• Sağlıklı Beslenme
  • 29 Mart, 2022

Ramazanda Zinde ve Formda Olmanın 7 Yolu

  • 0
  • 3010
  • 0
  • 0

Bir ramazanı daha karşılıyoruz. Şu sıralar en sık sorulan ve internette de araması yapılan sorulardan Ramazan ayı ne zaman? Hemen hatırlatalım, bu yıl Ramazan ayı 2 Nisan’da başlıyor. Bereketi, hoşgörüsü ve insan olma yolunda kazandırdıklarıyla gelmesini dilediğimiz Ramazan ayı, insanın kendisini terbiye etmesine de vesile olan bir aydır. Kişinin diline, öfkesine, başkasına karşı olumsuz davranışına ket vurmaya daha çok özen gösterdiği dönemdir. Aynı özeni kişinin kendisine de göstermesi gerekir elbette. Başkalarına olduğu gibi kendimizi iyi davranalım, bedenimize de iyi bakalım bu ayda. Nasıl mı? Sağlıklı beslenerek, zinde, formda olarak. Bunun için gerekirse, sağlık sorunlarımız varsa bir diyetisyen yardımı almak da yerinde olacaktır. Her yıl ramazanı karşılarken önem verdiğimiz Ramazan’da sağlıklı beslenme konusunda ne yapılması gerektiğini iyi bilelim ki ruhumuzu iyileştiren duygu hali bedenimize de yansısın. Dini bir görevi yani orucu layıkıyla yerine getirirken zinde, formda olmak için neler yapılması gerektiğini 7 madde de topladık.

1-İftarda Dengeli Beslenin

Bütün gün aç kalmış bir bedenin ihtiyacı olan besin maddelerini, şişkinlik, hazımsızlık yaşamadan dengeli olarak alması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu nasıl olacak? Öncelikle iftar saatinde yemeklere hızlı bir başlangıç yapmaktan kaçınarak ve sonrasında hurma ya da kayısıyla açılan, çorbayla sürdürülen iftar yemeğine bir süre ara verip sonra devam ederek... Aralıklı ve azar azar porsiyonlar bunun için ideal. Peki neler tüketeceğiz? Çorbanın yanında, tercihen ızgara ya da haşlama et, balık ya da sebze yemekleri, kuru baklagiller, meyve, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, bol yeşillikli salatalar, tam tahıllı ekmek tüketilmesi gereken ürünlerin başında geliyor. Kaçınılması gerekenlerin başında ise, kızartma türü yiyecekler, beyaz undan yapılmış ekmek, börek gibi besinler, makarna, pirinç, şekerli tatlılar geliyor. İlla tatlı tüketilecekse sütlü tatlıları tercih etmekte yarar var.

2-Mutlaka Sahura Kalkın

Uykuyu bölmemek için sahura kalkmak zor gelebilir kimimize ama ertesi günü düşünerek, bedenin yorgun, bitkin düşmemesi için sahur saatinde kalkmaya özen göstermek gerekir. Tek öğün, yani yalnızca iftarda yemek, açlık süresini de uzattığından hem kan şekerinin düşmesine hem de günü kötü geçirmeye neden olacaktır. Sahura mutlaka kalkılmalı ve gece metabolizma daha az çalıştığı ve kilo alma riskini arttırdığı için sofrada ağır yemeklere yer vermeden sahur yapılmalıdır. Kahvaltılık hazırlanacaksa, yoğurt, yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve tok kalmayı sağlayan tam buğday ve çavdar unundan yapılmış ekmek, pide gibi besinler tercih edilebilir. Çorba, salata, zeytinyağlı yemekler de seçenekler arasındadır. Sahurun bitimine yakın yenilecek ya da sahur ile iftar arasında alınacak fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler, hem metabolizma hızını arttıracağı, bağırsakları çalıştıracağı hem de tok tutacağı için yararlı olacaktır.

3-Bol Yeşillik ve Salata Tüketin

Demir, vitamin ve kalsiyum açısından zengin olan sebzeler, her daim tüketilmesi gereken besin maddeleri arasında yer alır. Kan şekerini dengeleyen yeşil yapraklı sebze tüketimi uzun süre tokluk hissi sağlar. Lifli yapıları sayesinde meyveler gibi kabızlık için de çözüm olan yeşil sebzeleri ve salatayı iftar ve sahur sofralarından eksik etmemek de yarar var.

4-Yediklerinizi İyi Çiğneyin

Gün boyu aç kalınca, kan şekeri düştüğü ve kendini halsiz hissettiği için pek çok kişi iftarda hızlı yemek yiyerek açlık hissini gidermeye çalışır. Oysa bu, hızlı yeme sırasında besinler yeterince çiğnenmediği için hem sindirim açısından sıkıntı yaşanmasına neden olacak hem de kabızlık gibi sorunlar yaratacaktır. Ayrıca, hız, kişinin doyma duygusunu da ayırt edememesine neden olmaktadır. Tokluk hissi beyne anında gitmediğinden, yemeği yavaş yavaş sindire sindire iyice çiğneyerek yemek mide sağlığı için son derece önemlidir. Besinlerin iyi çiğnenmesi, mide ağrılarını, hazımsızlığı da önleyecektir.

5-Fazla Şeker Tüketiminden Uzak Durun

Şeker, beslenme açısından zaten fazla tüketilmemesi gereken bir üründür. İftarda şekerli tatlılara yer vermek, kan şekerinin aniden yükselmesine neden olacaktır. Bu yüzden illa tatlı tüketilecekse meyve veya sütlü tatlılar tercih edilmeli.

6-Bol Su İçin

Vücudun ve beynin sağlıklı çalışması için gerekli olan su her zaman olduğu gibi Ramazan beslenmesinde de önemini koruyor. İftar ile sahur arasında 2 litreye yakın su tüketilmesi öneriliyor. Vücudun, özellikle sıcak havalarda yaşanan su kaybı bayılma, baş dönmesi, bulantı, kas krampları, halsizlik gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yine, sağlık sorunları olanların ihtiyaç duymasa bile, su içmeye daha çok özen göstermesi gerekmektedir.

7-Her Gün Yürüyüş Yapın

Ramazan’da sağlık açısından ağır sporları sürdürmek zor olacaktır belki ama özellikle iftardan sonra yarım saat de olsa yapılacak yürüyüşler, besinlerin yakılmasına ve uykuya rahat dalmaya yardımcı olacaktır. Bu yürüyüşler metabolizmanın iyi çalışması ve kilo verme açısından da yararlıdır.

Kısaca, oruç, hem ruhsal, hem de bedensel arınmanın yolunu açan bir ibadet olduğuna göre bu gerekleri sağlıklı bir şekilde yerine getireceğimiz ve bayramı gönül huzuruyla karşılayacağımız bir Ramazan ayı diliyoruz hepinize.

Bir Yorum Yazın