Kilo kontrolünde beslenme ve dinlenmeden sonra en önemli öge egzersizdir. Bu egzersizler, kişiye özel olmalıdır. Yani, kişinin yapabileceği zorlukta hareketleri içermelidir. Diyet listesine uygun beslenmeyle beraber, kişiye uygun program ile diyet ve spor spor yapmak da kilo vermek isteyenlere yardımcı olacaktır. Bu yazımızda, diyet ve egzersiz uyumunu ele alacağız. Spor yapmak için çok büyük efor harcamak şart değil, spor ile zayıflama yemekten sonra yapılacak basit bir yürüyüşün bile kilo verme sürecinde çok faydası olacaktır. Şunu da tekrar hatırlatalım, kilo vermede en önemli öge beslenmedir. Spor ve egzersiz beslenmeden sonra gelen ögelerdir. Spor sadece kilo vermek için değil aynı zamanda kilo almak için de yapılabilir. Elbette, kilo verme ve kilo alma diyetleri farklılık gösterecektir.
Spor Yapan Kişiler İçin Diyet Programı
Burada kilo vermek için spor yapan kişileri ele alacağız. Kilo sorunu, bu problemi yaşayan insanlar için oldukça can sıkıcı olabiliyor. Günümüzde, fast food tarzı yemekler, aşırı yağ ve karbonhidrat içeren diyetler ve hareketsiz bir yaşam kilo sorununa yol açabiliyor. Kilo sorunundan kurtulmanın reçetesi de hayatımızda değişikliğe gitmek oluyor. Peki, nedir bu değişiklik? Öncelikle, kilo almamıza yol açan durumları iyi analiz etmeliyiz.
Sorun beslenme ise beslenme üzerine, sorun hareketsiz yaşam tarzımız ise hareketsiz yaşam tarzımız üzerine eğilmeliyiz. Sağlıklı bir yaşam için en uygun reçete ise sağlıklı ve dengeli beslenme ve hareketli ve düzenli bir yaşamdır. Kilo verme sürecinde spor yapan kişiler, normal kişilere göre daha fazla efor harcayacağından beslenme programları da spora gidenler için normal kişilerden farklı olacaktır. Spora giden kişiler biraz daha protein ağırlıklı beslenmelidir. Böylelikle spor esnasında yırtılan kaslar, daha çabuk onarılacak ve gelişecektir.
Kilo Verebilmek İçin Yapılması Yararlı Egzersiz Programları
Kilo verebilmek için personal trainer desteği alarak sıkılaşarak kilo verebileceğimiz gibi evde rahatlıkla uygulayabileceğimiz, oldukça basit egzersiz programları da vardır. Burada, bunlara kilo verdiren egzersiz programı birkaç örnek vereceğiz. Dilerseniz, Play Store ve App Store gibi mağazalardan da evde yapılabilecek egzersizlerle ilgili uygulamalar edinebilirsiniz. Evde uygulanabilecek egzersiz yöntemlerinden ilki, herkesin kolaylıkla uygulayabileceği ip atlamadır. Kendinize bir atlama hedefi belirleyip, setler halinde uygulayabilirsiniz. Şunu da hatırlatmakta fayda var, yemek yedikten sonra spor yapmak için en az iki saat beklemenizi tavsiye ederiz. Yemekten sonra hafif ve orta tempoda yürüyüşe çıkılabilir, ancak daha ağır sporlar için iki saat beklemeniz yararınıza olacaktır. Bu süre içinde sindirim ilerleyeceğinden dolayı, spor esnasında rahatsızlık hissedilmez.
Bir diğer yöntem ise basit açma germe hareketleridir. Bu hareketleri, sevdiğiniz müzikler eşliğinde yapabilirsiniz, hatta sevdiğiniz hareketli müzikleri açıp dans da edebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise karın egzersizidir. Bunun için karın egzersiz aleti alabilir ve setler halinde karın egzersizi yapabilirsiniz. Böylelikle vücudunuz sıkı bir hal alacaktır.
Diyet Listesi ve Spor Programı Arasındaki Uyum
Sağlıklı kilo verebilmenin yolu, düzenli bir yaşamdan geçer. Kilo verme sürecinde, sağlıksız yiyeceklerden, bol kalorili alkollü içeceklerden, bol şekerli içeceklerden, gazlı içeceklerden, fast food türü beslenmeden uzak durmanızda fayda var. Bununla birlikte diyet listeniz ile spor programınız da uyumlu olmalıdır. Böylece, kilo hedefinize emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Diyet listenizdeki beslenme saatlerine harfiyen uymalı ve diyet ve spor programı spor ve egzersiz programınızı da buna göre yapmalısınız. Uzmanların araştırmaları sonucu, 70 kilogramlık bir insanın günlük alması gereken protein miktarı yani en az protein ihtiyacı 31 gramdır. Aldığımız proteinleri, yediğimiz besinlerin miktarına göre hesaplayabiliriz. Yediğimiz besinlerin protein oranına internet üzerinden erişebiliriz.
Vücut Geliştirmeciler İçin Protein Miktarı
Bilindiği üzere, vücut geliştirme kilo almaya dayalıdır. Tabi bu kilo, yağ olarak değil kas olarak alınmalıdır. Bunun için de protein ağırlıklı beslenmek şarttır. Bir vücut geliştirmeci, her gün kilosu başına 1,5-2 gram protein almalıdır. Bu sebeple, vücut geliştirme de kilo verme gibi beslenme ve egzersiz programları ilerlemelidir. Bir insanı en iyi tanıyan kişi kendisidir ve her bünye farklıdır. Bu sebeple beslenme programları da egzersiz programları da kişiye özel olmalıdır. Kişi, bu programları yapabilecek kadar bilgili değilse uzmanlardan yardım almasında fayda vardır, ancak hazırlanan program hazır değil kişiye özgü olmalıdır.