Bisiklet Sürmenin 7 Faydası
Bisikletle tanışıklığımız aslında ta çocukluğumuzdan başlıyor. Üç tekerlekliyle başlayan bisiklet sevgimiz yaş büyüdükçe boyutu da büyüyen iki tekerlilerle sürüyor. Çocukluk döneminde özgürlüğün, arkadaşlarımızla ortak oyunlarımızın, yarışlarımızın vazgeçilmezlerinden biri olan bisiklet ama onunla dostluğumuz o dönemde kalmıyor. Çocukluğumuzda sürmenin tadına doyamadığımız oyun arkadaşımız, büyüdüğümüzde market, pazar alışverişlerimizde de kullandığımız ulaşım aracımız oluyor. En önemlisi de spor, egzersiz, vücut sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu keşfedince de ömür boyu dostluğumuzun devam ettiği bir araç haline geliyor. Neredeyse bütün vücudu çalıştırması, metabolizmayı hızlandırması, kilo vermeye yardımcı olması, kişiyi motive etmesi açısından önemli egzersiz araçlarından biri bisiklet. Peki bisiklet sürmek sağlık açısından ne tür yararlar sağlıyor, vücuda ne tür faydaları var, gelin birlikte bakalım… İşte bisiklet sürmenin, pedal çevirmenin başta gelen 7 faydası.
1.Zindelik
Spor başlı başına güne zinde başlamak için yararlı aktivitelerden biri. Egzersiz olarak bisiklet sürmek de tüm vücudu çalıştırdığı, adrenalin salgılamayı arttırdığı için halsizliği, yorgunluğu ortadan kaldırarak kişiyi enerjik ve zinde kılıyor. Sürerken keyif alması da artısı.
2. Kasların Güçlenmesi
Özellikle bacaklar, basen, baldır ve kalça bölgesinin hareketini sağlayan pedal kullanımı, bisiklet sürme düzenli olarak yapıldığında kasların gelişimini, güçlenmesini olumlu olarak etkileyip vücudu zamanla şekle sokuyor. Bisiklet sürmek, bölgesel zayıflamayı sağlayan, vücudun esnekliğini de arttıran bir egzersizdir.
3. Stresin Azalması
Her aktivite ve egzersiz gibi bisiklet sürmek de dikkati ve yoğunlaşmayı gerektirdiği için kişiyi olumsuz duygulardan uzaklaştırır, stresi azaltır. Bedene olan olumlu etkileri beden sağlığını korumasının yanısıra özgüveni de arttıracağı için kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Grupla birlikte yapılan bisiklet sürme etkinliği sosyalleşmeyi de beraberinde getirerek ruh sağlığını olumlu yönde etkiler.
4. Duruş ve Koordinasyonun Gelişmesi
Bütün vücudun bir şekilde çalışmasını sağlayan bisiklet sürme egzersizi vücuttaki duruş bozukluklarının giderilmesinde de etkilidir. Göğüs, omuz, sırt kol gibi kasların da çalışmasını sağlayan düzenli bisiklet kullanımı zamanla dengede durmayı da öğrettiği için duruş ve koordinasyonun gelişmesinde de etkilidir.
5. Kemiklerin Güçlenmesi
Düzenli bisiklet kullanımıyla eklemlerin hareket halinde olması, kasların gelişmesini, esnekliği sağlarken kemiklerin de güçlenmesine yardımcı olur. Kas sağlığı kemik sağlığını da olumlu yönde etkiler.
6. Vücut Yağ Oranının Dengelenmesi
Bisiklet kullanımı tıpkı diğer egzersizler gibi vücudun yağ yakımında etkili olur ve kilo verme daha kolay hale gelir. Metabolizmayı hızlandıran, kalori harcatan, kasları zorlayarak güçlendiren pedal çevirme ile fazla, inatçı yağların yakılması ve vücudun yağ oranının dengelenmesi sağlanır. Araştırmalara göre 1 saat bisiklet sürmek ortalama 550 kalori yakılmasına yardımcı oluyor.
7. Sıkılaşma
Kol, karın, bacak, basen gibi bütün vücut bölgelerini çalıştıran düzenli bisiklet sürme egzersizi ile kilo verme yanında vücudun sıkılaşması ve sağlıklı zayıflama da mümkün olmaktadır.
Bisiklete Binmek Hangi Bölgeyi Zayıflatır?
Tüm vücudu çalıştıran, bölgesel sıkılaşma sağlayan bisiklet kullanımı özellikle bacak, uyluk, kalça, basen ve baldır bölgelerinin şekle girmesine, kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Ancak, bisiklet kullanımının yüksek bir efor ve dikkat gerektirmesi kol, karın, göğüs, omuz, boyun gibi üst vücut kasları ve vücudun dengesini sağlamak için de son derece yararlıdır.
Vücudun en inatçı bölgelerinden biri olan ve kilo vermeye rağmen erimeyen göbek yağları için de bisiklet sürmenin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bisikletle göbek erir mi sorusuna bu yüzden ‘evet yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yapıldığında, tıpkı koşu, aerobik ve yüzme gibi egzersizler yanında bisiklet sürmek de göbek yağlarını eritmekte etkilidir’ diye cevap verilebilir.
Tabii hiçbir egzersiz zayıflamak, sağlıklı ve fit bir vücut elde etmek için mucizeler yaratmaz. Bisiklet sürmenin ya da diğer egzersizlerin yanında sağlıklı beslenmeye de son derece dikkat etmek, gerekirse bir diyetisyen yardımı da almak gerekiyor.
Çocukluğumuzun en değerli karne hediyelerinden biri olan bisikleti uzun zamandır ihmal edenler için vakit hiç de geç değil. Zararın neresinden dönülse kârdır der büyükler. Hem kilo vermek, kaslarımızı, kemiklerimizi güçlendirmek, sağlıklı, fit bir vücuda sahip olmak, sosyalleşerek, sevdiklerimizle daha fazla zaman geçirerek kendimizi stresten uzak tutmak hem de çevreye fazla zarar vermeden ulaşımımızı sağlamak, sağlığımızı koruyarak keyifli saatler geçirmek için daha ne duruyoruz?