Kurban Bayramı’na az bir süre kala fazla protein tüketimine ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, bu konuda bilinçli hareket etmenin önemine vurgu yapıyor. Kurban Bayramı süresince aşırı şekilde et tüketmek, ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.
Her Kurban Bayramı döneminde olduğu gibi bu sene de aşırı protein tüketimi, en büyük risklerden biri olarak dikkat çekiyor. Bayramda sofraları şenlendiren birbirinden lezzetli et çeşitleri, günlük protein ihtiyacı üzerinde kullanılması durumunda telafisi çok zor olan sağlık problemlerini doğuruyor. Kurban Bayramı’nda doğru ve sağlıklı beslenme konusunda mutlaka diyetisyen bilgisine danışarak, uzman kontrolü eşliğinde hareket etmek gerekiyor.
Aylardır büyük bir heyecanlı beklenen Kurban Bayramı’na az bir süre kala kurbanlık satışları da hareketlendi. Kurban fiyatları detaylı şekilde incelenirken, çoğu vatandaş ise şimdiden pazarlığını yaparak hayvanını satın aldı. Kurban Bayramı’nda kesilen ve ardından sofralara lezzet şöleni yaşatan kurban etleri, fazla tüketildiği takdirde gut hastalığına zemin hazırlayabiliyor. Eski çağlarda ‘Kralların hastalığı’ olarak tanımlanan gut hastalığı, eklemlerde telafisi mümkün olmayan bozukluklara yol açıyor.
Önemli bir sporcu gıdası olarak da ön plana çıkan et çeşitleri, günlük protein ihtiyacının üzerinde tüketildiği takdirde bağırsaklarda gaz, midede ağrı, şiddetli kramp ve şişkinlik gibi pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle Kurban Bayramı süresince sık sık rastlanan bu rahatsızlıklar, etkisini uzun süre devam ettiriyor. Öte yandan fazla et tüketimi sonucu ürik asit miktarı da hızla yükseliyor. Bu durum, gut hastalarında şiddetli eklem ağrılarının nüksetmesine zemin hazırlıyor.
Özellikle sporcularda doğru tüketilmesi halinde kas oluşumunu hızlandıran kırmızı et, bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi durumunda kalıcı hasarlara yol açıyor. Konu hakkında görüşlerini paylaşan uzmanlar, kırmızı et tüketiminin haftada 3 öğünü geçmemesi gerektiğini özellikle vurguluyor. Fast food ve benzeri kolay hazırlanabilen yiyeceklerde sık sık bulunan kırmızı et çeşitleri, gençlerin aşırı tüketimi durumunda da gut hastalığı gibi rahatsızlıkları erken yaşlardan itibaren ortaya çıkarabiliyor.
Besin değeri oldukça yüksek olan kırmızı et, çoğu kişinin her gün sofralarından eksik etmediği vazgeçilmez bir lezzet olarak dikkat çekiyor. Ancak her gün aralıksız olarak kırmızı et çeşitlerini tüketmek, kalıcı sağlık sorunlarına sebep oluyor. Kırmızı etin nasıl ve hangi aralıklarla tüketilmesi gerektiği hususunda mutlaka diyetisyen hekimlere danışmak ve onlardan bu konu hakkında bilgi almak gerekiyor. Diyetisyen onayı olmadan hazırlanan ve içerisinde bol kırmızı et çeşitlerini barındıran sofralar, her hafta sık sık tüketildiği takdirde kemik ve kas yapısında ciddi tahribatlara yol açabiliyor.
Haftada Kaç Öğün Et Yemeliyiz?
Haftada kaç öğün kırmızı et tüketilmesi gerektiği de en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bu konuyu değerlendiren uzmanlar, kırmızı et tüketiminin haftada 3 öğün ile sınırlı tutulması gerektiğini dile getiriyor. Haftada 6-7 öğün kırmızı et tüketmek ise büyük bir risk olarak yorumlanıyor. Besin değeri oldukça yüksek olan kırmızı et çeşitleri, fast food ürünlerinde de sıklıkla bulunuyor. Özellikle gençlerin en çok tükettiği besinlerden olan bu yiyecekler, yüksek kaloriye sahip olması sebebiyle obeziteye de davetiye çıkarıyor.
Fazla Et Tüketiminin Neden Olduğu Hastalıklar
Aşırı et tüketiminin neden olduğu hastaların başında gut hastalığı geliyor. Fazla et tüketimi sebebiyle ortaya çıkan gut hastalığı, eklemlerde ve kemiklerde kalıcı hasarlara sebep oluyor. Öte yandan fazla et tüketimi sebebiyle sindirim sisteminde de büyük bozukluklar görülüyor. Kramp, gaz, midede ağrı ve şişkinlik gibi pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olan aşırı et tüketimi, kas yapısına da zarar veriyor.
Kurban Bayramında Sağlıklı Et Yemeği Tarifleri
Kurban Bayramı’nda doğru ve dengeli bir biçimde beslenmek, hayati önem taşıyor. Bu konuda uzman diyetisyenler eşliğinde hazırlanan sağlıklı et yemeği tarifleri, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaların çeşitli sorunlarla yüzleşmemesi adına büyük önem arz ediyor. Bayram süresi boyunca en çok tercih edilen sağlıklı et yemekleri arasında kuzu haşlama, sebzeli sac kavurma, bayram kebabı, etli kuru fasulye, beyran çorbası, dana et haşlama ve mangalda kuzu pirzola ön plana çıkıyor.
Etin Yanında Mutlaka Sebze Yiyin
Kurban Bayramı’na ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, et yemeklerinin yanında mutlaka sebze de tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Et yemeklerinin yanında en çok önerilen sebze yemekleri; Rus salatası, karnabahar salatası, mantar salatası, çoban salata, mevsim salatası ve semizotu salatası olarak sıralanıyor.
Kurban Etlerini Saklama Yöntemleri
Kurban etleri kesildikten sonra onu doğru bir şekilde saklayıp, doğru zamanda tüketmek de büyük önem taşıyor. Öncelikle kesilen kurban etinin yaklaşık 24 saat kadar hava alan bir kapta dinlendirilmesi gerekiyor. Kesilen etlerin 2-3 saat içinde hemen tüketilmesi büyük sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Yaklaşık 24 saat boyunca dinlendirilen etler ardından yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılıyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, hiçbir işlem yapmadan etlerin buzdolabında bekletilme süresi 3-4 gün olarak vurgulanıyor. Et 1 gün dinlendirilip, parçalara ayrıldıktan sonra, buzdolabına kaldırılabilir. Uzun süre eti tüketmeyecek olanların ise eti hava almayacak bir biçimde poşetlere sararak dondurucuya kaldırması tavsiye ediliyor.