Düğünleri için hazırlık yapan çoğu gelin adayının en büyük sorunlarından biri fazla kilodur. Fazla kilolarını verip, ideal kilosuna kavuşmak isteyen gelin adayları, birçok diyet programı uyguluyor. Kimisi başarıp ideal kilosuna kavuşurken, kimisi ise kilo vereyim derken kilo alıyor. Hiç kilo vermeyen ve almayan gelin adayları da gelin diyeti mevcut. Bu yazımızda, genel olarak gelin diyetinden ve bu diyette bulunması ve bulunmaması gereken besinlerden bahsedeceğiz.
Gelin Diyeti Nedir?
Gelin diyeti, fazla kilolarından şikayetçi olan gelin adaylarının, düğünlerine kadar uyguladığı düğün öncesi diyet beslenme düzenidir. Bu beslenme düzenindeki amaç, fazla kilolardan arınıp sağlıklı ve güzel bir görünüme sahip olmaktır. Gelin adaylarının bir isteği de yıllar sonra düğün kasetlerini izlediklerinde, sağlıklı ve güzel görünüme sahip fiziklerini görme isteğidir. Düğün öncesinde başlayan gelin diyeti düğün tarihi yaklaştıkça dozunu da artırmaktadır. Düğüne kalan süreye de bağlı olarak değişen diyet listesi düğün tarihine kısa bir süre kaldıysa yerini şok diyetlere bırakmaktadır, gelin şok diyet şok diyetlerdeki amaç, kısa sürede kilo vermektir.
Gelin Diyetindeki Önemli Detaylar
Düğün günü gelmeden kilo verebilmek için yapılması gerekenler vardır. Bu yapılması gerekenlerden en önemlisi ise sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmedir. Kilo verebilmek için diyet listenizi önceden hazırlamalısınız, yani ne yiyeceğinize acıktığınızda değil de önceden karar vermiş olmalısınız. Acıktığınızda düşen kan şekeri, kilo vermek isteyen gelin adaylarının yememesi gereken besinleri tüketmesine sebep olabilir. Bu sebeple gelin adayları, düğün tarihine kadar beslenme düzenine bağlı kalmalıdır gelin detoksu ve yasaklı besinlerden kaçınmalıdır.
Gelin Diyeti Nasıl Olmalıdır?
Gelin diyeti uygulamasında öncelikli hedef, kana geç karışan besinler tüketmektir. Böylelikle daha uzun süre tokluk hissi hakim olur. Bu nedenle glisemik indeks kavramını iyi bilmemiz gerekir. Peki, glisemik indeks nedir? Glisemik indeks kısaca, vücudumuza aldığımız karbonhidratların şekere dönüşme hızıdır. Glisemik indeksi yüksek besinler, hızlı bir şekilde kana karışır ve pankreas şekeri dengelemek için insülin salgılar. Şekerli gıdalar tükettiğimizde, çabuk acıkmanın sebebi budur. Bu sebeple, kilo vermek isteyen gelin adayları glisemik indeks kavramını iyi bilmeli ve düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmeye özen göstermelidir. Aşağıda, bazı gıdaların glisemik indeks değerleri yer almaktadır. Şunu da belirtmemizde fayda var, yiyeceklerin pişirilme şekilleri de gilsemik indeks değerlerini etkileyebilmektedir. Örneğin, aşağıda patatesin farklı glisemik indeks değerlerini görebiliriz.
Patates (Haşlama): 82
Patates (Püre): 87
Patates (Kızartma): 98
Patates (Fırın): 111
Diğer bazı besinlerin glisemik indeks, değerleri ise aşağıdaki gibidir. Gelin diyetinde, glisemik indeks değerleri düşük olan gıdaları tüketmek önemlidir.
Yer Elması: 50
Salça: 35
Pancar: 30
Rezene: 15
Salatalık: 15
Patlıcan: 20
Soğan: 15
Kıvırcık Salata: 10
Sarımsak: 15
Mantar: 15
Biber: 10
Havuç: 70
Pişmiş Havuç: 85
Kabak: 15
Karnabahar: 15
Maydanoz: 5
Enginar: 15
Lahana: 15
Ispanak: 15
Mango: 55
Kırmızı Elma: 54
Yeşil Elma: 38
Kavun: 65
Karpuz: 76
Zeytin: 15
Şeftali: 43
Limon: 20
Elma Suyu: 50
Portakal Suyu: 52
Limon Suyu: 20
Üzüm Suyu: 55
Havuç Suyu: 43
Sirke: 5
Bira: 110
Şarap: 0
Fanta: 75
Coca Cola: 60
Gazoz: 68
Gelin Diyetinde Öğünler ve Ara Öğünler
Gelin diyetinde öğün atlamamak çok önemlidir. 2 öğün, 3 öğün veya 6 öğünlük programlar uygulanabilir. 2 öğünlük programda önemli olan, besleyici ve doyurucu beslenmedir. Bu öğünlerde, esas olan glisemik indeksi düşük gıdalar ile beslenmektir. Bunu yanında bol bol su tüketilmelidir ve hafif ev egzersizleri de katkı sağlayacaktır. Gece geç saatlere kadar uyanık kalınmamalıdır. Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır. 3 öğün içeren bir gün için örnek bir beslenme programı verelim ve saatlerini de verelim. 3 öğünlük bir beslenme biçiminde, öğünler arasında 5-6 saat olması önemlidir.
08.30-09.30: Yiyebileceğiniz kadar peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 1'er avuç fındık, badem ve ceviz, mevsimi ise domates, içecek olarak şekersiz siyah çay veya yeşil çay tercih edilebilir. Yeşil çayı ara öğünlerde de tüketebilirsiniz, ancak her şeyde olduğu gibi aşırı tüketimden kaçınmalısınız.
13.30-14.30: Salata, yoğurt, sade maden suyu ve çiğ yemişler iyi bir tercih olabilir.
18.30-19.30: Et sote, salata ve ayran iyi bir tercih olabilir.
Öğün aralarında egzersiz yapmanız yarar sağlayacaktır. Akşam yemeğinden kalktıktan sonra, uyumak için en az iki saat beklemenizde fayda var.
Bu şekilde düzenli bir program uyguladığınızda, yeterli bir süre içinde düğününüzde istediğiniz görüntüye kavuşabilirsiniz.