- Sağlıklı Beslenme
- 28 Nisan, 2021
Diyet Nasıl Yapılır?
- 0
- 5543
- 0
- 0
Sağlıklı Diyet Yapımı
Kilo almak kişinin aynalara küsmesine neden olabilir. Kilo aldıkça, moral bozulur ve kişi kendini mutsuz hissedebilir. Kilonun, görüntü olarak yarattığı zorluğunun yanında, sağlık olarak ta bazı sorunlar yaratma potansiyeli vardır. Kilo aldıkça hareketlerimiz kısıtlanır. Merdiven çıkarken veya yürürken zorlanırız. Vücudumuzdaki organlarımız kilo aldıkça yıpranmaya başlar. Bu da sağlık problemlerine neden olur. Zaman içerisinde kalp, mide bağırsak problemleri dışında, diyabet, kanser gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.
Ayrıca kilo aldıkça, kemiklerimize binen kilo miktarı artacağından, eklem problemleri yaşamaya başlarız. Bu saydıklarımız, kilo problemi ile birlikte gelen fiziksel ve psikolojik etkilerin sadece birkaç tanesidir. Diyet yaparken dikkatli olmak gerekir. Her şeyden önce kişiye göre diyet programı olduğu unutulmamalıdır. Kilo kaybetmeye çalışırken, kişi sağlığından olmalıdır. Bunun içinde doğru besinler, doğru oranda tüketilmeli ve egzersiz yapılmalıdır.
Günlük Kalori Bilgisi
Diyet yapmaya başlamadan önce, günlük kalori ihtiyacımızı hesaplarsak, daha sağlıklı bir diyet programı oluşturabiliriz. Bu hesaplama sırasında, yaş, boy, cinsiyet, kilo gibi bilgilere ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden de kolayca bu hesaplamaları yapacağınız siteleri bulabilirsiniz. Ya da konusunda uzman bir diyetisyen veya doktor ile görüşerek size en uygun diyet programını oluşturabilirsiniz. Günlük kalori ihtiyacını bularak, 1 günde alacağımız gıdaları ve bunları tüketme dengesini oluşturabiliriz. Her şeyden önce hedefimizi doğru belirlememiz gereklidir. Kilo vermek ve yağ yakmak istiyorsak, kalori açığa yaratmamız gerekir. Hedefimiz kas geliştirmek ise kalori fazlası oluşturmamız lazımdır.
Spor Yapmak
Yedikleriniz sağlıklı ve doğru gıdalar olursa, kilo verebilirsiniz. Ama amaç sağlıklı diyet yapımı olmalı. Bunun içinde sadece yediklerinize dikkat etmeniz yeterli olmayacaktır. Bunun yanında düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Haftada en az 2 veya 3 gün düzenli spor yapmak vücudu zinde tutacak ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Her gün düzenli yürüyüş yapabilir, spor salonuna kayıt olabilir veya bir spor eğitmeni eşliğinde çalışabilirsiniz. Spor yapmak aynı zamanda, bilişsel ve ruhsal sağlığımıza da çok iyi gelecektir ve hayatın ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Yağ Konusuna Dikkat Edin
Doymuş yağlar oldukça sağlıksızdır. Bunları mümkün olduğunca diyet programınızdan çıkarın. Diyette ki hatalar arasında doymuş yağ tüketmek bulunmaktadır. Süt ürünleri, kırmızı et gibi gıdalarda bulunan doymuş yağlardan kesinlikle uzak durmaya özen gösterin. Ülkemiz yağ çeşitliliği konusunda gerçekten bir cennet sayılabilir. Çünkü vitaminler bakımından da zengin olan son derece sağlıklı zeytinyağı ülkemiz topraklarında bolca yetişiyor. Bunun yanında ayçicek ve mısır özü yağlarını da tüketebilirsiniz. Ama bunları da tüketirken yine dikkatli olun. Her şeyin fazlası zarar ve bunu da unutmamak gerekir.
Sebze ve Meyve Tüketin
Sebze ve meyve en sağlıklı yiyeceklerdir. Sebze ve meyveyi öğünlerinizden eksik etmeyin. Günlük olarak 5 porsiyon sebze ve meyveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Özellikle koyu renkli sebzeler, ıspanak, brokoli, marul gibi sebzeler, besin değeri çok yüksek olan sebzelerdir. Kereviz, pırasa, fasulye, bezelye, kabak, havuç, semizotu, domates, biber ve daha birçok sebze çok yüksek besin değeri içerir. Kolay diyet yapımı için bu ürünleri listenizden eksik etmeyin. Bazı sebzelerin çorbaları da diyetiniz içerisinde mutlaka yerini almalıdır. Lahana, brokoli gibi sebzelerin çorbaları diyet için çok doğru seçimlerdir. Ayrıca çorbalar tok tutacağı için, açlık hissini bastırmanıza da yardımcı olacaktır.
Protein Tüketin
Vücudun özellikle diyet sırasında proteine ihtiyacı vardır. Diyette ki hatalar düşünüldüğünde, kişinin protein almaması bu hatalar arasında sayılabilir. Tek bir protein yerine çeşitli protein kaynaklarını deneyin. Vücudun dengeli beslenebilmesi için, tüm gıdalardan yeteri miktarda alması gerekmektedir. En önemli protein kaynağının başında, kırmızı et gelmektedir. Et hayvansal proteinler sınıfı içerisinde en fazla proteine sahip olan gıdadır. Fakat fazla tüketilmesi, sağlınızı tehlikeye atacaktır.
Kırmızı etten sonra ikinci sırayı ise beyaz et yani tavuk, balık gibi gıdalar almaktadır. Etten daha çok beyaz et tercih edin. Balık protein açısından oldukça zengin bir gıdadır. Sağlık açısından çok faydalıdır. Hafta da en az 2-3 kere balık tüketmek gerekmektedir. Diyet listesi oluştururken tüm gıdaların dengeli bir şekilde dağılmasına dikkat etmek gerekir. Süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalarda mutlaka listedeki yerini almalıdır. Aynı zamanda, kepek ekmeği, yulaf, kuruyemişler, belli oranda patates tüketilmesi gereken besinler arasındadır.