- Sağlıklı Beslenme
- 13 Ocak, 2021
Beslenmede Omega 3 Ve Omega 6 Önemi
- 0
- 10143
- 0
- 0
Beslenmede Omega 3 Ve Omega 6 Önemi?
Omega-3 ve Omega 6 Faydaları Nelerdir?
Omega-3 yağ asitleri besinler ile alınması gerekli olan çoklu doymamış yağ asitleri olarak bilinir. Vücudun Omega-3 ihtiyacı anne karnındayken başlamaktadır. Vücut diğer yağlar gibi omega-3 yağlarını üretemez. Çocukluktan yaşlılağa kadar da bu ihtiyaç devam eder. Omega-3 EPA ve DHA yağ asitlerinden oluşur. Yetişkinlerde EPA, çocuklar, hamileler ve emziren anneler de DHA önemlidir. Omega-3 yetişkinlerde inflamasyonu önleyip, bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda hücre çeperlerinin sağlığını koruyup, kötü huylu kolestrolü engeller. Çocuklarda ise büyüme, gelişme gibi birçok faktörde etkili olmaktadır.
Omega-3 Faydaları Nelerdir?
İnsan sağlığı açısından birden fazla omega 3 faydaları bulunur. Bunlardan bazıları şunlardır; Beyin gelişimi ve göz sağlığına iyi gelmektedir. Büyüme ve gelişmeyi desteklemektedir. Cilt kanseri riskinin azaltılmasını sağlar. Kolestrolü ve trigliseridi düşürür. İyileşmeyi hızlandırıp, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. İştah dengeler. Vücuttaki yağların kolay yakılmasını sağlar. Ayrıca omega-3'ün kan şekerinin dengelenmesini sağladığı da bilinir. Omega-3 yağ asitleri kandaki yağ oranını düşürüp, kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca düzenli olarak alımda damar sertliğini oluşturan plaklara engel olur. Kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Meme kanseri ve kolon kanserinden korunmak için kullanılır.
Omega 3 Kaynakları Nelerdir?
Omega-3 en fazla balıklarda bulunur. Özellikle sardalya, somon, hamsi, ringa vb. yağlı balıklarda bulunur. Haftada en az 2 defa balık tüketilmelidir. Balık tüketilmediği zaman balık yağı takviyesi yapılabilir. Omega-3 içeren et ürünleri; yağlı deniz balıkları ve yumurtadır. Yemiş ve tohumlar; chia ve keten tohumu, cevizdir. Bitkisel yağlar; keten tohum yağ, soya fasülye yağ ve kanola yağıdır. Bazı takviyeli gıdalarda omega-3 yağ asitleri içerebilir. Ayrıca semizotu da omega3 kaynakları arasında yer alır.
Omega-3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega 3 eksikliği belirtileri; yavaş gelişim, görme zayıflığı, öğrenmede zayıflık, konsantrasyon azlığı, motor hareketlerde bozukluk, kol ve bacaklarda uyuşma ve davranış değişiklikleridir. Omega 3 hamilelerde erken doğum riskinin azalmasını sağlar. Bebeğin beyin gelişimine katkı sağlar. Bebeğin okuma, yazma gibi becerilerinin gelişmesini sağlar. Hamileleri lohusalık sendromlarından korur. Bu sebeple doğru miktarda omega-3 alınmalıdır.
Kimler Omega-3 Kullanmalıdır?
İnsan sağlığına çok iyi gelmektedir. Kalp rahatsızlığı olan kişiler, okul çağındaki çocuklar, menopoza giren kadınlar, diyabet hastaları, kolestrolü çok yüksek olanlar, 30 yaşını aşanlar omega-3 kullanmalıdır. Ayrıca hamile kadınlarda doktor kontrolünde omega 3 kullanabilir. Omega-3 besinlerle yeterli miktarda alınmazsa, balık yağı ile tavsiye yapılmalıdır. Vücudun dengesinin sağlanması için uygun dozlarda alınması gerekir.
Omega-6 Yağ Asidi Nedir?
Omega-6 çoklu doymamış yağ asitleri olarak bilinir. Omega 6 yağ asitleri sadece gıdalar ile alınır. İnsan vücudunda üretilmez. Bu yağ enerji için kullanılmaktadır. En yaygın olan yağ asidi araşidonik asit(ARA)'dır. Eikosanoidleri üretmek için kullanılır. 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük olarak ortalama 12 gr ve erkeklerin de günlük ortalama 17 gr omega 6 yağ asidi alması gerekir. Omega-6 vücudun olmazsa olmazıdır. Birçok sağlıklı besinde bulunmaktadır. Omega 6 yağ içeren besinler şunlardır; kaju, tavuk, yulaf, badem, ceviz, susam yağ, mısır özü yağı ve kakao yağıdır.
Omega-6 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega-6 eksikliğinin belirtileri şunlardır; egzamaya benzeyen deri problemleri, saç kaybı, karaciğer harabiyeti, davranış bozukluğu, böbrek sorunları, aşırı derecede terleme, yara iyileşmesinde gecikme, kadınlarda düşük riski, inflamasyonlar, kalp rahatsızlıklarıdır. Omega-6 yağ asitleri, omega-3 yağ asitlerinin sağlamış olduğu yararı da ortak enzimler nedeni ile azaltır. Proinflamatuar gibi birçok hastalığa neden olabilir. Sürekli olarak tüketildiği zaman artrit, kanser ve iltihaba sebep olabilir. Bu yüzden dengeli olarak tüketilmesi gerekir.
Omega-3 ve Omega-6 Dengesi
İnsan vücudu yağ olmadan çalışamaz. Vücut, ihtiyacı olan bazı yağları kendisi üretebilirken, bazılarını üretemez. Dışardan alması gerekir. Bu yağlara temel yağ asitleri adı verilir. En iyi bilinen temel yağ asitleri ise omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olmaktadır. Bu yağların belli bir oranda alınması gerekir. Omega-3 kanın akışkan olmasını sağlar. Omega-6 ise kanın pıhtılaşmasını arttırır. Beslenirken de omega3 ve omega6 dengesi oldukça önemlidir. Beslenmede Omega3 ve Omage6 yağ asitlerinin eşit miktarda alınması gerekir. Denge bozulduğu zaman bazı sağlık sorunları oluşur. Omega-6 yağ tüketimi arttıkça cilt problemlerinden bağırsak sorunlarına kadar birçok sorunlara sebep oluyor.
Beğenebileceğin Diğer Yazılar
-
Hıdırellez Ritüelleri ve Kutlamalarına Dair Merak EdilenlerKişisel Gelişim
-
Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Kilo Alınır?Sağlıklı Beslenme
-
Tiroid Hastalıklarında Beslenmenin ÖnemiDiyetisyen