- Düğün Hizmetleri
- 24 Mart, 2020
Düğün ve Düğün Masrafları Hakkında Her Şey!
- 0
- 4435
- 0
- 0
Düğün ve Düğün Masrafları Hakkında Her Şey!
Dünyada bir aile düzeni olduğundan, bu düzene uymak için yapmaları gereken aşamalar vardır. Önce iki yabancının tanışması kendilerine aile kurmaları için ortak noktaları bulmaları gerek. Bunu ilan etmeleri için düğün denilen bir nevi eğlencenin olmasıyla sevdiklerine ilan edilir. Tabi bu evlilik sürecine varıncaya kadar birçok aşamadan geçilmek gerekir. Kız isteme, söz ve nişan, düğün gibi süreçleri vardır. Bu süreçler çok yoğun, emek ve bütçe iter. her iki tarafında mutluluğu istekleri önemli olduğundan ortak kararlar dahilin de planlar yapılması daha olumlu sonuçlar getirir. En mutlu günde herkes şık ve havalı olmak ister ama gereksiz ve aşırı masraflar düğün sonrası çifti zor duruma sokabilir. Bundan dolayı bu süreçlerin bütçeye uygun yapılması daha iyi olur.
DÜĞÜN
Eskilerden bu yana gelen evlilik müessesesini kutlama eğlencesidir. Birçok düğün çeşidi olmuştur ve hala dine kültüre ülkeye göre bu gelenek renkli sahneleriyle devam etmektedir. Günümüzde nişanlı çiftlerin sembol olarak taktığı yüzük, ilk Eski Mısırlılardan bilinmektedir. Düğün çeşitlerine bakıldığında en gözde olanlar arasında kır düğünü ve yurt dışında romantik bir düğün akla gelir. Tabi böyle güzel organizasyonların maliyeti biraz yüksektir. Yemekli düşünülen düğünler genelde 35-50 bin lira arasında değişmektedir.
DÜĞÜN ÇEŞİTLERİ
Anı olarak kalabilecek bir eğlence organizasyonu olduğundan evlenecek çiftler bu sürecin güzel geçmesini ister. Düğün çeşitleri fazla olduğundan isteğe ve bütçeye göre hitap eden düğünü bulmak kolaydır. Bu düğün hazırlıkları süreci oldukça yoğun geçer. Mekânın süslenmesinden verilecek ikramlara, çalışacak kişilerin ve bu süreçte giyilecek kıyafetlere kadar tüm işlerin kısa zamanda bitirilmesi gerekir. Nikahı temsil eden ve misafirlere dağıtılan nikah şekerini de unutmamak gerekir.
Kır Düğünü
En gözde, sade ve şık düğün çeşididir. Genellikle organizasyon şirketleri tarafından çiftlerin istekler doğrultusunda yapılır. Ama şirketle çalışılmayacaksa, önce mekânın belirlenmesi gerekir ve bahçenin nasıl hazırlanacağının planı yapılması gerekir. Konsepte uygun süsleme, sandalye ve masalar belirlendikten sonra düğün boyunca çalınacak müzikler belirlenmelidir. Bu süreç zahmetli ve özel olduğundan önceden bir prova yapılması gerektiği tavsiye edilir.
Salon Düğünü
Kır düğününün aksine kapalı bir mekânda yapılan eğlencedir. Bu mekanlar düğüne uygun yapıldığından daha düzenlidir ve biraz maliyeti azdır. Bu konsepte de organizasyon şirketleri ilgilenir. Şirket yapmayacaksa düğün sahipleri de mekânı istediklerine göre düzenleyebilir. Yemekli düğün olduğunda yemeklerin daha sıcak yenilmesi açısından uygun bir mekandır.
Otel Düğünü
Otel düğünü lüks sayıldığından, gösterişli düğünlerin adresinden biridir. İlk başta otelin belirlenmesi gerekir. Belirlerken kapasite ve bütçeye göre belirlemek doğru olur. Otelin yetkilileriyle görüşüp olumlu sonuç alındıktan sonra gün ve saat belirlenmelidir. Nikah ta otelde kıyılacaksa nikah memuruyla görüşüp o güne ortak bir saat kararlaştırılması gerekir.
Sade Nikah+ Kokteyl
Nikah zamanı sıkıntı yaşamamak için organizasyonun olacağı ve günü saati çok önceden ayarlamak gerekir. Kaç kişinin davet edileceğinin listesi yapıldıktan sonra mekân bulunup hazırlanır. Kapasiteye göre ayarlandıktan sonra mekân konsept ve kokteyl için hazırlanmalı, ikram edilecekler yerleştirilmelidir.
Sade Davet
Davet verilecek ev ya da restoranı belirlendikten sonra yemekli olacağından menü hazırlanmalıdır. Biraz uğraştırıcı olduğundan hem bütçeye hem de damak zevkine uygun ikramlar hazırlanması daha güzel olur. Çağırılacak kişiye göre oturma planı yapılmalıdır. Müzik çalınacaksa ortama göre önceden belirlenmelidir.
DÜĞÜN SÜRECİNİN MASRAFLARI
Evlilik süreci yoğun ve birçok şey gerektirdiğinden bu düğün masrafları bütçeden kaliteye göre değişir. Çiftlerin düğün masrafları ne kadar tutar sorusunu kendilerine sorduklarında kız isteme, söz, nişan, alınacak eşyalar, mekân fiyatlarına kadar bu sürecin bir fiyat listesi yapılmalıdır. Bunların her biri evliliğe giden yolda ayrı aşamalar olduğundan maliyeti de buna göre değişir. Gösterişli bir düğün isteniyorsa ona göre önceden ayarlamalar yapılmalı ve bütçe ayrılmalıdır.
Kız İsteme Süreci Masrafları
Çiftin aileleri anlaştıktan sonra kız tarafına gidilir. Belli kurallar olmasa da çiçek çikolata prosedürü vardır. Çiçeklerden genellikle gül tercih edilmekle birlikte buket halinde götürülmesi daha gösterişli olur. Çiçek ve çikolatanın kalitesine göre fiyatlar değişir. Genellikle 300 liradan başlar ve 3 bin liraya kadar devam eder.
Söz ve Nişan Süreci Masrafları
Sözlenme süreci genellikle evde nişansa bir mekânda yapılır. Bu süreçlerde düğün kadar olmasa da masrafı vardır. Sözlenme sürecine bakıldığında ikramlar 300 lirayı çiçek ve çikolatası 500 TL kadar varır. Nişan yani düğün masrafları kız tarafı karşılar. Nişan yapılacaksa bir davetiye verilmesi gerekir. Mekân 16.000 ve organizasyon 3.000 lira olduğundan ortalama 18 19 bin masrafı vardır. Pasta 1.500 ve hediyeler 500 genelde 2 bin masraf çıkarır. Takım elbise 500, saç makyaj 600 ve nişan elbisesi 700 lira olmak üzere ortalama 1000 –1700 lira arasındadır. Tektaş yüzük 3.000 ve kişi başına 2 adet yüzük fiyatları 1.500, ortalama 4500 civarıdır.
Kına Gecesi/ Bekarlığa Veda Süreci Masrafları
Kızların gözdesi kına gecesi ve erkelerin gözdesi bekarlığa veda partisi olduğundan mutlaka yapılır ve belli bir bütçe ayırılması gerekir. Mekân fiyatı en az 3000 liradan başlar. Malzemeler ve organizasyon ortalama fiyatı 2000 liradan başlamaktadır. Kına elbisesi 700 TL civarı fiyatı vardır. Saç makyaj kısmına gelindiğinde ortalama 400 500 lira arasındadır.
Çeyiz Süreci Masrafları
Evlilik aileyi oluşturup bir ev ortamı olacağından, bu yaşanılacak alanda eşyalar olası gerekir. Bu süreci hazırlamak kolay değildir ve masrafın büyük kısmını oluşturur ki bu masraflar düğün sürecinin bir kısmı olduğundan düğün masrafları erkek tarafı karşılar ve ilk akla elektronik ve beyaz eşyalar geldiğinden ortalama fiyat 18.500 liradır. Salon takımı 15.500 ten, yatak odası 10.700'e, mutfak ise 11 bin liraya kadar ortalama fiyattadır. Banyo yapımı genellikle 1000 liradan başlar. Hol/antre ve diğer eşyalar için ortalama fiyat ise genellikle 2200 lira gibi maliyeti vardır.
Düğün Süreci Masrafları
Mutlu gün gelip çattığında bu istekler fazla ve en iyisi olur. Diğerlerine göre düğün masrafları listesi biraz fazladır. Mekân ve organizasyon fiyatı 25.000 liradan başlar. Damatlık 1600, gelinlik 4500, gelinin çiçeği 300, aksesuarları 700 800 lira arası, saç ve makyajı için 1000 1500 arasıdır. Fotoğraf çekimi içinde en az 1500 lira ayrılmalıdır. Bu sürecin davetiyesi olacağından buna da 600 700 arası bir meblağ ayrılmalıdır. Misafirlere verilecek nikah şekeri için ise en az 1300 lira ayrılması gerekir. Düğün sürecinden sonra bir de balayı olduğundan buna da bir bütçe ayırmak gerekir. 10.000 liradan başlayan fiyatlarla uygun balayılar bulunabilir. Her süreç ayrı bir heyecan, özen bütçe gerektirir. Kız isteme ortalama 3 bin, söz nişan ortalama 27.300, kına gecesi 6.000, çeyiz 58.500, düğün ise 42.000 lira civarı tutar ve ortalama evlilik masrafı 140 bin lira civarındadır. Evlenmek için bu miktar ve daha fazlasını gözden çıkarmak gerekir. İşin içinden çıkılamayacak bir durum olduğunda ve hem bütçeye uygun hemde değişik organizasyonlar hakkında fikir sahibi olmak için düğün organizatörlerine başvurulabilir.
Beğenebileceğin Diğer Yazılar
-
Tamtur Yüzük Modeli Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?Düğün Hizmetleri
-
Evliliğe Adım Adım!Düğün Hizmetleri
-
Düğün Davetiyesi Ne Zaman Gönderilir?Düğün Hizmetleri