- Kişisel Gelişim
- 15 Şubat, 2022
Evde Meditasyon Nasıl Yapılır?
- 0
- 2937
- 0
- 0
Evde Meditasyon Nasıl Yapılır?
Stres bir şekilde hepimizi etkiliyor. Evde, işte, sokakta… Günlük uğraşlar kaçınılmaz hayatımızda. Hayatımızı devam ettirmek için çalışmak zorundayız. Zorunluluklar bir şekilde hem beden, hem de ruh yorgunluğuna neden oluyor. Biraz dinlenme, spor salonu egzersizleri bedenimize iyi gelse de, ruhumuz için yeterli olmuyor çoğu kez. Olmayınca da strese bağlı bazı hastalıklar da gelip bizi buluyor. Hayatı zorluklarıyla birlikte kabul edip engeller, zorluklar karşısında durmayı öğrensek sorun yok belki ama öyle olmuyor. İstiyoruz ki dikensiz gül bahçeleri olsun hayatımızda hep. Olmayınca da, kötü olma halinden kurtulmak, kendimizi iyi hissetmek için farklı arayışlar içine giriyoruz. Dost sohbetleri, doğaya kaçış, profesyonel yardım almak bunlardan bazıları. Bir zamanlar stres çarkı, stres topu gibi bazı aletler bile kullanılıyordu stresi dağıtmak, stresten kaçmak için. Ama bunların kalıcı çözümler olmadığı hepimizin malumu. Kalıcı çözümün yolu kişinin kendisini de iyi hissetmek için zorluklarla baş edebilme gücü kazanmasından, bunu tıpkı sağlıklı beslenme gibi hayat tarzı haline getirmesinden geçiyor. Bunu sağlamak için özellikle son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlayan yollardan biri de meditasyon .
Derin düşünme hali olarak tanımlanıyor meditasyon. Kişinin kendi içine dönerek ruhunu, zihnini dinlendirmesi bir anlamda. Ruh ne durur, ne unutur demiş ya bilge, durmayan, unutmayan ruhun da tıpkı beden gibi beslenmeye, özene ihtiyacı var. Meditasyon da, bu özenin, bakımın yolunu açan, kişinin kendini iyi etme yollarından biri aslında. Biraz da ruhu her türlü baskılanmadan azade kılarak içindeki gücü keşfederek Sprit-özgür ruh olabilmek yolunda ilerlemek. Ruhu özgür bırakmak, onun sesine kulak vermek, zihin ve ruhla birlikte gevşemesini sağlayarak bedeni de iyi etmek… Biraz da relax olma hali aslında.
Ruha ve bedene iyi gelen meditasyon covid nedeniyle evde kapalı kaldığımız günlerde, tıpkı diğer etkinlikler gibi profesyonel yardım alarak ya da tek başına evde de yapılmaya başlandı. Hatta kişinin kendi ortamında olması nedeniyle meditasyon için daha avantajlı olduğu bile belirtiliyor.
Peki, yapılan araştırmalara göre stresi azaltan, dikkatin yoğunlaşmasına yardımcı olan hatta vücut ağrılarına da iyi geldiği söylenen meditasyonu evde nasıl yapacağız?
Meditasyonun derin düşünme hali olduğunu belirtmiştik. Öyleyse meditasyon yapmak için öncelikle sessiz bir ortam gerekiyor. Bunun için en rahat edeceğiniz bir yer belirleyerek evde meditasyon köşesi oluşturmak en iyisi. Böylelikle her defasında nerede yapayım arayışından da kurtulmuş olursunuz. Meditasyon hareketleri için öncelikle dik bir pozisyonda durmak gerekiyor. Yani ister yerde, ister sandalyede, isterse koltukta nerede durulursa durulsun sırtın dik olması önemli. Aynı pozisyonda hareketsiz oturmak bir süre sonra sıkıntı vereceğinden oturma pozisyonuna geçmeden önce bedeni esnetmekte yarar var.
Meditasyonun en önemli kurallarından biri nefes tekniklerini doğru kullanmak. Burundan alınıp ağızdan verilen nefes özellikle yeni başlayanlar için önerilen nefes şekli. Nefes alıp verirken nefese odaklanmak, yani nefes alıp verdiğinin farkında olmak da bir diğer kural.
Sonrasında odaklanma için yapılması gerekenler geliyor. Amaç zihni, ruhu dinlendirmek, anlamak, huzuru çağırmak ve dinginliğe ulaşmak ise negatif düşünceleri bir yana bırakıp kişinin kendini iyi, mutlu hissettiği bir anı düşünmesi gerekecektir. Mutlu anlarımız o anı tekrar yaşamak isteğiyle dalıp gitmemizi de kolaylaştıracaktır. Bu süreçte meditasyon müzikleri dinle önerisine uymak da odaklanmayı kolaylaştıran bir yoldur. Huzur veren, sakin ve tekrar melodili müzik seçimi yerinde olacaktır.
Yine meditasyonda bir sözcüğü – om- ya da cümleyi sürekli olarak tekrar ederek bir objeye odaklanmak başlangıçta zor olsa da vazgeçmeden devam etmek bir süre sonra odaklanmayı da beraberinde getirecektir. Odaklanma için seçilen objenin göz hizasında olması gerektiğini de hatırlatalım. Evde meditasyon sırasında rahat kıyafetler giymek de odaklanma konusunda kişinin işini kolaylaştıracaktır.
Meditasyona kısa süreler ile başlayıp odaklanma konusunda yetkinleştikçe süreyi arttırmak yararlı olacaktır. Yine, belki işin başında tam odaklanma sağlayıp bütünü görmek ve zihni boşaltmak kolay olmayacaktır ama işe odaklanmayı öğrenerek, tekrarlayarak başlamak sonraki adımı da getirecektir. Zihinde sevilen, kişinin kendini iyi hissedeceği ama gerçekte var olmayan bir mekânı düşünmesi, kendini orada hayal edip hissederek dolaşması da odaklanma aşamasında kullanılan yöntemlerden birisidir.
Ruh, zihin ve beden sağlığı açısından oldukça yararlı olan meditasyonla tanışmak ve onu hayatına dahil etmek gördüğünüz gibi hiç de zor değil aslında!
Beğenebileceğin Diğer Yazılar
-
Evde Diyet Yapacaklara Öneriler!Sağlıklı Beslenme
-
Direnç Kilosunu 5 Adımda KırSağlıklı Beslenme