Yoga Bilgeliğiyle Acı Çekmeye Son Verin
Nadiye Gülkan Türkdoğru
Yoga felsefesinin babası Patanjali’nin yoga sutraları yani günümüze kadar taşınan özdeyişleri bireylerin kendisine ve çevresine karşı tutumlarını belirleyen içeriğe sahiptir.
Yamalar genel olarak diğer bireylere ve çevreye karşı olan tutumlarını belirlerken niyamalar bireylerin kendisi ile olan ilişkilerine yönelik davranışları ifade etmektedir. Niyamalar ve yamaların uygulanması insanların acı çekmesini engellemektedir. Yama ve niyamalar için kural ya da bir zorunluluktan ziyade insanların uygulamaları durumunda rahat edecekleri prensiplerdir demek çok daha doğru olacaktır.
Yamalar
Yamalar genel olarak davranışlara odaklanmaktadır. Çevremizdeki kişilere ve diğer varlıklara karşı olan davranışlarımızı ifade eder. Söz konusu davranışlar genel olarak aşağıdaki gibidir.
Ahimsa
Zarar vermemek, şiddete başvurmamak olarak ifade edilmektedir. Ahimsa'nın fikri, sevgi dolu ve şefkatli olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaktır. Birçok yogi için hayvansal ürünleri kullanmamak ahimsaya örnek olarak verilebilir. Bu kişiler üretim süreçlerinde hayvanlara zarar vermeyen ev ürünlerini ve beslenme şekillerini benimserler.
Satya
Doğruluk, dürüstlük olarak ifade edilmektedir. Bu yamayı gerçekten onurlandırmak cesaret ister. Hoş karşılanmayan bilgileri paylaşırken olduğu gibi rahatsızlık yaratsa bile tamamen dürüst olabilir miyiz? Satya, her durumda neyin doğru olduğunu keşfetmek için sürekli olarak içimize bakmamızı gerektirir. Satya genellikle Ahimsa'nın ruhunu akılda tutarak en iyi şekilde çalışır. Mümkün olduğunca az zarar verirken dürüst olmak gerektiğini savunan satya, dikkatli bir şekilde dürüst olacak kadar önemsemek ve gerçeği ustaca, sevgi ve özenle söylemek demektir. Ayrıca söylemek istediğimiz bir şeyin birini incitebileceği zamanlarda dilimizi tutmamız anlamına da gelir. Satya genellikle bir cesaret ve cömertlik eylemidir.
Asteya
Hırsızlık yapmayan anlamına gelen asteya etrafımızdaki dünyaya yaklaşma şeklimizi ifade ettiğinden uygulanması her zaman kolay değildir. Asteyaya göre kazanmak, almak ve büyümek için değerli bir şey vermeliyiz. Hatta belki de aldığımızdan daha fazla vermeliyiz. Asteya, birinin ihtiyacı olduğunda zamanımızı, bilgimizi, enerjimizi esirgemememiz anlamına gelir. Başkalarını fikirleri, girdileri ve sundukları için cömertçe takdir etmek Asteya'yı uygulamanın bir yoludur.
Brahmacharya
Duyuların moderasyonu anlamına gelen brahmacharya genellikle cinsel davranışın devamı veya yoksunluğu olarak çevrilir. Ancak gerçek anlamı bundan çok daha fazlasıdır. Brahmacharya şehvetin ve aşırı dürtülerin dizginlenmesi ve kontrol altına alınmasıdır.
Aparigraha
Aparigraha aç gözlülükten ve hayatımıza anlam katmayan şeylere sahip olma ihtiyacından uzak durmamızı söyler. Sadece fiziksel mal varlığımızı değil, zamanımızı ve enerjimizi vermek açısından cömert olabilir ve başkalarıyla paylaşabiliriz. Aslında, nihayetinde yaşamlarımıza daha fazla zenginlik ve bolluk getiren şey budur.
Niyamalar
Niyamalar, kendimize karşı nasıl davrandığımızı ifade eden ilkeler olarak ifade edilmektedir. Niyama uygulaması büyümek için olumlu bir ortam oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.
Saucha
Saflık ve temizliği ifade etmektedir. “Temizlik Tanrısallığın yanındadır” sözünde olduğu gibi düzen ve kesinlik, en yüksek potansiyelimize ulaşmamıza yardımcı olur. Yogik duruşların çoğu beden ve zihin temizliği yapmamıza yardımcı olur. Yani tükettiğimiz besinler ne kadar temiz ve saf olursa işimiz o kadar kolay olur. Organik yiyecekler en iyi şekilde yardımcı olur.
Santosa
Memnun olmak, gerçeği olduğu gibi kabul etmek ve tadını çıkarmaktır. Hangi şansı seçeceğimizi ve hangi yolları izleyeceğimizi seçmek için yaratıcı yeteneklerimizi kullanabiliriz. Ancak bunu memnun bir tavırla yapmak etkinliğimizi ve refahımızı büyük ölçüde artırır. Gerçek mutluluk başıma gelen olaylardan ziyade onlara verdiğimiz tepkilerde gizlidir.
Tapas
Disiplin ve irade, hayatımızı yönetmede son derece yararlıdır. Tapas, bir şeyi başka bir şeyden daha fazla istemek anlamına gelir. Bu, özellikle istemediğimiz zamanlarda elimizden gelenin en iyisini yapmak anlamına gelir.
Svadhyaya
Kendimizi sorgulama, meditasyon, farkındalık, terapi, ilham veren insanların yaşamlarını inceleme ve/veya kim olduğumuz gerçeğini ortaya çıkaran başka herhangi bir yöntemle kendimiz hakkında sürekli derinleşen bir anlayış geliştiririz. Kendi gerçeklerinizi bulmak bir keşif sürecidir. Birçok kişi öz-anlayış konusunda derinleşmek için maneviyat, din, danışmanlık veya diğer ilgili uygulamaları kullanır.
Ishvara Pranidhana
Ishvara Pranidhana, yaşamlarımızda daha yüksek bir gücün olduğunu kabul eden, iyi yaşam seçimleri yapmamıza yardımcı olan ve yaşamlarımızda barış ve sükuneti elde etmemize ve sürdürmemize yardımcı olan manevi bir uygulamadır.