Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?
  • endavet.com Sağlıklı Beslenme
  • endavet.com 26 Nisan, 2021

Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?

  • Yorum Sayısı 0
  • Görüntülenme Sayısı 5185
  • Beğen 0
  • Paylaş 0

Emziren Annelerin en büyük sorunlarından biri de sütünün bebeğine yetmemesi ve takviye gıdalar ile destek vermesi fakat hiç birinin anne sütü kadar değerlerinin yüksek olamamasıdır. Bu konuda en büyük sorumluluk annelerdedir ve süt yapan besinler tüketirken aynı zamanda kilo alınması, bebeğin küçük olmasından dolayı çok fazla hareket olanağının bulunmaması gibi birçok sorunla karşı karşıya kalınmaktadır. Lohusalık döneminde beslenme en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Sütü artıran besinler tüketilmesi gerekirken bebeğe zarar verecek olan gaz yapan besinlerin tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Lohusada Uzak Durması Gereken Gıdalar

Lohusa annelerin gaz yapan gıdalardan uzak durmaları bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Süt ile bebeğe de geçecek olan bu gaz yapan besinlerin gaz sıkışması sonucu bebekte rahatsızlık yapma olasılığı büyüktür. Bu sebeple kuru bakliyatlardan özellikle fasulye ve nohut gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Kırmızı mercimek de gaz yapma oranı yüksek bir besin olduğu için çorba tercihini mercimek den yana kullanmak doğru bir seçim olmayacaktır.

Aşırı acı besinlerin tüketilmesi de yine bebeğe olumsuz etki edebilmektedir. Bu sebeple emzirme döneminde aşırı acı olan besinlerin tüketilmemesi gerekir. Fazla baharatlı olan ürünlerin de tüketilmesine dikkat edilmesi Bu konuda önemlidir. Bazı baharatlar bebekte ters etki veya alerji yapabilmektedir. Ekşimiş yoğurt ve ayranın da tüketilmemesi bebeğin gaz problemine sebebiyet vermemek için tüketilmemelidir. Emzirme döneminde sigara ve alkol gibi zararlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir.

Anne Sütü Arttırıcı Beslenme

Anne sütünü artırmak için öncelikle bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde 2 Litre su içilmeye dikkat edilmelidir. Taze kaynatılmış şekerli hoşaflar sütü artırırken değerlerine de katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte elma, ayva gibi mevsim meyvelerinin kaynatılıp içilmesi de sütü artırmaya katkı sağlar. Sıcak şekerli su ve sıcak şekerli çayların da sütü arttırdığı bilinmektedir. Rezene Çayı sütü artıran ve süte değer katan en önemli çay olarak bilinir. Bunun yanı sıra anneler için özel olarak satılan bitki çayları da tüketilebilir. Kuru yemişler çok fazlaya kaçmamak şartıyla ara öğünler de tüketilmelidir. Özellikle çorba tercihi yayla çorbası gibi daha hafif ve gaz yapma olasılığı düşük olan çorbalar tercih edilmelidir. Hazır gıdalardan kaçınılması da emzirme döneminde oldukça önemlidir.

Emzirme Dönemi ve Sıklığı

Emzirme Dönemi için uzmanların kesin olarak önerdiği ilk 6 ay anne sütü açısından oldukça değerlidir. Bu dönemde sadece anne sütü ile bebek beslenmeli ve ek besinlerden kaçınılmalıdır. İlk günlerde mama vermek bebeğin mamaya yönelip anne sütünü içmemesine de sebebiyet vermektedir. Genellikle anneler 1 - 1,5 yaş aralığına kadar emzirmeye devam etmektedir. Emzirme sıklığı yeni doğan bebeklerin midelerinin küçük olmasından dolayı daha az ve sık olmalıdır. Bebek büyümeye başladıkça daha fazla ve seyrek olmaya başlayacaktır. 6. ayın sonunda bebeğe uzmanların önerdiği ek gıdalar verilebilmektedir. Bu sebeple daha seyrek emzirme dönemi başlar.

Emziren Anne Beslenmesi

Emziren annelerin düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Çok uzun süre aç kalmak sütün azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu sebeple dengeli ve çok fazla acıkmadan yenilmesi daha uygun görülmektedir. Her gün aynı saatlerde yemek yemek ve ara öğünler ile beslenmeyi desteklemek sütün daha fazla ve kaliteli olmasını sağlayacaktır. Öğünlerin atlanmamasına da dikkat edilmelidir.

Emziren Anne Yemek Düzeni

Emziren annelerin günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamayarak sağlam bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Bu öğünde çok fazla çay tüketilmemeli onun yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Zeytin ve yumurta besin değerlerinin yüksek olması sebebiyle mutlaka kahvaltı da tüketilmelidir. Öğle yemeğine geçmeden önce bir ara öğün yenilmeli bu ara öğünde rezene çayı yanında biraz kuru yemiş tarzında olabilir.

Öğle yemeğinde mutlaka bir kase sebze yemeği tüketilmelidir. Yanında mevsim salatası ile ayran yahut yoğurt tüketilebilir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında tekrar bir ara öğün tüketmek dinç olmanız ve süt oluşumu için daha yararlı olacaktır. Bu ara öğününüzde meyve tüketmek daha uygun olacaktır. Bir yahut iki adet mevsim meyvelerinden yahut bir dilim karpuz, kavun gibi mevsimine uygun meyveler tüketilebilir. Akşam yemeğinde mutlaka çorba için mümkünse sebze çorbası veya et suyu ile yapılmış besleyici çorbalar tüketin. Uyumadan önce bir bardak ballı süt içmek kalsiyum açısından katkı sağlayacaktır.

Bir Yorum Yazın