- Sağlıklı Beslenme
- 28 Nisan, 2021
Diyette Beslenme Disiplini Nasıl Olmalı?
- 0
- 6710
- 0
- 0
Diyette Yeme İsteğini Yok Etme
Kişinin herhangi bir hastalığı yoksa bile, bir sağlıklı beslenme programı olmalı. Ya da kişinin herhangi bir kronik hastalığı varsa, ona özel planlanmış bir diyet tedavisi olmalı. Yani esasında, her ne olursa olsun sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz. Sadece zayıflamak için, ya da hasta olduğumuz için sağlıklı besinlere yönelmemeli, sağlıklı beslenmeyi hayat standartı olarak kabul etmeliyiz. Çünkü ancak bu şekilde iyi hissedebilir, hastalıktan korunabilir, zayıf kalabiliriz.
Şok Diyetlerden Uzak Durmalıyız
Özellikle yaz geldiğinde bir diyete başlama düşüncesi oluşur insanlarda. Sonrasında tatile girdiklerinde diyete ara verme gibi düşüncelere kapılır ve bir süreliğine de olsa diyeti hayatlarından çıkarırlar. Bu süreç artık yaşam standartı haline gelmiş gibi görünüyor. Ama diyeti alışkanlık haline getirmeliyiz. Kısa süreli detokslara başvurmamak gerekir bu süreçte. Şok diyetler, hızlı bir şekilde kilo vermek sağlığımıza zarar verecek türden diyetler aslında. Sunun bilincinde olmalı, sağlığımızı tehdit eden uğraşlardan kaçınmalıyız. Bu tür diyetlerin uygulanabilirliği çok da kolay değil zaten. Çünkü vücudu zorlayan, katı bir süreci kapsayan bir süreç bu.
Eğer bir diyet disiplini oluşturmak, o disipline uymak istiyorsak alışkanlıklarımızı değiştirerek başlamalıyız bu sürece. Belli başlı alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz ki, yaptığımız diyetin bir faydasını görelim. Mesela beslenme disiplini için, ana öğünleri zamanında yapmaya, ara öğünleri atlamamaya, sporu hayatımızda yer ayırmaya önem vermeliyiz. Çünkü bunlar diyet için önemli olan faaliyetler. Diyet için gerekli olan, sağlığımız için hiçbir şekilde hafife alınmaması gereken önemli noktalar. Kimileri ara öğün yapmadan daha hızlı kilo vereceğine inanır. Ama bu inanç çok uzun sürmez. Çünkü diyeti sonlandırmak zorunda kalmıştır, diyetin devamı gelmemiştir. Çünkü, doğru bildiği yanlıştır aslında. Ara öğün yapmamak, ona pahalıya patlamıştır. Diyet o kişiyi fazlasıyla zorlamıştır. Çünkü ara öğün yaparak alması gereken enerjiyi alamamış, vücut zayıf kalmış, yeterince halsizleşmiş bu durum da diyet yapan kişiyi zorlamıştır. Bu nedenle asla ara öğünler atlanmamalıdır. Sağlıklı diyette bu katı bir kuraldır.
Diyet Yemekleri Neler Olabilir?
Diyet yapmak aslında çok zor değildir. Sadece diyeti alışkanlık haline getirmemiz, hemen pes etmememiz gerekir. İlk başta zorlanırız, vücut halsiz ve yorgun kalır. Ama sonrasında alışacaktır. Bunun için azimli ve sabırlı olmalıyız. Sağlığımıza iyi gelecek besinler tüketmeliyiz. Mesela diyet yemekleri olarak şu besinleri saymak doğru olacaktır. Tabi ki kahvaltıda bir adet haşlanmış yumurta, zeytin, peynir, domates, salatalık, bir iki dilim tam tahıllı ekmek.
İşte kahvaltı öğünü bu kadar kolay. Ara öğünde süt, yoğurt, meyve, kuruyemiş tarzı yiyecekler tüketilebilir. Öğle yemeği için bir kase çorba, salata, yoğurt ve bir iki dilim ekmek . Öğleden sonra bir ara öğün daha yapılmalı, metabolizma çalıştırılmalı. Akşam yemeğinde protein alımı önemli. Et, balık, tavuk haşlanmış ya da ızgara yapılmış şekilde tüketilebilir. Proteinlerden birini tercih edip, yanında iki üç kaşık bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Akşam yemeğinden sonra, ara öğün olarak, meyve veya süt tercihinde bulunabilirsiniz. Tüm bunlar, diyet öğünleri olarak değerlendirilebilir ve tercih listesine eklenebilir. Size uyacak diyet yemekleri hazırlayabilir, bu konuda araştırmalara başvurabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenmeye Nasıl Başlamalıyım?
Öncelikle sağlıklı yaşama başlamak için kararlı olmamız gerekiyor. Bir hedefimizin olması gerekiyor. Mesela bir hastalıktan korktuğumuzda, bir hastalık riski oluştuğunda hemen sağlıklı beslenmeye yöneliyoruz. Veya bir kilo problemimiz olduğunda hemen spora yazılıyoruz. Aslında bunları beklemeden her zaman sağlıklı beslenmeli ve sağlıklı yaşamalıyız. Sağlıklı beslenmeye ideal bir diyet listesi hazırlayarak başlayabilirsiniz.
Bir düğününüz ya da mezuniyetiniz varsa herhangi bir tarih hedefiniz varsa, hemen kendinizi sıkıştırıyor ve kısa sürede diyet yaparak kilo verebileceğinize inanıyorsunuz. Ama bu gerçekleşse bile geçici bir hedef oluyor aslında. O yüzden uzun vadeli hedefler belirlemeniz gerekiyor. Ve bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor. Yani, sadece kilo için sağlıklı besleniyorsanız veya sadece kilom var diye spora gidiyorsanız, bu maalesef ki uzun ömürlü olmuyor.
Herkes yaza doğru spora yazılmak istiyor, diyetisyene başvuruyor. Sonrasında yaza kadar kiloyu veriyor, kışın tekrar yemeye başlayıp tekrar kilo alıyor. Bu döngüden çıkmazsanız eğer, her yıl kilo alıp vermelerle, vücudunuzu ve metabolizmanızı yıpratmış olursunuz. Yavaş kilo verip, yavaş yavaş alışkanlıklarınızı değiştirseniz bir kalıcılık yakalamış olursunuz. Ayda iki kilo bile verseniz altı aylık süreçte on iki kilo vermiş olursunuz. Bu durumu sadece kilo verme olarak değerlendirirseniz bu süreçte pes edersiniz ve kaybedersiniz.
Beğenebileceğin Diğer Yazılar
-
Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır ?Diyetisyen
-
Porsiyon Kontrolü Yaparak Nasıl Zayıflarız?Sağlıklı Beslenme