‘Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat’ dense de gezgine, bir şehrin tarihi, doğal güzellikleri yanında lezzetleri de uzun süre belleklerde kalır. Şehirler, ‘tadı damağımda hâlâ’ denilen lezzetleriyle de anılır. İstanbul da tarihi, doğal güzellikleri yanında lezzetleriyle de ünlü şehirlerimizden biri.
İstanbul’a anlatmaya ne sayfalar ne sözcükler yeter. Yedi tepeli bu kadim şehri özel yapan pek çok özelliği var. Biz bugün İstanbul’un ünlü pastaneleri ve özel tatları üzerine kısa bir gezinti yapacak, İstanbul’da en iyi yaş pasta nereden alınır sorusunun da cevabını arayacağız.
Köklü ve zengin bir tarihi geçmişe sahip olan İstanbul’un en eski pastaneleri de hâlâ kuruldukları günün haklı ününü sürdürme gayreti içindeler. Bu yüzden müdavimleri yanında yeni müşterilerine de tatlıdan tuzluya, adlarıyla anılan klasik ve yeni lezzetlerini sunmaya devam ediyorlar. İstanbul pastaneleri denilince ilk akla gelenlerden biri olan ‘İnci’ ile turumuz başlıyor.
1.İnci Pastanesi
1944 yılına uzanan geçmişi ve kurulduğu günden bu yana başka lezzetleriyle de fark yaratsa da adıyla özdeşleşen ve ilk üreticisi olduğu İnci pastanesi profiterol tatlısı ile nam salan pastane, deneyimli personeli ile uzun yıllardır hizmet vermeye devam ediyor. Her gün taze olarak yapılıp, çikolata sosu ile ya da isteğe göre sade olarak da servis edilen profiterol tatlısı pastanenin müdavimleri yanında şehri gezmeye gelenlerin de namını duyup tercih ettikleri bir tatlı. İnci Pastanesi, her daim tezgâh üstünde hazır bekleyen profiterol tatlısı dışında tatlı tuzlu kurabiye çeşitleri, pastaları ile de tercih edilen yerlerden biri. Paket servisi de bulunan pastane, İstiklal Caddesi’nde başlayan yolculuğunu kalitesinden hiçbir şey kaybetmeyen, her zaman taze üretilen ürünleriyle, klasik tatlarıyla 2013 yılından bu yana Mis Sokak’ta müşterilerini ağırlamaya devam ediyor.
2. Savoy Pastanesi
İstanbul’un en eski pastaneleri arasında yer alan bir başka pastane de Savoy Pastanesi. 1950 yılında Cihangir Soğancı Sokak’ta başlayan hikayesi günümüzde de devam ediyor. Haklı ününü kurulduğundan bu yana her geçen gün yenilerini de ekleyerek taviz vermediği kaliteli ürünlerinden alıyor.
Tarihi Savoy Pastanesi yepyeni lezzetleri ve görünümüyle 2003 yılında geleneksel lezzetlerini modern sunumuyla yenileyerek, yeni lezzetleri de bünyesine katarak sevenleriyle buluşturmaya devam etti.
Cihangir Savoy Pastanesi kahvaltı çeşitleriyle ev sıcaklığını yaşatan atmosferiyle, poğaça, sandviç, simitleriyle, kekleriyle, tuzlu kurabiyeleriyle, sıcak içecek çeşitleriyle Cihangir’de ilk başladığı heyecan ve ruhunu hâlâ sürdürüyor. Ürünlerin yapımında kullandığı pekmez, zeytinyağı, tereyağı gibi doğal malzemeleri, pastalarda kullandığı krema lezzetiyle beğeni toplayan pastane, kestane ve çikolatanın enfes buluşmasıyla tadı damaklarda bırakan Savoy Pastanesi Marondegize ile de tercih edilen bir pastane.
3. Pelit Pastanesi
Tepebaşı’nda 1957 yılında açılan ilk şubesinden sonra kalitesi ve lezzetiyle kısa sürede aranan markalar arasında yer alan Pelit pastanesi, şube sayısını yıllarla birlikte arttırmaya devam etti. Pelit de tıpkı Baylan gibi sanatçıların, Levantenlerin, siyasilerin, ünlülerin uğrak yerlerinden biri oldu.
Tuzlu-tatlı nefis kurabiyeleri, baklava çeşitleri, özel günler için hazırlanan pasta çeşitleri, poğaça, börek türleri, her yıl artan ürün çeşidiyle, ürün kalitesinden ödün vermeyen yaklaşımıyla uzun yıllardır müdavimlerine ve farklı lezzet arayanlara hizmet vermeye devam ediyor. Pastanenin aranan tatlarından olan Pelit Pastanesi ev yapımı dondurma sağlıklı, doğal malzemeleriyle, lezzetiyle yaz günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kaliteli ürünlerle, hijyenik bir ortamda üretilen Pelit çikolatası da kalitesi ve muhteşem lezzetiyle pastanenin klasiklerinden biri.
4. Baylan Pastanesi
Kuruluşu 1923 yılına dayanan, Beyoğlu’nda Loryan adıyla açılan ilk şubesiyle İstanbul’un en eski pastanelerinden olan Baylan Pastanesi, lezzetli pasta, turta ve çikolatalarıyla ön plana çıkıyor. Kakao ve kremaya dayalı batı kökenli tatlılarıyla, Kup Griye, Trüf, Adisababa gibi özel lezzetleriyle bilinen pastanenin özel tatları arasında pek çok ürün var. Bunlardan Şirozbek (kestaneli özel tadlar) Baylan Pastanesi klasikleri arasında bulunuyor ve kestane şekerli browni kekli bileşimiyle vazgeçilmezler arasında yer alıyor.
Pastane, muhteşem manzarası ve unutulmaz tatlarıyla bilinen mekânda çay, kahve gibi sıcak içeceklerin envaı çeşidini bulmak mümkün. Tatlı, tuzlu kurabiyeleri, pastaları, sıcak soğuk içecekleri eşliğinde hoşça vakit geçirilecek mekanlar arasında da yer alıyor. Bu yüzden olsa gerek pastane yazarından sinema, tiyatro oyuncusuna kadar pek çok ünlünün de sohbet, tartışma, ilk eserlerini paylaşma mekanlarından, uğrak yerlerinden biri olmuş.
5. La Patisserie Lune
Macaronlarıyla ün salmış La Patisserie Lune tarihi diğerleri kadar eski olmasa da kaliteli ve lezzetli özel ürünleriyle, özel dekoru ve konseptiyle İstanbul Nişantaşı’nın uğrak yerlerinden biri. Kendine özgü ürünleri, Paris’ten esinlenen fırın lezzetleri işletmeye ‘en iyi butik patisserie’ ödülü de getirmiş.
La Patisserie Lune makaron farklı aromalara sahip, çikolatalı, muzlu, portakallı, vanilyalı, kahveli, karamelli, fıstıklı ve daha pek çok çeşidiyle, renkleriyle anavatanı olan Fransa’yı aratmayan lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılardan. Çay ve kahve yanında tüketilen, içi yumuşak dışı çıtır makaron yanında kişiye özel hazırlanan pastaları, tatlıları, tuzluları gibi pastanenin diğer lezzetlerini de unutmamak gerek.
Catering hizmeti de veren pastanenin La Patisserie Lune kahvaltı menüsü, peynirden zeytine, reçele, yağa, yumurtaya, taze sıkılmış portakal suyuna kadar zengin çeşidiyle, tost, granola, ılık yulaf, menemen, omlet, kruvasan çeşitleri, Akdeniz kahvaltı kasesi gibi seçenekleriyle hem göze hem mideye hitap ediyor.