Günlük hayatımızda beslenme alışkanlıkları önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki yediklerimiz enerjimizi etkilemektedir. Dolayısıyla beslenmenin sadece karın doyurmak olmadığı bilinmelidir. Burada amaç vücudu beslemek ve ihtiyacı olan makro ve mikro gıdaları vermek olmalıdır. Bu noktada sebze ve meyve tüketimine dikkat etmek gerekir. Çünkü hem meyvelerin besin öğesi hem de sebzelerin besin öğesi diğer gıdalardan çok farklıdır. Besin değerleri içerisinde mikro olarak adlandırılan vitamin,ve mineral değerlerini bulundururlar.
Vitamin Değerlerine Dikkat Edilmesi Son Derece Önemlidir
Bilindiği üzere sebze ve meyvelerin besin değerleri çok yüksektir. Bunlar arasında toplum tarafından en çok bilinen vitamin C olmuştur. Ayrıca A vitamini de birçok meyve ve sebze içerisinde bulunduğundan kısmen ön plandadır. Meyveler ve sebzeler doğru miktarda tüketilmelidir. Beraberinde bol miktarda su ve yeterli miktarda protein tüketimi olmalıdır. Doğru beslenme planı yapılmadığı sürece harcadığımız enerji ve tükettiğimiz diğer gıdalar vitamin kaybına neden olabilir.
Beden Ve Zihin Sağlığı İçin Doğru Tüketim
Vücudumuzun günlük olarak ihtiyacı olan vitaminler vardır. Bununla beraber bazı vitaminler depolanabilir. Dolayısıyla daha sonra kullanılması mümkün olur. Fakat bazı vitaminler ise gün sonunda vücuttan atılır. Bunlar özellikle de suda eriyen vitaminlerdir. Bu konuda tüketim açısından sebze ve meyvelerin vitaminleri en iyi yardımcıdır. Üstelik beraberinde gelen diğer besin değerleri sayesinde kalp sağlığının korunmasında da etkili olurlar. Çünkü yağda eriyen vitaminler ve bazı mineraller bu konuda etkilidir. Özellikle yağlı yiyecekleri çok tüketen insanların öğünlerini mutlaka sebzelerle desteklemesi gerekir. Sebze ve meyvelerin faydalı olması açısından mevsiminde bol tüketilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Yüksek Mineral Değerlerinin Sağlık Üzerindeki Etkisi
Sebze ve meyvelerin mineral değerleri yüksektir. Bu meyvelerde ki vitamin faydaları vücut için elzem aminoasitler kadar önemlidir. Bunun etkilerini en çok spor yapan veya hareketli bireyler üzerinde görmek mümkündür. Örneğin potasyumdan zengin olan muz etkisini hemen gösterir. Çünkü kaslarda oluşabilecek krampları önleme etkisi vardır. Bu nedenle potasyum ve magnezyumdan zengin besinler kesinlikle düzenli olarak kullanılmalıdır. Benzer şekilde havuç içerisinde yer alan beta karoten veise göz sağlığımızı olumlu yönde etkiler Çünkü bu etken madde karaciğerde A vitaminine dönüşür. Bu da böylece fayda sağlar.
Doğru Ve Uygun Zamanlamanın Gözetilerek Tüketilmesi
Her besinde olduğu gibi meyve ve sebzelerde de mevsimsel özellikler etkilidir. Ayrıca ekonomik olması açısından mevsiminde tüketim önemlidir. Çünkü mevsimi dışında üretilenler hormonlu olmasının yanı sıra nadiren bulunduklarından fiyatları da yüksektir. Buna dikkat edilerek tüketim planı oluşturulmalı. Ayrıca doğada yer alan her meyve ve sebzenin içinde bulunulan mevsime özgü faydaları da bulunur.
Bağışıklık Sisteminin Desteklenmesi İçin Sahip Olunan Özellikler
Meyvelerde yoğun olarak bulunan vitaminler ve sebzelerdeki bol miktardaki mineraller bağışıklık sisteminin güçlendirir. Ayrıca meyvelerin besin değerleri içerisinde çeşitlilik vardır. Mesela portakal, kivi gibi meyveler sadece C vitamini açısından değil diğer vitaminlerden yana da zengindir. Benzer şekilde maydanoz sadece tansiyon için etkili olmakla kalmaz. Aynı zamanda yüksek miktarda C vitamini içerir. Dolayısıyla grip ve nezle gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Bütün sebze ve meyveler yeterli miktarda tüketilirse sağlığımızı korur.
Kansere Ve Diğer Hastalıklara Yakalanma Riskinin Azalması
Sebze ve meyveler bağışıklık sistemine faydalı olan ve antikorları besleyen antioksidanlar içerirler. Örnek olarak meyvelerden nar, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Vücut ısısını dengeler. Bu meyve de diğerleri de mevsiminde bol ve ucuz olarak bulunurlar. Üstelik yılın diğer zamanlarında bulmak pek mümkün olmaz. Bunun için belirli dönemlerde mutlaka tüketilmeleri gerekir.
Kas ve Kemik Sağlığı Üzerine Etkileri
Vücudumuz için iskelet ve kas sisteminin sağlıklı olması önemlidir. Çünkü bu durum doğrudan hareket kabiliyetimizi etkiler. Özellikle kereviz ve ıspanak gibi sebzeler kemik sağlığına faydalıdır. Aynı şekilde mantar ve portakal D vitamini içerir. Bu da yeterli miktarda güneş ışığı alındığında kemik ve diş sağlığı üzerinde etkilidir. Kuşkonmaz ve daha diğer birçok yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda folik asit içerir. Sonuç olarak hem beyin sağlığını korur hem de kasların onarılmasına yardımcı olur. Üstelik zihinsel birçok hastalık üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Doğru ve özenle hazırlanmış beslenme planlarına dahil etmek yeterli olacaktır.