• Yeme İçme Mekanları
  • 02 Ağustos, 2022

Gaziantep'in En Meşhur 7 Yemeği

  • 0
  • 3645
  • 0
  • 0

Gaziantep'in En Meşhur 7 Yemeği

Türkiye'nin en büyük 6. kenti ve aynı zamanda yemek kültürü bakımından zengin olup, defalarca gastronomi ödüllerine layık görülen Gaziantep'in yemeklerini ele alacak olduğumuzda en meşhur 7 yemeği dikkat çekmektedir. Gerek lezzeti gerekse sunumları ile hem damaklarda hem de gözlerde şenlikler yaşatmaktadır.

Yuvalama: Bayram sabahları sofralar her yöreye göre değişik yemeklerle hazırlanır ve neşeli bayram sabahları sofralardaki lezzetli yemeklerle başlar. Gaziantep'in değişilmez bayram sabahı yemeklerinden biri olan yuvalama, Antep çorbaları arasında bayram sabahlarının değişilmez çorbası olmuştur. Et, nohut, yoğurt, pirinç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan yuvalamanın köftelerini minik minik yuvarlamak her ne kadar zaman alsa da lezzetiyle vazgeçilmez olmasını hak etmektedir.

İçli Köfte: Gaziantep'in sofralarındaki lezzetler arasında neredeyse en çok bilinen ve farklı yörelerin sofralarında da her zaman yerini alan bir yemektir. İçli köftenin hamuru bulgur ve irmikle hazırlanmaktadır. Kıyma, soğan, Antep salçası ve baharatlarla hazırlanan iç harç yoğrulmuş hamurun içine konmaktadır. İsteğe göre haşlama veya haşlandıktan sonra kızartılarak sofralarda vazgeçilmesi mümkün olmayan bir lezzet olarak yerini almaktadır.

Bakır sunumda içli köfte

Antep Lahmacun: Lahmacun, her zaman tercih edilen ana yemek olmasının yanı sıra bazı sofralarda ikram olarak da sunulan bir yemektir. Fındık lahmacun, acılı, lahmacun Antep lahmacun gibi farklı çeşitleri vardır. Antep lahmacununun diğer lahmacunlardan farklı ve kendine has bir yemek olmasının sebebi iç harcının farklı bir teknikle hazırlanmasıdır. Antep lahmacununun iç harcı hazırlanırken önce taze kuzu eti zırh adı verilen yassı büyük bir bıçakla kıyma haline getirilir. Daha sonra sarımsak, maydanoz, biber ve farklı baharatlarla harmanlandıktan sonra ince açılan hamurun üzerine konarak pişirilip sunulmaktadır. Eşsiz bir lezzet olan Antep lahmacun, bilinen diğer lahmacunların aksine etin tadını damakta bırakır bir hal almaktadır.

Antep Kebap: Kebap farklı kentlerin de yemek kültüründe bulunan ve et sevenlerin hiç tereddüt etmeden doymak bilmeden tükettiği bir ana yemektir. Antep kebabı da Gaziantep yemekleri arasında vazgeçilmez bir lezzet olarak yerini almıştır. Antep kebabı, taze etin kıyma haline getirilerek yassı kebap şişlerine geçirilmesi ve dinlenmiş ateşte pişirilip yanında piyaz, yeşillik, soğan, bulgur pilavı ile sıcak sunularak damaklarda adeta muhteşem bir tat bırakmaktadır. Bu eşsiz lezzeti Gaziantep’in en iyi yemek yerleri arasında adı sürekli anılan Bişirici Kebap veya Gazi Köşk Kebap mekânlarında denemek mümkündür. Ayrıca patlıcanlı kebap, ciğer, lahmacun gibi lezzetler de bu mekânlarda gönül rahatlığıyla tüketilebilmektedir.

Gaziantep patlıcan kebabı

Şiveydiz: Gaziantep yemek yerleri arasında en sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan şiveydiz, en fazla nisan ve mayıs aylarında yenmektedir. Yemeğin ana karakterleri et ve nohut olmasıyla beraber sarımsak, yoğurt, karabiber, nane gibi yan ürünlerin de içinde bulunduğu bu yemek türü tam bir protein deposu olmuştur. Gribal iltihap tedavisinde önemli bir rol oynayan şiveydizin ayrıca sindirim sistemine de etkisi bulunmakta ve kanser riskini azaltmaktadır.

Katmer: Farklı yörelerce hazırlanışı ve tadı farklı olsa da Antep katmerinin lezzeti tartışılamaz bir gerçekliktir. Hamur şeker, su, fıstık, kaymak gibi malzemelerle yoğrulur, Önce elle yumak haline getirilip, merdane yardımıyla açılmaktadır. Daha sonra havada elle çevrilip ince bir tabaka şeklinde açılan bu hamur arasına fıstık, kaymak gibi malzemeler konularak tava üzerine yerleştirilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Sunuma hazır olan bu tatlı damaklarda ezber bozar ve alışılagelmiş tatlı profilini adeta yeniden oluşturur.

Antep fıstıklı baklava

Antep Fıstıklı Baklava: Tatlı denilince her damağın vazgeçilmez bir lezzeti bulunmaktadır. Sütlü ve şerbetli tatlılar bazen yemek sonrası bazen de sadece solo olarak tüketilmektedir. Şerbetli tatlılar arasında en fazla tercih edilen tatlı her zaman baklava olmuştur. Baklava söz konusu olunca da akla her zaman Gaziantep’in fıstıklı baklavası gelmektedir. Gaziantep’in tartışmasız en bilinen ve en meşhur olan lezzeti fıstıklı baklavası, baklavalar arasında değişilmez tek lezzet olmayı sonuna kadar hak etmektedir. Antep fıstıklı baklavası hazırlanırken, eşsiz Antep fıstığı, kat kat açılan yufkalar arasına serpiştirilir, üstüne yine katlarca yufka konarak kapatılır. Daha sonra fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırında nar gibi kızarmış baklavanın üzerine şerbeti döküldükten sonra servise hazır hale getirilir. İsteğe göre bu enfes lezzet dondurmalı veya dondurmasız servis edilir.

Bir Yorum Yazın