Hepimizin hayatında önemli bir yer tutan müzik, kimilerine göre ruhun gıdası, kimilerine göre keyifli bir hayatın vazgeçilmezi... Psikolojimizi etkileyen, bizi dinlendiren, yaratıcılığımızı arttıran, seslendirirken nefesimizi doğru alıp vermeyi bize öğreterek akciğerlerimizi geliştiren, moralimizi düzelterek rahatlatan, sakinleştiren müzik pek çok alanda bizim yanımızda. Evde, işte, yolda, iş yaparken, dinlenirken, hatta kimisi için ders çalışırken, spor yaparken… Bazen terapilerde de kullanılan müzik yalnızca ruhumuzu beslemekle, bizi rahatlatmakla kalmaz, yaptığımız etkinliklerde desteğiyle işimizi de kolaylaştırır. Spor da bu etkinliklerden biri ve yapılan araştırmalar göstermiş ki, spor müzik eşliğinde yapıldığında hem etkisi artıyor hem kişinin motivasyonunu yükseltiyor. Mutluluğun yolları arayışında en az müzik kadar spor da dikkate alınması gereken bir etken ve müzikle sporun buluşması bu yolları daha kolay bulmamızı sağlıyor.
Müzik son yıllarda özellikle sporun pek çok dalında daha çok kullanılmaya başlandı. Sıralı müzik dinle programlarını telefonlarına indirip taktığı kulaklıkla sevdiği müzikleri dinleyerek koşanlara, yürüyüş yapanlara daha sık rastlıyoruz artık. Zumba, aerobik gibi egzersizler müzik eşliğinde keyifle yapıldığından daha çok kişinin ilgisini çeker oldu. Kısaca, motivasyonu arttırdığı, egzersiz yapmayı keyifli hale getirdiği için müzik ve sporun buluşmasına artık daha çok tanık olmaya başladık.
Spor Yaparken Müzik Dinlemek Motivasyonu Arttırır
Sözüyle, melodisiyle, ritmiyle özellikle sevilen bir müzik dinleniyorsa insanın ruh sağlığına iyi gelen bir etki yaratır. Müzik, ruh halini iyileştirmek için bazı tedavilerde, terapilerde de kullanılan bir araçtır. Müzik, gerginliği alır, stresi azaltır hatta yorgunluğumuzu bile giderir. Bulunduğunuz ortamda bize kendimizi iyi hissettirir. İyi bir ruh hali ise motivasyonu, verimliliği de arttırır. Bu spor aktiviteleri için de geçerlidir. Yani yapılan egzersiz türüne göre seçilen, sporun öncesinde ya da spor sırasında dinlenen müzikler spor yapma şevkini arttıracağı gibi, ruhu da dinlendirir, sağaltır.
Londra Brunel Üniversitesi'nde spor ve egzersiz psikolojisi profesörü ve Spor, Sağlık ve Egzersiz Bilimleri Bölüm Başkanı olan Costas Karageorghis kendisiyle yapılan bir röportajda, müziği kullanan sporcuların müzik dinleyerek gerginliklerini, streslerini attıklarını, bunun en iyi şekilde çalışmayı, antrenmanı sağladığını belirtiyor. Dünya rekoru kıran bazı koşucuların da müziğin yatıştırıcı ve motive edici özelliklerinden yararlandıklarını ifade ediyor.
Araştırmalara göre beyni dinamik tutmaya yardımcı olan, hafızayı güçlendiren müzik, olumlu duyguları ortaya çıkardığı, öfke, gerginliği azalttığı için spor yaparken yaşanan yorgunluk hissini de azaltıyor. Spor sırasında dinlenen müzik kişinin motivasyonunu arttırarak egzersizleri daha keyifli yapmasına yardımcı oluyor. Bulunulan ortamdan soyutlanarak kişinin kendisini tamamen spora vermesini sağlayan müzik, sporcunun daha enerjik olmasını sağlıyor, egzersizin etkisini de arttırıyor. Yapılan bir araştırmada müziğin spor sırasında kişinin odaklanma ve motivasyon süresini arttırdığı da gözlemlenmiş.
Yine İngiltere’de bulunan East Anglia Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, yüzücülerin müzik dinleyerek yüzmelerinin motivasyonlarını yüzde 10 oranında arttırdığını göstermiş. Müziğin ritmiyle sporun buluşmasından ortaya çıkan estetik görüntü de olayın bir başka yanı.
Müziğin Ritmine Göre Egzersiz Hareketlerini Düzenleyebilirsin
Bunun en güzel örneklerini zumba ve aerobic sırasında gözlemlemek mümkündür. Müzik, adeta egzersiz yapanları yönlendirmekte, kendinden geçirmektedir. Özellikle yürüyüş, koşu gibi sporlarda yapılacak tek şey sevilen, sporun ritmine de uygun müziklerden bir çalar list oluşturmak ve kendini müziğin akışına bırakmak. Müzik eşliğinde yapılan danslar da nasıl bir hareket uyumu sağlıyorsa, spor yaparken dinlenen müzik de temposuyla egzersizin düzenlemesine yardımcı olacaktır. Müziğin ritmine göre hareketleri düzenlemek ve yapmak daha az yorucu hale gelecektir.
Batı Londra'daki Brunel Üniversitesi'nde Sporda Müzik Araştırma grubunun başkanı da olan Dr. Costas Karageorghis, müziğin, dayanıklılığı, hızı, fiziksel performansı arttırmak amacıyla kullanılan bazı besin maddeleri ve yöntemler gibi ergojen yardımcılar grubunda olduğunda belirtiyor.
Müziğin ritmiyle buluşan egzersizler kişinin beden, beyin, ruh uyumunu arttırarak kişinin bedeni üzerindeki denetimini, kontrolünü de arttırıyor. Bu da bisiklet binmek, koşmak gibi sporlar da başarıyı da arttıran bir şey. Müzik grup sporlarında da uyumu yakalamak, başarıyı arttırmak için iyi bir araç.
Egzersiz ve Spor Yaparken Dinlenmesi Tavsiye Edilen Müzikler
Yapılan egzersizlere göre dinlenmesi gereken müzikler de değişmektedir. Uzun mesafeli koşularda, kalp atış hızını da korumak için hafif tempolu bir müzik seçmek yararlı olacaktır. Hareketli kısa egzersizlerde ise tempolu müziklerle kalp atışını hızlanması sağlanmalıdır. Seçilen müziğin egzersizin ritmine, temposuna uygun olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu durum, yapılan spordan alınan verimi en yükseğe çıkaracağı gibi, egzersiz sırasında gereken oksijen miktarını da azaltarak daha az enerji kullanılmasını sağlayacaktır.
Tabii yine alınan yararı en yüksek seviyede tutmak için kişinin beğenileri, müziğin sözleri, seslendiren sanatçının yorumu da çok önemli. Bunların da kişiyi motive edici olması gerekmektedir. Sevmediğiniz bir müzikle egzersiz yapmak motivasyonu, dolayısıyla performansı da düşürebilir.
Müzik ve sporu buluştur ve fit bir vücuda, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için yapacağın egzersizi keyifli, verimli hale getir!