• Spor
  • 21 Şubat, 2022

2022 Fitness Trendleri Neler?

  • 0
  • 2988
  • 0
  • 0

Hayatımızı sağlıklı sürdürmek hepimizin başta gelen hedef ve isteklerinden birisidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, hijyen kurallarına uyma dışında sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazlarından biri de pek çok egzersizi kapsayan fitnesstir. Sağlıklı bir yaşamı mümkün kılmak, sürdürmek, vücudu forma sokmak için yapılan fitness antrenmanları, vücudun yağ yakımına yardımcı olduğu gibi kas, kemik ve eklemleri de güçlendirir. Aynı zamanda kilo verme sürecine yardımcı olarak kişiye fit bir görünüm sağlar ve kişinin zihin sağlığı açısından da önemlidir.

O halde bu kadar önem taşıyan fitness içinde bulunduğumuz yıl nasıl bir seyir izleyecek, 2022 fitness trendleri neler olacak gelin hep birlikte bakalım.

1-Yüzyüze ve Online Üyelikler

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde sağlık açısından tercih edilen ve yaygınlaşan online egzersiz uygulaması daha bir süre süreceğe benziyor. Yine alınan önlemlerle salonlarda yapılan spor aktiviteleri de başladı. Spor salonları 2022 yılında da müşterilerinin taleplerine göre gerek yüz yüze gerek online, gerekse ikisinin karması uygulamalarla hizmet vermeye devam edecekler. Bu uygulamayla, dünyanın herhangi bir yerindeki ya da yaşanılan bölgedeki spor salonuna günlük üye olmak da mümkün olacağından, farklı salonların farklı çalışmalarıyla tanışmak için de iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

2-Sağlık Takibi İçin Dijital Avantajlar

Akıllı saatler bir süredir hayatımıza girdi. Kaç adım attım, nabzımın atış hızı nasıl, ne kadar kaliteli uyuyabiliyorum gibi durumları akıllı saatler aracılığıyla kolaylıkla takip eder olduk. 2022 yılında da sağlık durumunun takibini kolaylaştıran ve ‘sağlık takibi için giyilebilir teknolojiler’ adı verilen bu dijital araçlardan yararlanmaya devam edeceğiz. Yalnızca adımlarımızı değil, vücut ısısını, stres seviyesini, uyku kalitesini, kalp aktivitelerini de takip eden giyilebilir sağlık teknolojisi ürünleri yine gündemde olacak.

3- Egzersizi doğaya, açık havaya taşımak

Covid 19 nedeniyle spor salonu hizmetlerinin zaman zaman sekteye uğraması nedeniyle bu yıl açık havada egzersiz yapmak daha çok tercih edilmeye başladı. 2022 yılında da D vitamini alımını da kolaylaştıran doğayla baş başa, açık havada yapılan fitness egzersizleri devam edecek. Yürüyüş, hafif tempo koşu, bisiklet, paten, merdiven inip çıkma, yüzme gibi sporlar ise açık havada yapılabilecek sporların başında geliyor.

4-Hafif Yoğunluklu Egzersizler

Koronayken spor yapmak önerilmediği, dinlenme dönemi olduğu için sonrasında kişinin hareketsiz kalan bedenini yormadan onu sporla buluşturacak, günlük yaşamın rutini içinde zora sokmayacak ama sağlıklı yaşam için de etkili olacak egzersizler 2022 egzersiz trendleri arasında olmaya devam edecek. Ağır sporlara yüklenmeden, yürüyüş, yoga, pilates ve kürek çekme gibi hareketlere öncelik veren bu egzersizler, bedene iyi geldiği gibi ruhu sağaltıcı özellikler de taşıyor.

5-Zengin Çeşit İçeren Egzersizler

Beslenmede, diyette olduğu gibi sporda da çeşitlilik kişiler tarafından tercih edilmeye devam ediyor. Egzersizleri ev ortamında online olarak yapabilme şansı, fitness mobil uygulamalar spor yapan kişilerin sayısını da arttırdığından bu kişilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için çeşitlilik, kapsayıcılık da önemli olmaya başladı. Özellikle dayatılan güzellik ve beden görünümü kalıplarının reddedildiği, hislerin ön plana geçtiği ve vücudun ihtiyacına göre, vücudu sağlıklı kılmak, kendini daha iyi hissetmek için yapılan egzersizler 2022 yılında da trend hale gelecek.

6-Kısa Süreli Egzersizler

İş yoğunluğu, günlük hayatın temposu uzun süreli egzersizi kimileri için zor kılmaktadır. Sporu alışkanlık haline getirmek ve sevmek için de yararlı olan 5-10 dakikalık kısa egzersizler, günün saatlerine yayılarak da yapılabilir.

7- Spordan Kısa Zamanda Verim Almak

Spordan alınan verimi arttırmak ve daha kısa sürede hedefe ulaşmak için yüksek yoğunluklu, yoğunlukta aralıklı antrenmanlar yani HIIT çalışmaları, her zaman olduğu gibi 2022’de trend olmaya devam edecek. Güç ve dayanıklılığı arttıran bu antrenmanlar, vücut ağırlığı ile yapıldığından ekipmana da ihtiyaç duymamaktadır. Egzersiz programı oluşturmadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiğini de hatırlatalım.

8- Sağlıklı Beden, Sağlıklı Zihin

Son yılların yükselen trendlerinden biri de özellikle beden sağlığıyla birlikte zihin ve ruh sağlığı için de yararlı olan fitness egzersizleri. Spor yapmak neden önemlidir sorusuna beden ve ruh sağlığı için cevabını rahatlıkla verebiliriz. Stresle başa çıkmanın yollarından olan yoga, tai chi gibi egzersizler 2022 yılında da trend olmaya devam edecek.

9-Doğada Grup Sporları

Doğayla baş başa yapılan egzersizler yanında, eğitim amaçlı kişisel etkinlikler de 2022’de devam ediyor. Personal trainer aracılığıyla açık havada küçük gruplar ile yapılan bu tür etkinlikler, pandemi koşullarında fiziksel mesafeyi korumak, temiz havadan yararlanmak adına sağlık açısından da son derece önemli.

10-Grup Çalışmalarıyla Aktiviteleri Eğlenceli Hale Getirmek

Ortak ilgilerin buluştuğu kişilerle grup halinde yapılan çalışmalar kişinin motive olmasını da kolaylaştırmaktadır. Yüksek yoğunluklu sporlar, yoga, pilates, hulo hop, bisiklet, paten gibi egzersizler de uyumlu bir grupla sürdürüldüğü zaman daha da eğlenceli hale gelmektedir. Aynı spor faaliyetlerine ilgi duyanlarla kurulan gruplarda buluşmak, sosyalleşme adına da önemli bir aktivite olarak 2022 yılında da popülerliğini sürdürecek.

11-Sağlık İçin Egzersiz

Fit bir vücuda sahip olmak amaçlansa da egzersizlerin temel hedefi sağlıklı bir yaşamı mümkün, sürdürülebilir kılmak, sağlığı korumaktır. Özellikle diyabet, tansiyon, kolesterol gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde de önerilen düzenli egzersizler, yalnız geçmiş yıllarda değil, 2022 ve sonraki yıllarda da trend olmaya devam edecek.

Siz de, sağlıklı bir yaşam için kendinize uygun olan fitness trendlerini yaşamınıza katarak hayatınızı değiştirip, dönüştürebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın