılarak yapılan tasarım pastalar temsili olarak diş şeklindedir. Günümüzde diş buğdayı partilerinin ikramlıkları arasında tasarım pastalar mutlaka yer alır. Yanı sıra çeşitli kurabiyeler, börek çeşitleri de ikram masasında yer bulmaktadır. Günümüzde düzenlenen şekliyle diş buğdayı ikramlıkları çeşitlendirilir.

cakes pasta (Ankara / Çankaya)
cakes pasta (Ankara / Çankaya)
Ankara
Teklif Al Firmayı İncele ►
180 Derece Butik Pasta Tasarım (İstanbul / Üsküdar)
180 Derece Butik Pasta Tasarım (İstanbul / Üsküdar)
İstanbul
Teklif Al Firmayı İncele ►
Limon Pasta Evi (Bursa / Osmangazi)
Limon Pasta Evi (Bursa / Osmangazi)
Bursa
Teklif Al Firmayı İncele ►

İkramlık Masası Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde daha parti havasında geçen diş buğdayında sunulacak ikramlıklar için bir masa hazırlanmaktadır. Bu özel günde diş buğdayı masası da temaya uygun olmalıdır. Masa özel bir şekilde farklı aksesuarlar kullanılarak süslenmektedir. Aksesuarlarda ana tema olarak diş şeklinde hazırlanmış objeler kullanılmalıdır. İkramlıklar da bu temaya uygun şekilde hazırlanmalıdır. Diş şeklinde kurabiyeler gibi bir kısım ikramlık bu güne özel olmalıdır. Bebeğin isminin ve günün tarihinin bulunduğu etiketler masadaki sunumlarda yer almalıdır. Balonlar, süslemeler ile ikram masası ve çevresi güne özel olarak hazırlanmalıdır. Bu hazırlık aşaması annelere ek bir yük olabilmektedir. Etkinliğin yapılacağı alanın süslenmesi, pastanın ve kurabiyelerin hazırlanması büyük bir yorgunluk olabilmektedir. Tüm malzemelerin hazırlanması, uygun objelerin bulunması anneyi yoracaktır. Masa hazırlığı ve süslemeler için diş buğdayı organizasyonu yapan firmalarla iletişime geçmek büyük avantaj sağlayacaktır. Anneler bu şekilde organizasyonda büyük bir yükten kurtulacaktır.

Ankara Organizasyon (Ankara / Yenimahalle)
Ankara Organizasyon (Ankara / Yenimahalle)
Ankara
Teklif Al Firmayı İncele ►
Byzens Davet Organizasyon (İstanbul / Kadıköy)
Byzens Davet Organizasyon (İstanbul / Kadıköy)
İstanbul
Teklif Al Firmayı İncele ►
Berrince Organizasyon (Bursa / Osmangazi)
Berrince Organizasyon (Bursa / Osmangazi)
Bursa
Teklif Al Firmayı İncele ►

Diş Buğdayı Nasıl Hazırlanır?

Düzenlenen partinin en önemli ikramı diş buğdayı olmalıdır. Özel bir tarifle hazırlanan buğday misafirlere sunulur. Bilmeyenler için yaklaşık olarak 15-20 kişilik diş buğdayı tarifi şu şekildedir;

Gerekli malzemeler

500 gr. aşurelik buğday

1 su bardağı haşlanmış nohut

200 gr. kuru kayısı

200 gr. badem

200 gr. fındık

200 gr. ceviz

Mevsimindeyse 1 su bardağı kadar nar tanesi

Üzeri için;

Tarçın, pudra şekeri istek dahilinde renkli şekerler

Hazırlanışı

Aşurelik buğday bir gece önceden suda bırakılarak sabah haşlanır. Lapa olmayacak biraz dişe dokunur şekilde kalmalıdır. Buğday sarılarak demlenmesi beklenir. Daha sonra haşlanmış nohut, kuru kayısı ve nar taneleri ilave edilir. Badem, fındık ve ceviz iri dövülerek bu karışıma eklenir.Ayrı bir kap içerisinde pudra şekeri ve tarçın karıştırılır. Servis sırasında diş buğdayının üzerine bu karışımdan ve renkli şekerler ilave edilerek ikram edilir. Yapımı oldukça basit olan diş buğdayı partinin vazgeçilmez ikramıdır. Geleneklerimizde bu ikramlıklar hazırlanırken bir kaseye fındık, ceviz gibi bir yemişin kabuğu konulur. Bu kase kime denk geldiyse çocuğu baştan aşağı bu kişi giydirmesi gerekecektir. Bu adet kimi yörede çocuğun dişini ilk gören şeklinde uygulanır. Çıkan dişi ilk gören kişi diş hediği davetine gelirken diğerlerinden daha farklı bir hediye getirmelidir. Günümüzde ise genellikle kase şeklinde uygulanan hali devam etmektedir.

Diş Buğdayı Tepsisi

Düzenlenen diş buğdayının geleneksel bir etkinliği de diş hediği tepsisi olmaktadır. Yüzyıllardır devam eden geleneğin en güzel etkinlikleri arasında günümüze kadar gelmiştir. Özel bir tepsi hazırlanır. Bu tepside kalem, makas, tespih gibi bazı anlamlar yüklü olan objeler bulunur. Geleneklere göre hazırlanan diş buğdayından da bir miktar hazırlanan bu tepsiye konulmalıdır. Tepside bulunan nesneler meslekleri ve çocuğun geleceğini temsil eder. Hazırlanan tepsi çocuğun önüne bırakılır. Çocuk tepsiden eline ilk olarak hangisini aldıysa geleceği o eşyanın taşıdığı manada gelişeceğine inanılır. Bazı yörelerde meslek olarak yorumlanan objeler bazı yörelerde sıfat olarak anlam taşır. Tepside bulunan altını alan çocuk refah içinde bir hayat yaşayacağı düşünülür. Kur'an-ı Kerim, tespih gibi objeleri alan çocuk ise imanlı bir hayat süreceğine inanılır. Makasa dokunursa da el becerilerinin kuvvetli bir insan olarak büyüyeceği düşünülürdü. Yöreden yöreye anlamlandırmalar değişse de diş buğdayı partisinin vazgeçilmez etkinliği olarak tepsi hazırlanmaktadır. Bu tören bittiğinde gelen misafirler çocuk için getirdikleri hediyeleri anneye vermesi ile tepsi töreni sonlanır. Yüzyıllardır süregelen eski bir Türk geleneğinin günümüzde de devam etmesi güzel birlikteliklere arası olmaktadır. Aile ve yakın dostları bir araya getiren eğlenceli bir davet olarak devam etmektedir. Ayrıca çocuğa gelen hediyeler de aileye çocuk için bir destek sağlamaktadır. Yine eski inanışa göre çocuğa gelen hediyeler çok olursa bereketli bir hayat süreceğine inanılır. Gelen davetliler hediye olarak kıyafet, oyuncak gibi hediyelikler getirirler. Fakat davette çocuğun dişini ilk gören kişinin daha özel bir hediye getirmesi gerekir. Özel günün hatırlanması için eski adetlerde olmasa da günümüzde gelen misafirlere küçük hediyeler dağıtılmaktadır.

Bir Yorum Yazın