Mucize Besin Yulaf İle Sağlıklı Tatlı Tarifleri
Mucizevi bir tahıl olan yulaf; kolesterol seviyesini düzenleyen, içeriğindeki beta glukan ile bağışıklık sistemini güçlendiren, kan şekeri seviyesini ayarlayan, e vitamini ve lif bakımından zengin olan bir besindir. Dengeli ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak için yulaf ile beslenme gereklidir. Sporcu yiyeceği olarak da geçen zengin tahıl yulaf sindirim sisteminin sağlığı açısından da önemlidir.
Yulaf zengin bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Antioksidan özellik taşıyan yulaf aynı zamanda uzun süre tok tutması ile de bilinen bir tahıldır. Cilt bakımı için de kullanılan yulafın faydalarından en önemlisi kötü kolesterolü ve yüksek kan şekerini önlemesi olarak görülebilir. Yulaf kahvaltıda, ara öğünlerde, tatlılarda ve salatalarda kullanılabilen bir besindir.
Yulaf Nasıl Tüketilir?
Yulaf işlenme şekli farklı olabilen bir besindir. Yulaf kepeği, yulaf unu, yulaf ezmesi ve tane yulaf olmak üzere ayrılabilen yulaf çeşitlerinin tüketim şekli de birbirinden farklı olmaktadır. Her öğün rahatlıkla tüketilebilen yulafın yararları saymakla bitirilmez.
Yulaf unu; ekmek, kek ve pasta yapımına uygun düşük kalorili bir yulaf çeşididir. Yulaf ezmesi yulaf tanelerinin buharda pişirilerek kurutulması sonuzcu üretilir. Yulafın raf ömrünü uzatan bu yöntem genelde marketlerdeki paketli ürünlerde kullanılır. Yulaf kepeği işlenmiş yulaf tanelerinden elde edilir. Ekmek yapımında, içecek ve smoothie yapımında kullanılan yulaf kepeği gün içerisinde ihtiyacınız olan lif kaynağının çoğunu karşılayan bir besindir.
Yulaf Zayıflatır mı?
Düzenli olarak yulaf tüketmek kilonuzu ve sağlığınızı etkileyecektir. Yulaf tokluk hissini artırdığı için zayıflamanıza da yardımcı olan bir besindir. Yulaf aynı zamanda bağırsakta şişerek bağırsak duvarına baskı yapar ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin olan yulaf kilo vermenizi hızlandıran bir besindir. Sağlıklı bir hayat için yulaf ile sağlıklı tarif hazırlayabilirsiniz.
Yulaf Tarifleri
Yulaf çok yönlü bir besindir. Özellikle kahvaltıda tüketilen yulaf tarifleri hem lezzetli hem de sağlıklı besinlerdir. Bu tariflerden bazılarını bu yazımızda sizler için derledik. Yulaf ile hazırlayabileceğiniz hem kolay hem de lezzetli tarifler kilonuzu korumanıza ve forma girmenize yardımcı olacaktır.
1. Yulaf Ezmesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı süt
- 2-3 yemek kaşığı yulaf
- 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez
- Mevsim meyveleri
- Ceviz, fındık veya badem
Yapılış:
Yulaf ezmesini hazırlamak için öncelikle tencerenin içine süt ile yulafı ekleyin ve düşük ateşte kaynayana kadar iyice karıştırın. Karışım kaynadıktan sonra da 1-2 dakika karıştırmaya devam edin. Sonrasında karışımın içine bal, pekmez veya istediğiniz tatlandırıcıyı ekleyin. Süt ile birleşince şişen yulafları bir kaseye alın ve üzerini mevsim meyveleri ile süsleyin. Üzerine son olarak dövülmüş badem, ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz. Özellikle yulaf ile kahvaltı hazırlamak güne daha iyi başlamanızı sağlayacaktır. Kahvaltıda yulaf tüketmek kendinizi daha fit ve formda hissetmenize yarar.
2. Yulaflı Havuçlu Kek
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı süt
- 10 yemek kaşığı yulaf
- 3 yemek kaşığı bal veya pekmez
- 2 yumurta
- 2 havuç
- Ceviz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Yapılış:
Yumurtaları ve sütü blender ile köpürünceye kadar karıştırın. Yulaf tanelerini mutfak robotundan geçirerek ince hale getirin. Havuçları rendeleyin. Yulafı, havucu ve diğer bütün malzemeleri sütün üzerine ekleyerek karıştırın. Karışımı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10 - 15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Yulaf sindirim için oldukça faydalı bir besindir. Yulaf ile hazırlanmış fit tatlılar,, şeker ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda formunuzu da korumanızı sağlar. Yulaf ile hazırlanmış kek ve kurabiye tariflerinde dilediğiniz meyveleri kullanabilirsiniz.
Yulaf Kullanım Önerileri:
- Pilavları pirinç yerine iri kesilmiş yulaf taneleri kullanarak hazırlayabilirsiniz.
- Ekmek, kek ve kurabiye hazırlarken beyaz un yerine yulaf unu veya yulaf kepeği ekleyebilirsiniz.
- Sos ve çorbalarda kıvam artırıcı olarak un yerine ince çekilmiş veya un haline getirilmiş yulaf kullanabilirsiniz.
- Salataları sütte pişirilmiş yulaf ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Yulaf ezmesini chia tohumu veya kinoa ile birleştirerek tüketebilirsiniz.
- Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği ile kahvaltıda yemek için krepler hazırlayabilirsiniz.