Düzenli Cilt Bakımı
Her şey için geçerli olan bir gerçeklik de, zaman içerisinde eskimeyen ve yenilenmesi zor izlere maruz kalmayan hiçbir şeyin olmamasıdır. Cildimiz içinde bu gerçeklik değişmiyor. İnsan cildi 20’li yaşların ortalarına kadar kendini sürekli yenilese de 25 yaşından sonra bu yenileme işlemi yavaşlar. 20’li yaşlarda cilt bakımı yaptırmaya başlamak zamana meydan okumak ve akıp giden zamanda cilt için adeta ileriye dönük yatırım yapmak gibidir. İnsan cildinde zamanla oluşan kırışıklıklara önlem olarak düzenli cilt bakımını erken yaşlarda yapmak çok önemli bir etkendir. Düzenli uyuyamama, sigara ve alkol tüketimi, hava kirliliği, dengeli ve sağlıklı beslenmeme ne yazık ki cilt yaşını etkilemekte ve ileriye taşıyabilmektedir. Cilt bakımı, yalnızca güzel görünmek amacıyla yapılmamakla beraber kişinin özgüvenini ve ruh sağlığını da etkilemektedir. Sağlıklı görünen bir cilde sahip kişinin özgüveni, çevresiyle ilişkileri her zaman pozitif yönde olmuştur. Düzenli cilt bakımı yapılmadığında genellikle sivilce, akne, siyah noktalar, sarkma, açık gözenekler gibi sorunlarla karşılaşıldığı gözlemlenmiştir. Bu sorunların her biri için ayrı ayrı tedaviler ve bakımlar uygulanmaktadır.
Düzenli Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Düzenli cilt bakımı, cildin ihtiyaçlarına göre derinlemesine ve detaylı temizleme işlemidir. Cilt belli bir zamandan sonra kendini ancak 28 günde bir yenilemektedir. Bu sebeple cilt bakımı yapılması cildin yağ, kirden arındırılmasını ve katı bir cildin oluşmamasını sağlar. Gelelim bu kadar önem arz eden düzenli cilt bakımı nasıl yapılır? Sorusunun cevabına. Öncelikle cilt yapılan makyaj kalıntılarından, hava kirliliğinden etkilenir. Bu yüzden cildi güzel ve detaylı bir şekilde temizlemek çok önemlidir. Cilde uygun bir jel ile cilt temizlenmelidir. Tabii ki bazen cildin temizlenmesi için bu kadarı yeterli olmayabilir. Cildin temizlenmesinin ardından tonik yardımı ile cilt gözenekleri, yağlar ve makyaj kalıntıları arındırılır. Tonik kullanılması aynı zamanda sivilce, siyah nokta oluşumunun önüne de geçmektedir. Tonik kullanım işleminden sonra cildin ölü hücrelerden ve lekelerden arındırabilmek adına peeling uygulanır. Mevsim geçişleri, hava koşulları gibi etkenler sebebiyle cilt kuruyabilir ve neme ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple cildin yapısına uygun bir nemlendirici yardımı ile bu sorun çözülebilmektedir. Güneşin UV ışınları sebebiyle cildin etkilendiği ve ciltte lekelerin oluştuğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden cildin nemlenmesi kadar UV ışınlarından korunması da önemlidir. Güneş ışığına maruz kalındığı zamanlarda güneş koruyucu kremler kullanılmaktadır. Leke önleyici ve cildin renk tonunu eşitleyen ve 30 SPF koruma sağlayan genosys krem de güneşe karşı alınan bir önlem olabilmektedir. Cilt bu bakımlarla temizlendi, yağlardan arındırıldı ve nemlendirildiyse cilde uygun bir maske yardımı ile mineral, vitamin takviyesi yapılabilmektedir. Bu işlemlere ek olarak bol su içmek ve beslenmeye dikkat edilerek cilt bakımı aşamaları tamamlanmış olur.
Cilt Bakımı ile Erken Yaşlılığa Son
Cilt bakımı yapılmadığı takdirde 35 yaşından önce cilt, mat ve solgun görünür, dudak kenarında, göz kenarlarında ve yüzün bazı yerlerinde kırışıklıklar oluşur. Bu durum erken yaşlanma belirtileri olarak adlandırılır. Peki erken yaşlanmaya son verebilmek mümkün mü? Tabii ki evet. Cilt bakımına erken yaşlarda başlamak ve düzenli olarak mezoterapi, dipofacehydrofacial yöntemlerden faydalanmak cildin erkenden yaşlanması karşısında destekleyici olmaktadır. Ayrıca ana maddesi balkabağı olan pumpkin cilt bakımı ile tazelenmek cildin kurumasına ve yaşlanmasının önünde güçlü bir etkiye sahiptir.
Sağlıklı Bir Cilt İçin Yapmanız Gerekenler
Peki sağlıklı bir cilde sahip olmak için neler yapmak gerekir? Düzenli uyku ve dengeli beslenmek her zaman başta gelmektedir. Bununla beraber ciltte dökülme, yağlı ve büyük gözenekler varsa ve makyaj malzemelerini kullandıktan sonra ciltte yanma oluyorsa bir dermotolog/dermotoloji uzmanı yardımıyla hem cilt tipi öğrenilmeli ve cilde uygun ürünler kullanılmalıdır. Cildin temizlenmesi ve nemlendirilmesi cilt sağlığı için önem arz etmektedir. Kimyasal madde içermesinden kaynaklı uyumadan önce mutlaka makyaj temizlenmelidir. Son olarak Sivilce, akne, güneş lekesine karşı cilde en uygun malzemelerle müdahale edilerek sağlıklı bir cilde sahip olunabilir.
Makyajı Silmeden Uyumanın Zararları
Makyaj malzemeleri içerdiği kimyasallar sebebiyle cilde zarar verebilmektedir. Makyajı silmeden uyumak cildin yeterince nefes alamamasına sebep olur. İlerleyen dönemlerde ciltte sarkma, erken yaşlanma, sivilce, akne ve çeşitli cilt rahatsızlıkları görülebilir. Aynı zamanda göz sağlığına da zararları yadsınamaz bir gerçektir. Rimelle uyumak kirpiklerin giderek zayıflamasına ve dökülmesine, göz kapaklarının kenarlarında bulunan bezleri tıkayarak şalazyona neden olabilmektedir. Makyajı silmeden uyumak, cildin yağ dengesini bozabileceği gibi göz sağlığına zarar verebileceği için uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Evde Cilt Bakımının Püf Noktaları
Cildi bol suyla yıkamak gözenekleri yeterince temizleyememektedir. Cildin detaylı temizlenmesi için mutlaka bir temizleme jeli ile temizlenmelidir. Ölü derilerin ciltten atılabilmesi adına peeling uygulanmalıdır. Evde Türk kahvesi telvesiyle peeling uygulamak mümkündür. Peeling sonrası uygun bir nemlendirici krem kullanılabilir. Doğal yöntemleri tercih edenler peeling sonrası cildine yoğun nemlendirme özelliği olan salatalık kabuğu sürebilir. Yine doğal maden suyu ile tonik ikilisini buz küplerine dönüştürüp ciltte gezdirmek gözeneklerin küçülmesini sağlayacaktır. Bu uygulamaları evde düzenli bir şekilde yapmak cildi sağlıklı tutacaktır. Ancak yeterli ve detaylı bir cilt bakımı için güzellik merkezlerinde alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından cilt bakımı yaptırmak her zaman daha sağlıklı olacaktır.