Obezite Nedir Ve Nedenleri Nelerdir?
Obezite, yağ dokularında sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu oluşan hastalık türü. Obezite, dünyanın en büyük sağlık problemlerinden birisi. Dünyanın bir bölümü açlık ile mücadele ederken, diğer bir bölümü ise obezite ile mücadele ediyor. Obezite, beraberinde diyabet, kalp damar problemleri, hiper tansiyon, kolesterol gibi problemleri de beraberinde getiriyor. Yani, obezite nedir , obezite kısaca yağ birikmesi ile oluşan bir hastalık türüdür.
Obezite Tedavisi İçin Diyet
Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, normal kiloya sahip insanlara göre, fazla kilosu olan insanların böbrek hastalığına yakalanma riski çok daha fazla. Bu riskten kaçınmak isteyen bireyler, obezite diyeti yapmaya yönelir ve bir hekime başvururlar. Aşırı kiloları nedeniyle hekime başvuran kişinin ilk muayenesinin ardından kan tahlilleri yapılır. Nedenleri ve beraberindeki hastalıklar araştırılır. Tüm araştırmalar sonucunda hastaya bir beslenme düzeni oluşturulur. Beslenme programı için ise bir diyetisyenden yardım alınır.
Obezitede diyet tedavisine ek olarak, davranışsal tedavi denilen modeller de uygulamaya alınır. Mesela, günlük beslenme alışkanlığını değiştirerek davranışsal tedaviye başlanabilir. Özellikle karbonhidrat ve hamur işlerinin yüksek oranda tüketilmesi sakıncalıdır. Öncelikle bu ürünlerden vazgeçmek gerekir . Bunun dışında ara öğünlerde fastfood tarzı yiyecekler tüketmek kesinlikle yasaklanmıştır. Davranışsal olarak günlük, düşük porsiyonlarda yemekler tüketilmeli ve ara öğün terkedilmemelidir. Öğünlerin atlanması obezite tedavisinde ciddi bir sorun meydana getirir. Dolayısıyla az ve sık yemek obezite tedavisinde en verimli tedavi yöntemidir. Bu nedenle yanlış obezite diyeti yapmaktan kaçınmalı, diyet listesini harfiyen uygulamalıyız.
Diyet İle Birlikte Egzersiz Yapılmalı
Diyet listesinin yanında hastanın spor yapması da hekimler tarafından önerilir. Egzersiz ve diyete tam anlamıyla uyan kişilerin kilolarında bir düşüş gözlenmiştir . Bu uygulamalar düzenli tekrarlandığı sürece, yaşam kalitesinde bir artış gözlenir, kişi sağlığına kavuşur ve kendini daha rahat hisseder.
Bir diğer tedavi yöntemi ise medikal tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, ilaç tedavisi olarak uygulanır. Bu ilaçlar iştah azaltır ve bağırsaklardaki yağ oranının emilimini azaltır.
Obezitede Cerrahi Yöntem
Obezite tedavisinde cerrahi yöntem güçlü birer alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Sorunun, özellikle sindirim sistemi hormonlarının değiştirilmeden çözülemeyeceğinin etkili bir göstergesi olmuştur. Cerrahi yöntem ile obezite önlemek mümkündür. Fakat her tıbbi işlemde olduğu üzere, obezite ameliyatlarında da belli bir komplikasyon riski vardır. Ve burada önemli olan ameliyat tekniğidir. Her ameliyat tekniğine özgü farklı komplikasyonlar vardır. Fakat özellikle vurgulanması gereken nokta tüp mide ameliyatları ile alakalı kaçak riskinin, ameliyatın tabiatı gereği daha fazla olduğudur. Çünkü tüp mide ameliyatlarında, mide ile on iki parmak bağırsağı bileşkesi ve yine mide ile yemek borusu bileşkesi arasında bir tüp oluşturulur. Midenin genişleme özelliğine sahip, sol dış kısmı tamamen alınır. Ancak bu uygulama sonrasında iki tane yüksek basınç zonu arasında bir tüp şekli elde edilir. Tüp mide ameliyatı sonrası, kaçak riski önemli bir risktir. Hayatı tehdit edebilir. Ve çok etkili bir şekilde uzman ellerce tedavi planlanmalı ve o şekilde de uygulanmalıdır.
Cerrahi Yöntem Sonrası Tekrar Kilo Alma Riski Var Mı?
Obezite cerrahisinden sonra, uygulanan tekniğe bağlı olmakla birlikte tekrar kilo alma riski ne yazık ki mevcuttur. Mide baypası, tüp mide gibi ameliyatlardan sonra pekala kilo alımı riski vardır. Ve özellikle tüp mide ameliyatı sonrası, bu risk çok daha yüksektir. Tüp mide ameliyatının beş yıllık sonuçları , bu işlemi uygulatmış bireylerin vermiş oldukları kiloların yarıdan fazlasını geri aldığını göstermektedir. Ve ne yazık ki şu an dünya üzerinde uygulanan en sık obezite ameliyatı tüp mide iken, ikinci en sık obezite ameliyatı düzeltme işlemleridir. Tüp mide ameliyatı kalıcı bir işlem değildir. Çünkü her şeyden önce doğru organa müdahale edilmemiştir.
Obezitenin Zararları Nelerdir?
Obezite, çok tehlikeli bir hastalıktır ve obezitenin zararları şu şekilde sıralanabilir. Bütün organ ve sistemlerimizi olumsuz yönde etkiler. En büyük etkileri ise, kalp ve damar hastalıkları üzerinedir. Obezite sıklıkla, metabolik sendrom diye adlandırdığımız hastalığa eşlik eder. Metabolik sendrom denilen hastalığın özelliği ise şudur. Kan şekeri yüksekliği, tansiyon yüksekliği, kan yağlarının yüksekliği ile karakterize edilir. Ayrıca obezite ile birlikte meme kanseri, kolon kanseri ve pankreas kanseri görülme sıklığı artar.
Obezite, solunum sistemini olumsuz etkiler. Uyku apne sendromu bunlara örnek olarak gösterilebilir. Obezitenin kas, kemik ve iskelet sistemlerine olumsuz etkileri vardır. Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, obezitenin yol açtığı bozukluklar nedeniyle insan hayatı 12 ile 15 yıl kısalmaktadır