Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Gebelikte Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı bir gebelik için doğru beslenme şart. Bir gebe gebeliği boyunca 9 ile 12 kilogram almalıdır. Gebelik boyunca ilk üç ayda 1,5 kilo, devam eden aylarda ayda 1,5 kilo olmak üzere toplamda 9-12 kilogram almalıdır ki sağlıklı bir gebelik geçirebilsin. Gebelik boyunca birtakım vitamin ve minerallerin gereksinimi artmaktadır. Bu durum bebeğin gelişimi ile alakalı bir durumdur. Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynayan folik asit, gebelikte özellikle ilk üç ay boyunca anneye verilmelidir. Folik asit özellikle, taze meyve ve sebzelerde, ıspanakta bol miktarda bulunur. Ayrıca fındıkta da folik asit fazlasıyla mevcuttur. Bu sebze veya meyvelerin çiğ veya haşlanmış şekilde tüketilmeleri gerekmektedir. Vücutta depolanmayan bu sebze ve meyveler, günlük alınmalıdır.
Gebelikte Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Gebeliğin ilk üç ayından itibaren, kemik gelişimi için ihtiyaç duyulan kalsiyum; et, et ürünleri, süt ürünleri, balık, ıspanak gibi doğal sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Gebelikte günlük 85 veya 100 gr yağsız beyaz peynir, beş dilim ekmek, bir porsiyon balık ya da 2 su bardağı yağı alınmış süt ile günlük kalsiyum alımı düzenlenebilir. Gebelikte bebeğin büyümesi ile birlikte protein gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle gebelikte et ve et ürünleri, süt, kuru baklagiller ve yumurta mutlaka tüketilmelidir. Gebelikte, alınması gereken en önemli gıdalardan biri de demirdir. Demir eksikliği kansızlığa sebep olur.
Kansızlık ise, çocuklarda büyüme geriliğine, erken doğumlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle gebelik döneminde demir alımına dikkat edilmelidir. Özellikle et, balık demir bakımından zengin gıdalardır. C vitamini demir emilimini arttırır bu nedenle tüketilmesinde fayda vardır. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar, mesela süt, demir emilimini azaltır. Onun için bu gıdaların birlikte alınması önerilmez. Bu gıdaların tüketimi arasında muhakkak belli bir zaman dilimi olmalıdır. Ayrıca kola, çay, kahve demir emilimini azalttığı için tüm gebelik sürecinde fazla tüketilmemelidir. Çay ve kahvede bulunan kafein ve asitler bebeği olumsuz etkilemektedir. Kişiler, gebelikte beslenme listesini bu ürünlere göre ayarlayabilir.
C Vitamini Günlük Olarak Alınmalıdır
C vitaminleri vücutta depolanmadığı için, günlük belli oranlarda alınması gerekir. Özellikle portakal, limon, mandalina, ıspanak gibi ürünler c vitamini bakımından zengin yiyeceklerdir. Bu ürünler günlük olarak tüketilmelidir. Lifli gıdaların tüketimi de gebelikte oldukça önemlidir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında yararları çoktur. Özellikle kuru üzüm, kuru kayısı, kepekli ekmek, taze sebze ve meyveler lif bakımından zengin gıdalardır. Çok miktarda tuz ve şeker, koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı içeren hazır gıdalar ve konserveler tüketilmemelidir. Daha çok taze besinler tercih edilmelidir. Hamile kadınlar, kendilerine uyacak şekilde bu tür ürünlerden tüketmek şartıyla bir gebelik beslenme listesi hazırlayabilir. Bu şekilde ne yediğini, nasıl beslendiğini de bilecek, ona göre hareket edecektir. Ve hamilelikte sağlıklı beslenme şeklini tam anlamıyla gerçekleştirmiş olacaktır.
Gebelikte Beslenme Öğünü Nasıl Olmalıdır?
Gebelikte yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Gebe bir kadının gebelik beslenme öğünü, şu şekilde olabilir. Güne güzel bir kahvaltı ile başlayabilir. Özellikle çalışan anneler bu konuda büyük sıkıntı yaşıyorlar. Düzenli kahvaltı yapamadıklarından yakınıyorlar. Ama çalışan anneler de dahil olmak üzere muhakkak uyanır uyanmaz kahvaltı yapılmalı, gebelikte sabah öğünü asla aksatılmamalıdır. Evde yapılamıyorsa iş yerinde mutlaka kahvaltı öğünü gerçekleştirilmelidir. Peynir, yumurta, süt mutlaka kahvaltı öğününde tüketilmelidir. Aynı zamanda gebeler kahvaltıda, zeytin tüketmeye önem vermelidir.
Gebeler Kan Şekerinin Düşmesine Engel Olmalı
Hamile kadınlar, ara öğünlerde kan şekerinin düşmesini engelleyici besin olan meyveleri tüketmeliler. Meyveler kabızlığa da çok iyi gelecektir, bu nedenle tüketilmesinde büyük fayda vardır. Hamileler, öğlen yemeklerinde genellikle protein kaynağı almak durumundalar. Özellikle demirden, B12 den, folik asitten zengin olan besinler tüketilmelidir. Et, yumurta, peynir gibi besin grupları tüketilmelidir. Salata tüketebilecekleri gibi sebze yemeği de tüketmeyi tercih edebilirler.
Çorba olarak mercimek ve yoğurt çorbası gibi yağsız ve besleyici çorbaları tüketebilirler. Gebe bir kadın, hamilelikte sağlıklı beslenme listesini ancak bu besinlerden yapabilir. Bu ürünler hem kadın için, hem de bebek için oldukça faydalıdır. Öğleden sonra kan şekerinde bir düşüş yaşanabileceği için bir galeta, ceviz veya meyve tercihinde bulunup, kan şekerinin düşmesi önlenebilir. Akşam yemeklerinde hafif yemekler tercih edilebilir. Bu durum aynı zaman da reflüyü de engelleyecektir. Gece yatmadan da bir bardak süt içilmeli ,sağlıklı beslenme gerçekleştirilmelidir.