• Spor
  • 19 Aralık, 2022

Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir ?

  • 0
  • 1391
  • 0
  • 0

Yüz, cilt yapısı, boy, pos yanında güzelliği, estetik görünümü etkileyen başka ayrıntı da vücudun duruşu, genel görünümüdür. Bir kişiyle ilk tanıştığımızda yüz güzelliği yanında duruşu, genel görünüşü de etkiler bizi. Biraz da özgüvenin, kendisiyle barışık olmasının göstergesi gibidir duruşu. Hepimiz isteriz kendimizi karşımızdakine böyle yansıtmayı ama ne yazık ki bedenimiz bazen doğuştan ya da sonradan oluşan sorunlarla hem beden hem ruh sağlığımızı olumsuz etkileyen bir görünüşe sahip olabilir. Duruş bozukluğu adını verdiğimiz bu durum gençlikte yalnızca estetik açıdan kişiyi rahatsız etse de ilerleyen yaşlarla birlikte kamburluğa, sırt ve bel ağrılarına da neden olur. Duruş bozukluğundan şikayetçi olanların sayısı da azımsayacak kadar çoktur. Peki ne yapacağız, nasıl olsa düzelmez deyip ağrıları çekmeye, genel görünüşümüzü kendi haline bırakmaya devam mı edeceğiz? Değil elbette. Aslında bazı duruş bozuklukları alınacak önlemler ve egzersizle düzeltilebilir.

Postür Duruş ne Demek?

Postür sözcük olarak duruş anlamına gelmektedir. Oturma, kalkma, yürüme, yatma gibi pozisyonlarda bedenin bacak, kol, bel gibi bölgelerinin doğru hareket etmesi anlamını da taşır. Doğru hareket ve duruş sağlanmaması, vücudun denge halindeki duruşunun bozulması hali ise postür yani duruş bozukluğu olarak adlandırılır. Bedenimiz günlük rutininde oturma, kalkma, yürüme gibi hareketlerde farklı vücut bölgelerini kullanmaktadır. Doğru kullanımda, bu bölgelerin görevlerini yerine getirmesinde pek sorun yaşamayız ama güçsüz bir iskelet, taşıma güçlüğü çeken bir yapı nedeniyle oturma, ayakta durma, yatma gibi pozisyonlarda zamanla bedenin bazı yerlerinde eğilme, kamburlaşma türü sorunlar başlar. Bedenin sağlıklı, dik duruşu bozulur ve bu durum zamanla kaslarda, eklem yerlerinde de sorunlara neden olur. Postür ya da duruş bozuklukları da zamanla bel, boyun ve omurgada ağrılara da neden olur. Peki, postür neden bozulur?

Duruş bozukluğu hastası ve doktoru

Postür Neden Bozulur?

Aslında doğuştan ya da sonradan olan pek çok nedeni var. Bebeğin anne karnında gelişiminde yaşanan sorunlar, kas, kemik güçsüzlüğüne neden olan bazı hastalıklar, iskelet -kas sisteminin zayıflığı, boyun-bel düzleşmesi, skolyoz, kamburluk, çukur bel, yetişkinlik döneminde özellikle kız çocuklarının göğüslerini saklama endişesiyle kambur durması, özgüven eksikliğinden kaynaklanan duruş şekli, fazla kilo, stres, bilgisayar, tablet türü teknolojik araçlarla çalışırken uzun süre başı eğerek tablete bakmak, masa başında kalkmadan saatlerce çalışmak, uzun süre araba kullanmak, ağır kaldırmak-taşımak bunlardan bazıları. Yine egzersizden uzak, hareketsiz yaşam da hem kasların zayıflamasına hem de zamanla omurganın bozulmasına neden olmaktadır. Tüm bu sorunlar ise zamanla kişide postürün bozulmasına ve kişinin sırt ağrıları çekmesine neden olmaktadır. Bel, sırt ve boyun duruş bozukluklarında en çok sıkıntı yaratan bölgelerdir.

Postür Düzeltme ile Boy Uzar mı?

Duruş bozuklukları, bel, sırt, boyun gibi bölgelerde yarattıkları ağrı yanında kişinin boyunun olduğundan kısa görünmesine de neden olmaktadır. Tedavi ve egzersizle duruş bozukluğunun ortadan kalkması, kişinin boyunun da az da olsa uzamasını sağlayacaktır. Tedavi, egzersiz sonrası duruşun dikleşmesi boyu da uzun gösterecektir. Tedavi sırasında yapılacak egzersizler omurların açılması, kasların esnemesi, uzaması açısından oldukça etkilidir. Tabii postür düzeltme için hangi egzersizlerin nasıl yapılacağını da iyi bilmek gerekir. Egzersizlerin bir personal trainer yardımıyla yapılması etkisini, yararını da arttıracaktır.

Plates reformer yapan sporcu kadın

Pilates Yapmak Postürün Düzelmesine İyi Gelir mi?

Eğer ameliyat ve başka tedaviler gerektiren bir duruş bozukluğu değilse işin uzmanının önereceği bazı egzersizler ile postürün düzelmesini sağlamak mümkündür.

Pilates yardımıyla duruş bozukluklarını düzeltecek egzersizler yapılarak sorunun çözümünde önemli adımlar atılır. Pilatesin başta gelen yararlarından biri omurga sinirlerinizin esnemesini ve gevşemesini sağlamasıdır. Her spor egzersizi gibi düzenli olarak yapıldığı taktirde duruş bozukluklarının giderilmesinde yararlı olacaktır. Pilates yardımıyla kasların güçlendirilmesi sağlanacağından, omurganın yükü azalacağından omurga da kuvvetlenecektir. Sırt ve omuz ağrılarına yol açan duruş bozukluğu için pilates oldukça etkilidir ve sırt ağrılarını da giderir.

Postür düzeltilmesi için bireysel egzersiz de yararlı olacaktır ama hareketleri doğru yapıncaya, oturtuncaya kadar bu konuda donanımlı, uzman, postür eğitimi olan bir personal trainer yardımı almakta yarar var. Yine, pilates egzersizlerine başlamadan önce bu konuda uzman bir doktor onayı ve görüşü mutlaka alınmalıdır.

Egzersiz yanında duruş bozukluğuna yol açan sorunlarımızı çözmek için adım atmak, bu konudaki yanlış alışkanlıklarımızı düzeltmek, değiştirmeye özen göstermek de gerekir elbette. Sağlıklı bir yaşam dileklerimizle…

Efe İmrahor
İstanbul
Bilgi Al Firmayı İncele ►

Bir Yorum Yazın