İnsan Vücudu İçin Önemli Olan Metabolizma Nedir?
Metabolizma, vücudun yaşamasını devam ettirebilmek için yapması gereken temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek adına bir gün içinde alması gereken en düşük enerji miktarıdır. Dinlenme sırasındaki vücudun ne kadar kalori harcadığı hızına bakılarak ölçümü yapılır ve kişiden kişiye bir değişim içindedir. İnsan yaşamının devam edebilmesi için gerekli olan en temel mekanizmadır.
Özellikle metabolizma insan vücudunda var olan kilo ile doğrudan ilgilidir. Genel olarak metabolizma çalışma hızı yavaş olan insanların vücutlarının kilo almaya daha yatkın olduğunu görürüz. Fazla kilonun da temel sebebi genel olarak metabolizmanın yavaşlığıdır. Ama eğer metabolizma hızınız fazlaysa kilo vermeniz de o kadar hızlı ve fazla olacaktır. Metabolizma hızını arttıran veya yavaşlatan faktörlerin de varlığı mevcuttur.
İnsanlarda Metabolizma Hızına Etki Yapan Faktörler
Metabolizma hızına etki eden birçok faktörün varlığı mevcuttur. Bunlar çeşitlilik gösterir. Genetik olarak nasıl bir yapıya sahip olduğumuz, yaş etkisi yani genç veya yaşlı olmamız ve bu doğrultuda insanın yaşı arttıkça metabolizma hızının azalması , metabolizma ile doğrudan alakalı hastalıklar, vücut bileşimleri yani vücuttaki yağ ve kas düzeylerinin ne derecede olduğu, ateşli hastalıkların bünyemizde olup olmadığı, hamilelik, uzun, düzensiz veya sık aralıklarla diyet yapmak, stres ve benzeri ruhsal durumlar gibi durumlar bazal metabolizma hızını etkilemektedir.
İnsanlarda Metabolizma Hızına Olumlu Etki Yapan Faktörler
İnsanlarda metabolizma hızı bireysel özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin yaşın genç olması metabolizma hızını olumlu etki yapar. Bu nedenle her yaş grubunda ayrı bir metabolizma hızı bulunur. En hızlı olarak çalıştığı dönem ise 15 ile 30 yaş arasında ki dönemdir. 30 yaşından sonra bir düşüş gösteren metabolizma hızı bayanlarda menopoz döneminde ise daha hızlı çalışmaya başlar. Ergenlik döneminde ya da bayanların hamilelik döneminde metabolizma hızı artışa geçmektedir.
Genetik yapı bilindiği üzere aileden kişiye geçer. Ailesinde metabolizma sorunu yaşamayan kişiler de metabolizma hızlı bir etki gösterir. Bunların yanında örnek olarak metobilizma hızlandıran bitki çayları vardır ve bu çaylarda metabolizma hızına olumlu etki yapar. Hareketli olmak, spor yapmak, düzenli yürüyüşler yapmak, daha az stres altında olmak da metabolizma hızına olumlu etki yapan faaliyetlerdir.
İnsanlarda Metabolizma Hızına Olumsuz Etki Yapan Faktörler
Bu olumsuz etkiler bir nevi aslında olumlu etkilerde yapılanların tersi durumundadır. Yaşımızın büyük olması metabolizma hızımızı azaltıcı etkenlerden biridir. Genetik olarak ailemizin içinde bir metabolizma hastalığının bulunması bizde de bir metabolizma hastalığı yaratır ve bu nedenden dolayı bizim de metabolizma hızımız genetik etkenden dolayı yavaş olur. Hareketsizlik metabolizma hızının en baş düşmanlarından biridir.
Hareketsiz olmak, sürekli oturmak veya yatmak, spor yapmamak, en basit olan yürüyüş faaliyetini gerçekleştirmemek metabolizma hızımızı azaltan faktörlerdendir. Bu konuda sıkıntı yaşayan insanlara metabozlima güçlendirecek çeylar yardımcı olacaktır. Bu çayların içinde form çayı, melisa çayı, yeşil çay gibi çaylar bulunmaktadır. Aynı zamanda sağlığa da çeşitli iyi etkileri bulunan bu çayların metabolizma sorunu olmayanların da kullanması elzemdir.
Metabolizma Hızına Olumlu Etkide Bulunan Faydalı Çaylar
Bazı bitki çayları insanların sağlığı için kullanması elzem olan çaylardır. Aslında herhangi bir sağlık sorunu olmayan insanlarında düzenli olarak bitki çayları tüketmesi gerekir. Çünkü her bitki çayının kendi içinde vücuda karşı gösterdiği farklı faydaları vardır. Özellikle de sindirim sistemine karşı çoğunun rahatlatma, hazımsızlığı giderme gibi sorunlara faydalı geldiği görülmektedir. Bunların yanında çoğu bitki çayının kanseri önleyici, stresi azaltıcı, kan şekerini düzenleyici etkisi de hali hazırda bulunmaktadır. Kalp sağlığına da çoğunun olumlu etki yaptığı bilinmekte ve tıp alanında da doktorlar tarafından bitki çayları tavsiye edilmektedir.
Özellikle metabolizma sorunu yaşayan ve bu nedenle kilo veremeyen insanlar sık sık bitki çaylarına başvururlar. Bu bitki çayları örneğin zayıflatan çaylar veya yağ yakıcı çaylar başka bir çeşidi de tokluk hissi veren çay olarak piyasa da satışa sürülmektedir. Bunların içerisine bir sürü çayı ekleyebiliriz. Örnek verecek olursak yeşil çay, form çayı, beyaz çay, zencefil çayı, tarçın çayı, melisa çayı ve benzeri çaylar metabolizmaya olumlu etki yaparak zayıflama sürecinde insanlara yardımcı olan çaylardır. Her insanın hayatında var olması gereken bu çaylar sağlık için büyük önem taşır.