• Sağlıklı Beslenme
  • 03 Mayıs, 2021

Sağlıklı Atıştırmanın Önemi

  • 0
  • 5451
  • 0
  • 0

Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Atıştırmalar

Gün içerisinde çeşitli besinler alarak yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürürüz. Yaşadığımız toplumda genellikle herkesin ortak bir problemi haline gelen sağlıklı beslenme, kilo alımı veya kilo kaybı gibi durumlara zaman zaman şahit oluruz. Özellikle mevsimsel değişkenlikler, içerisinde bulunduğumuz durumlar gibi dış etkenler yeme-içme alışkanlıklarımızı oldukça etkilemektedir. Yemek yemek bir yaşam biçimi olsa da, ne yediğimiz, nasıl beslendiğimiz çok önemlidir.

Metre tutan kadın

Sağlıklı Yaşam Nasıl Olur?

Herkesin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için kurmuş olduğu bir düzen bulunmaktadır. Zamanla yanlış bilinen doğrularda sürdürülebilir yaşam düzeni içerisinde bir alışkanlık olarak yerini alır. Sağlıklı yaşam tarzının en basit kuralı; zararlı olan alışkanlıklardan uzak durmaktır. Fakat bazen söylendiği gibi kolay olmayabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının sağladığı en temel özellikler, spor yapmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, uyku düzeni ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gibi maddeleri sıralayabiliriz. Günlük yaşamın getirmiş olduğu şartlar bazen bunları yapmaya elverişli olmayabilir. Çalışma hayatı, aile koşulları, stres gibi faktörler bu dengenin sarsılmasında en önemli tehlikelerdendir. Bu durumda zincirleme bir hatalar zinciri meydana gelebilir.

Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı yaşam tarzının en birincil kuralı elbette ki sağlıklı beslenmektir. Bu durumda artık klasikleşmiş üç beyaz kuralını hepimiz bilmekteyiz. Üç beyazdan uzak durmanın yanı sıra, dengeli ve zamanında beslenmek de oldukça önemlidir. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemek düzeni sağlıklı yaşam dengesi için çok önemlidir. Fakat buna rağmen gün içerisinde yine de ara atıştırmalıklara ihtiyaç duyulabilir. İşte kilit olan bu nokta; gün içerisinde basit görünen bu atıştırmalıkların vücuda sağladığı zararlardır. Açlık hissi doğduğunda vücudun kan şekeri düşer. Hal böyle olunca ilk akla gelen şey, tatlı ve çikolatalı atıştırmalıklardır. Ama malesef bu masum görünen bu basit atıştırmalıklar sanıldığının aksine vücuda gereğinden fazla kalori ve yağ depolayan bir zehir halini almaktadır...

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Sağlıklı beslenme önemi; Sağlıklı bir yaşam tarzı ile bağlantılıdır. Vücudunuza aldığınız her besinin öyküsü çok önemlidir. Bunun yanı sıra sigara, alkol vs. gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak, spor yapmak, yürümek ve bol bol su içmek de sağlıklı bir yaşamın temel unsurlarındandır. Çünkü ilerleyen yaş dönemlerinde, fark edilmeyen çoğu hastalık ve olumsuzlukla karşılaşılabilir. Özellikle; Diyabet, Obezite ve Kalp rahatsızlıklar, yetişkin, yaşlı veya çocuk herkesi etkileyen, çağın en önemli hastalıklarındandır.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl olmalıdır?

İster iş hayatında çalışan olsun, ister okulda veya evde ne olursa olsun yemek öğünleri arasında ufak tefek atıştırmalara ihtiyaç duyulabilir. Peki bu durumda ne yapmalıyız? İlk önce tatlı ihtiyacımızı gidermek ve vücudumuzun tatlı krizi sinyallerine cevap vermek için sağlıklı ürünleri tercih edebiliriz. Örneğin; birkaç kuru meyve ile açlığınızı ve tatlı ihtiyacınızı dizginlemek mümkün. Ayrıca şeker ve karbonhidrat içermeyen sağlıklı gıdaları da tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra lif açısından zengin ve doyurucu özelliğe sahip, muz, trabzon hurması, elma gibi yaş meyvelerde tatlı ihtiyacınızı giderecek sağlıklı besinler olarak önerilebilir.

Çuvalda kuruyemiş, Badem, Kuru kayısı, Kuru incir, Hurma

Çocuklarda Sağlıklı Atıştırma Nasıl Olmalıdır?

Bilindiği üzere çocuklar yetişkinlerin aynadaki yansımaları gibidir. Yani bir çocuk aynı ortamda bulunduğu yetişkini rol model alarak yetişir. Dolayısıyla yaşam tarzınızda yapmış olduğunuz herşey aslında çocuğunuza o oranda etki etmektedir. Yemek düzeninizdeki alışkanlıklar çocuklar açısından da temel bir alışkanlık haline gelir. Çocuklarda sağlıklı atıştırma; çocukların zaafları yetişkinlere göre daha zayıf olduğundan, bazı kriz anlarında çaresiz kalmamak mümkün olmayabilir. Özellikle hazır gıda ve fasfoot tüketimi çocuklarda daha fazla tüketilen yiyeceklerdendir. Çocukların bu amansız krizleri karşısında direnmek bazen kolay olmayabilir. Bu durumda kolay olan hemen teslim olmaktır. Ama ne yazık ki bu çocuğa yapılan iyilik değil, yaşam faaliyetine yapılan bir kötülüktür.

Çocuklarda yaşanılan abur cubur veya atıştırma krizlerini çözmek biraz zaman alabilir. Çünkü çocuklar bu duruma kolay alışamazlar. Bu durumda ikna edici ve dirençli olarak gerekir. Örneğin; çocuklarınızın yanında yediğiniz sağlıklı atıştırmalıklarla örnek olabilirsiniz. Tabi sürekli her istediğine yasak koymak da ters etki yapabilir. Aslında bu çok ince bir çizgidir. Bir yandan zararlı atıştırmaların zararlarını anlatıp, diğer yandan da sağlıklı atıştırmalıklara ikna etmek biraz zor olabilir. Ama emin olun sizin kararlı duruşunuz karşısında çocuklar zamanla ikna olacaklardır.

Bir Yorum Yazın