Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?
Yaşadığımız sürece vücudumuz sürekli zarar veren bakteri mantar virüs gibi mikroorganizmalarla karşılaşırız. Bunu fark etmeyiz ancak özellikle solunum yolu, idrar yolu, deri ve çevreden bu mikroorganizmaları alırız. Bu aktivasyona engel olamayız. Ancak vücudumuzun karşı durmasını sağlayabiliriz. Karşı durmanın temel koşulu da bağışıklık sistemi güçlendirme konusunda bilinçli olmaktır. Bu noktadan baktığımızda bağışıklık sistemi nedir Sorusunun karşılığı tam da buradadır. Aldığımız besinler protein, karbonhidrat, yağ molekülleri vücudun dirençli olmadığı durumda zararlı organizmalar tarafından esir alınır. Belli bir süre sonra direnecek gücü olmayan beden hastalıklara teslim olur. Özellikle bakteri konusunda hassas olan bağırsak mukozası ağız içi ve derimiz vücudun dirençsiz olması durumunda teslim olur.
Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi vücudun antijen ve antikor tepkimelerini dengede tutan vücuda giren bakteri ve virüslere antikor üreterek bunlara karşı savaşan mikroorganizmalardır. Vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olması antikor üretecek durumda olduğumuz anlamına gelir. Vücudumuz zaman içinde dışarıdan gelen antijenleri tanır ve ona göre bir savunma mekanizması geliştirir. Daha önceden antijenler ile karşılaşan vücut onları yok etmek için çok hızlı bir biçimde karşı durur ve pasif bağışıklık denilen bir başlıklı oluşturur.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?
Bağışıklık sistemi vücudun hücreleri ile doku ve organlar arasında bir iletişim ağıdır. Vücuda zararlı maddeler girdiğinde örneğin bakteri, virüs, mantar gibi maddelere karşı vücut tepki olarak antikor üretir. Bu antikorlar protein ile beslenir ve vücuda giren zararlı maddelerle savaşır. Bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece antikorlar vücutta kalmaya devam eder. Örneğin aşı olmak. Aşı, var olan bir mikrobun zarar vermeyecek duruma getirilerek vücuda enjekte edilmesidir. Aşı yapıldığında bağışıklık sistemi tekrar harekete geçer ve antikor üretmeye başlar. Bu antikorlar yine vücutta kalarak vücuda aşı yoluyla verilen mikroplara karşı bağışıklık oluştur.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Desteklenir?
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak sanıldığı kadar zor değildir. bağışıklık güçlendirici besinler tüketmek bunun için yeterlidir. Bunu da günlük yaşamımızdaki düzenli beslenme, düzenli uyku, gün ışığı ve egzersiz yaparak sağlayabiliriz.
Bağışıklık Sistemini Hangi Besinlerle Güçlendiririz?
Bağışıklık sistemi vücudumuzun hastalıklara karşı savaşma gücünü oluşturan mekanizmadır. Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen grip, soğuk algınlığı, yüksek ateş, anjin, baş ağrısı gibi birçok hastalıkla baş edebilmenin temel koşulu bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ilaç ya da vitamin almaya çok gerek yoktur. Bilinçli ve dengeli beslenerek, bağıışıklık güçlendirici içecekler tükettiğimiz sürece günlük yaşamda bağışıklık sistemi dengede olur. Bunun için alınması gereken temel besinler şunlardır;
Su içmek
Sebze ve meyve tüketmek
Mümkünse yulaf unundan yiyecekler hazırlamak
Sarımsak
Yoğurt
Yeşil çay
Zencefil zerdeçal tüketimi
Balık
Gibi besinler tüketildiğinde bağışıklık sistemi güçlü kalır ve hastalıklara karşı da vücut direnci sağlanmış olur.
Su İçmek
Su her mevsim düzenli olarak alınmalıdır. Vücudun su ihtiyacı gerek yaz mevsiminde gerekse kış mevsiminde mutlaka devam eder. Özellikle viral enfeksiyonlardan korunmanın temel koşulu günde en az 2,5 litre su tüketmektir.
Sebze Ve Meyve Tüketmek
Sebze ve meyveler vücudun antikor oluşmasını sağlayan besinlerdir. Özellikle antioksidan özelliği olan A, C, E vitaminleri ve folik asit gibi mineraller içerir. Günlük düzenli olarak sebze ve meyve tüketimi başlık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Özellikle koyu renkli sebze ve meyveler antioksidan özelliği bakımından çok zengindir. Maydanoz, kuşburnu, kapya biber, portakal, kivi, çilek, enginar, kereviz, zeytinyağı, ceviz, badem, domates, brokoli gibi yiyecekler hem A vitamini açısından hem de beta-karoten açısından güçlüdür.
Sarımsak
Sarımsak kokusundan dolayı insanların çok fazla tercih etmediği bir yiyecek olsa da mümkün olduğu kadar sarımsak tüketilmesi gerekir. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan sarımsak bağışıklık sistemini destekleyen önemli yiyeceklerden biridir.
Yoğurt
Yoğurt günlük yaşamda tüketilmesi gereken önemli yiyeceklerden biridir. probiyotik özelliği bağırsak florasının gelişmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Şeker Un ve Tuz Tüketimi
Vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen şeker, tuz, un özellikle bağırsak florasını bozarak başlık sistemini baskı altına alır. Günlük tüketilen sebze ve meyvelerden yeteri kadar tuz ve şeker alırız. Bunun dışında fazla tuz ve şeker tüketimi vücuda özellikle bağışıklık sistemine zarar verir. Glüten içerdiği için un tüketimi de bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen yiyeceklerden biridir. Glütensiz un ile hazırlanacak yiyecekler tercih edilebilir. Ancak günlük beslenmemizde karbonhidrat alımı bulunduğu için dolayısıyla ekstra un ve unlu gıdalar alınmasına gerek yoktur.