Herkesin İhtiyacı Olan Yemek Miktarı Birbirinden Farklıdır
Herkes kilo vermek için kendisine farklı bir yöntem arayabiliyor. Aslında bu işin en doğrusu, bir diyetisyenin sizin boyunuza, yaşınıza, kilonuza göre bir liste planlaması. Ancak diyetisyene gidemeyenler ve buna imkanı olmayanlar için, kendi listenizi planlayabileceğiniz bir yöntem mevcut. Diyet yapmak demek, porsiyona dikkat etmek demektir. Yani, benim ihtiyacım olan yemek miktarı ile benden daha uzun boylu, daha kilolu birisinin ihtiyacı olan yemek miktarı aynı olmaz. Dolayısıyla sizin de kendinize özel bir listeye ihtiyacınız var. Mesela yaşa göre diyet, kiloya göre diyet, kişiye özel diyet diye çeşitlendirilmesi bu amaçladır. Bu amaçlar gözetilerek bir plan dahilinde diyet listesi oluşturulmalıdır. Bu listeyi nasıl hazırlayabiliriz?
Kişiye Özel Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Kişiye özel diyet listesinde, günde üç öğün beslenmekten söz edebiliriz. Genelde liste planlanırken biraz da kolaylık olsun diye bir öğüne sebze, bir öğüne et, protein gibi besinler yerleştirilebilir. Buna kiloya göre diyet listesi nasıl oluşturulabilir, bir bakalım. Öncelikle bu listeyi hazırlamak için işe, kilonuzu tartarak başlayabilirsiniz. Her on kilonuz için bir kaşık sebze yemeği yeme hakkınız olduğunu düşünebilirsiniz. Yani, altmış kiloysanız günde altı yemek kaşığı sebze yemeği yiyeceksiniz. Yine her on kilonuz için, yirmi gram et hakkınız olacak.
Et, balık, tavuk gibi ürünler birbirlerinin yerine geçer ve tüketilebilir. Diyelim ki yüz kilosunuz iki yüz gram et tüketme hakkına sahipsiniz. Her yirmi beş kilo için, bir dilim ekmek hakkı tanıyın kendinize. Ama bu noktada tam buğday ekmeği tüketmelisiniz ki, maksimum fayda elde edesiniz. Her yirmi beş kilo için bir porsiyon meyve hakkınız olacak. Bu meyvelerin bir tanesi kuru, bir tanesi taze meyve olabilir. Örneğin kahvaltı ile öğle arasına iki üç tane kuru kayısı ekleyebilir, ara öğünde kuru kayısı tüketebilirsiniz. öğleden sonraki ara öğünde bir elma veya bir armut tüketebilirsiniz. Bu kurallara uyduğunuz taktirde, kişiye özel diyet listesi de hazırlamış olacaksınız.
Gelelim süt, yoğurt ve peynire. Bu besinler için şu yöntemi kullanabiliriz. Her yirmi kilo için, bu ürünlerden bir hakka sahip olacaksınız. Yani, yüz kiloysanız beş porsiyon hakkınız var. Sabah kahvaltıda iki dilim peynir tükettiniz, sebze yemeğinizin yanında bir bardak ya da bir kase yoğurt tükettiniz. Bir ara öğününüzde de bir bardak süt tüketebilirsiniz. Son olarak yağ tüketiminden bahsedelim. Yağ tüketiminde de yine aynı şekilde, her yirmi kilonuz için bir yağ hakkınız olacak. Yani, beş tane zeytin de bir yağ hakkı. Salatanıza koyduğunuz bir tatlı kaşığı zeytin yağı da aynı şekilde bir yağ hakkı. Tüketeceğiniz iki üç ceviz de aynı oranda bir yağ hakkına sahip.
Her Diyet Herkeste Aynı Etkiyi Göstermez
Öncelikle başkasının uygulayıp başarılı olduğu bir diyet, sizin için çok uygun olmayabilir. Diyet listelerinin kişisel olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kişiye uygun diyet planı hazırlanmalıdır. Aslında bunu hazırlayacak olan da alanında uzmanlaşmış bir diyetisyenden başkası değildir. Diyetiniz parmak izi gibi size özgü olmalıdır. Bir kere herkesin yaşam sitili birbirinden farklıdır. Kimi kişi, saat altı da akşam yemeğini yerken kimileri o saatte çalışıyor olup akşam yemeğini sekiz de yiyebilir. Veya kimileri tavuk sevmeyebilir ama bir başkası çok sevebilir.
Bu noktalar diyet programlarında önemli faktörlerdir. Diyet, size özgü ve uygulanabilir olmalıdır. Ve besin tercihlerinizi de ön plana aldığınız bir program şeklinde olmalıdır. Yani, kişiye özel beslenme planı muhakkak hazırlanmalıdır. Çünkü herkesin birbirinden farklı ihtiyacı vardır. Bu nedenle diyetler de çeşitlilik gösterir.
Diyete Ek Olarak Neler Yapılabilir?
Diyete ek olarak günde en az yedi bin adım atılmalıdır. İdeal olanı on bin adımdır. Bununla beraber şekerli gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Kahvaltıda tüketilen bal, reçel gibi ürünleri de diyet döneminde tüketmemeye özen göstermeliyiz. Şekeri hayatımızdan bir süreliğine de olsa uzaklaştırmalıyız. Bu listeleri takip ederek kilonuzda belirgin bir azalma görebilirsiniz. Ve en azından kendinize sağlıklı bir beslenme planı oluşturmuş olursunuz. Asıl liste yaş, boy, kilo baz alınarak bir diyetisyen tarafından oluşturulur. Ve bu sayede diyetisyen gözetiminde bir diyet süreci atlatılmış olur.