• Sağlıklı Beslenme
  • 03 Mayıs, 2021

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme Tüyoları

  • 0
  • 6619
  • 0
  • 0

Sağlıklı, Yeterli Ve Dengeli Beslenme Nasıl Gerçekleştirilir?

Sağlıklı beslenme, insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmesi için gerekli olan besin ögelerini yeterli ve dengeli ölçüde almasıdır. Kişinin yaşamı boyunca, gün içerisinde elli farklı besin ögesini tüketmesi gerekir. Ve bu besin ögelerini yeterli miktarda alması gereklidir.

Gün içerisinde üç porsiyon meyve yaklaşık iki üç porsiyon sebze grubu tüketilmelidir. Üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimini gerçekleştirmek gerekir ki, sağlıklı beslenme gerçekleştirilmiş olsun. Bu ölçü yeterli ve sağlıklı beslenme şekline en güzel örneği oluşturmaktadır.

Her Gıdanın Besin Değerleri Birbirinden Farklıdır

Her gıdanın içeriğindeki besin değerleri birbirinden farklıdır. Kimi gıdada karbonhidrat içeriği yüksekken, kimi gıdada protein içeriği daha yüksektir. Veya vitamin, mineral içerikleri birbirlerinden farklıdır. Mutlaka, sağlıklı hayat sürmek ve sağlıklı beslenme gerçekleştirmek adına çeşitli besin ögeleri tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle tek tip gıdayla beslenmek kişiyi birçok sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakabilmektedir.

Meyve çok sağlıklı bir besindir, fakat sadece meyve tüketmek kişinin sağlığı için yeterli olmamaktadır. Tek başına meyve, bizlere diğer besin ögelerinin verebileceği vitamin ya da minerali veremez. Gün içerisinde fazla meyve tüketmek kişinin fazlaca karbonhidrat almasına sebep olur. Ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar ile beslenildiği için de ileriki dönmelerde kilo problemleri yaşanabilmektedir. Ve buna bağlı olarak da şeker , kalp ve kolesterol hastalığı gibi hastalıklarla baş etme mecburiyetinde kalabilirsiniz.

Üç Ana Öğün Beslenmek Sağlığımız İçin Önemli

Metabolizmamızın çalışması, kan şekerimizin doğru seviyede seyretmesi için üç ana öğün beslenmekte fayda vardır. Ama herkes için aynı saatlerde olmak zorunda değildir. Yani güne başladığımız saat ve yatış saatimiz arasında bir denge olacak şekilde üç ana öğün olması bizler için oldukça idealdir. Ve unutulmaması gerekir ki, ara öğünlerde muhakkak yapılmalı, aksatılmamalıdır. Çünkü gün içerisinde kan şekerinde bir düşüş ve buna bağlı bir halsizlik oluşabilir. Bu nedenle ara öğünler terk edilmemeli, vücuda zarar verilmemelidir.

Hangi Ürünler Daha Sağlıklı

Mümkün olduğunca doğal olan ürünleri mevsiminde tüketmek sağlığımız için oldukça önemlidir. Bireyler, düzenli ve dengeli beslenme gerçekleştirmek istiyorsa protein alımına dikkat etmeli ve protein tüketmeye özen göstermelidir. Protein, yumurta, süt ve süt ürünleri, bakliyatlar da fazlasıyla mevcuttur. Kişi, gün içerisinde bu ürünlerden yeterli miktarda tükettiği taktirde günlük alması gereken proteini almış olur. Aynı zamanda vücudun karbonhidrat içeren besinlere de ihtiyacı vardır. bu ürünlerde gün içerisinde tüketilmelidir. Mesela sebze , meyve yüksek oranda karbonhidrat içermektedir.

Günlük Beslenme Listesi Nasıl Olmalı?

Mesela bireyler, kahvaltıda bir yumurta, yanında salatalık, domates ve peynir tüketir, içecek olarak da süt tercih ederse kahvaltısını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmiş olur. Ara öğünlerde de süt veya yoğurt tüketerek protein ihtiyacını gerçekleştirebilirler.

Ana öğünlerde et, balık, tavuk tüketimi oldukça önemlidir. Bu tür faydalı ürünler yeterli miktarda alınmalı, sağlıklı diye abartıya kaçılmamalıdır. Çünkü her şeyin fazlası zarardır. Önemli olan yeterli ve dengeli beslenmektir. Mesela, öğle yemeğinde et yemeğini üç dört kaşık olarak tüketmeliyiz. Sulu bir et yemeğinin yeterlisi ancak budur. Yanında üç kaşık pilav ve salata tüketerek her üründen farklı besin ögelerini almış ve öğünümüzü tamamlamış oluruz.

Ara öğünlerde meyve, doğal meyve suları tüketebiliriz. Canımız tatlı çektiyse bir hurma yiyebiliriz. Akşam yemeğinde tavuk veya köfte ya da balık tercih edebiliriz. Bu ürünlerin yanına salata veya yoğurt ekleyebilir son ana öğünü de bu şekilde bitirebiliriz. Sağlıklı, dengeli, düzenli beslenme ancak bu şekilde sağlanabilir. Ara öğünlere büyük önem verilerek gün içerisindeki denge tam anlamıyla gerçekleştirilebilir.

Hangi Ürünleri Tüketmemeye Özen Göstermeliyiz

Eğer kendimize sağlıklı beslenme listesi hazırlayacaksak, bu listede unlu mamullere yer ayırmamaya özen göstermeliyiz. Arada kaçamak yapılabiliriz. Fakat aşırı kaçmamalı mümkün olduğunca unlu mamullerden uzak durmaya çalışmalıyız. Şeker tüketmemeye, şekeri doğal yollardan almaya özen gösterelim. Örneğin, bal, hurma gibi şeker oranı yüksek olan doğal gıdaları tercih ederek, şeker ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ama sonuçta hepsi şeker bunu asla unutmamalıyız. Kalorisi yüksek olan bu tür ürünler tüketirken porsiyonları fazla tutmayalım ki, sağlıklı beslenme menüsü tam anlamıyla gerçekleşmiş olsun.

Paketli ürünlerden de mutlaka uzak durmamız gerekir. Bu tür ürünlerin hiçbiri doğal değildir. Bu ürünlerin içerisinde kullanılan yağlar, katkı maddeleri bizlerin sağlığı ile oynuyor. Mümkün olduğunca bu ürünler hayatlarımızda yer kaplamamalı hatta hayatımızda yer alıyorlarsa bir an önce bu ürünler terk edilmelidir.

Bir Yorum Yazın