Günlük yaşam telaşı, koşuşturması pek çoğumuz için stresli ve yorucu bir hale neden oluyor. Yoğunluk, hız, hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşı bedenimiz kadar ruhumuzu, zihnimizi de yoruyor. Nefes alma, kendimize dönme, kendimizi dinleme zamanları ayırmak istiyoruz böyle anlarda. Doğayla buluşma, dostlarla sohbet, sevilen uğraşlara zaman ayırma dışında başka seçenekler de var bizi rahatlatan. Özellikle beden sağlığımıza iyi gelen spor bunların başında geliyor. Spor salonu ya da açık havada yaptığımız egzersizleri hayatımızda sürekli kılmak bu yüzden önemli. Beden sağlığı yanında ruh ve zihin için de yararlı olan bir başka egzersiz ve meditasyon buluşması var ki, onun rehberliği de kendimizi rahatlatmamızda oldukça etkili. Yoga sözünü ettiğimiz. Bedensel, zihinsel ve ruhsal buluşmayı, denge halini sağlayan yoga, günlük hayatın karmaşasıyla başa çıkma yolunda can simidi gibi imdadımıza yetişiyor.
Yoganın günümüzde artık pek çok türü ve uygulama şekli var. Bunlardan biri olan sıcak yoga, kişinin kendini gerçekleştirme nedir sorusunun peşinde giderken keşfedeceği ve son yılların en popüler yoga türlerinden biri. Kendini gerçekleştirme bir anlamda, kişinin potansiyelinin farkına varması, ortaya çıkarması ve kendi olması yolunda emek vermesidir. Tabii bu yola girmeden önce ne istiyorum, ihtiyacım olan şeyler nelerdir gibi sorulara da cevap bulunması önemlidir. Zihin açıklığı, odaklanma bu farkındalıkta, bu sorulara cevap aramada önemli bir etken. Sıcak yoga, zihin açıklığı sağlayarak, ruhsal ve fiziksel sağlığı da olumlu yönde etkiliyor. Peki bunu nasıl başarıyor ve sıcak yoga nedir?
Hindistan’ın ikliminden esinlenerek sıcak ve nemli bir ortamda yapılması sıcak yogayı diğerlerinden ayıran bir özellik. Bu sıcak ortamda yapılan yoga, terlemeye neden olduğu için bol oksijen alımını, toksinlerden arınmayı ve esnekliği sağlamasının yanında bedenin şekillenmesini de sağlıyor. Aynı zamanda beden, zihin ve ruh birlikteliğini de dengeli, sağlıklı bir hale getiriyor.
Gerçeklikle ilişkisi olmayan, mantığa aykırı bir bakış açısıyla olaylara negatif duygularla bakmamıza ve mutsuz olmamıza neden olan zihin tuzakları da, sıcak yoga geleneğinin bir parçası olan ve kişinin öz varlığına ulaşmasına ve zihnini denetlemesine olanak veren meditasyon ile önlenebiliyor.
Odaklanma anlamında da tıpkı diğer türleri gibi yararlı olan sıcak yoga, stres düzeyini azaltır, verimliliği arttırır ve beden-zihin ilişkisini güçlendirir.
Sıcak Yoga Nasıl Yapılır?
Sıcak yoga, kişinin kendisiyle buluşmasına da olanak veren ısıtılmış bir ortamda yapılır ve terleme, vücudu esnetme yoluyla toksinlerin atılmasına, kasların, kemiklerin güçlendirilmesine de yardımcı olur. Bir Hatha yoga uygulaması olan sıcak yogada yapılan fiziksel egzersizler ve nefes tekniği hem bedeni hem zihni arıttığı gibi, güçlendirmektedir de. 40 dereceye kadar ısıtılan, nemli sınıflarda yapılan, kasların ısınmasına yardımcı olan bu yoga türünde 26 duruş şekli yer alıyor.
Zihni ve bedeni temizleyen sıcak yoga, burundan alınan nefesin, ağızdan verilmesi esasına dayanan nefes tekniği ile başlamakta ve ardından ayakta başlayan 26 duruşun, 1 ya da 1,5 saat süresince sırayla uygulanmasıyla devam etmektedir.
Sıcak ve nemli bir ortamda yapılan yoganın öncesinde, uygulanma sırasında ve sonrasında su alınması önem taşıyor. Yine hareket kolaylığı ve ortam açısından, daha sonra sindirim sistemiyle ilgili sorun yaşamamak için sıcak yoganın aç karnına yapılması gerekiyor.
Sıcak yoga, yogaya yeni başlayanlar ya da hamile olanlar için önerilmiyor. Yine tansiyon gibi rahatsızlığı olanlar da mutlaka bir doktora danışarak bu yogayı yapmaya karar vermelidir.
Sıcak Yoga İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?
Aslında diğer yoga türleri gibi yoga matı, minder ve havlu sıcak yoga için gerekli malzemelerin başında geliyor. Su ihtiyacı için yoga sırasında yanında su bulundurmak da gerekiyor. Sıcak ve nemli bir ortamda yapılacağı için giyilen kıyafetin hafif, nefes aldıran türde olmasına da dikkat edilmeli.
Sıcak Yoga ile Kilo Vermek Mümkün müdür?
Yoga her ne kadar ruh, beden, zihin bütünlüğünü sağlamak, stresi atmak, özüne dönerek kendini tanımak ve var etmek için yapılsa da egzersizleri kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Sıcak yoganın bir diğer avantajı da sıcak ortamda yapılan egzersizlerle terleme miktarı arttığından, toksinlerin atılmasıyla birlikte kalori yakımı da hızlandırması ve kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır.
Her egzersizde olduğu gibi, sıcak yogada da başlamadan önce doktora danışılmasında yarar olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Yine egzersizleri doğru anlamak ve uygulamak anlamında, alanında uzman bir yoga eğiticisiyle çalışmak da önemli.
Baharı karşıladığımız şu günlerde pandeminin ağırlığıyla birlikte üzerimize çöken yorgunluk, bezginlik halinden kurtulmak, baharın kanı kaynatan, tıpkı doğa gibi canlandıran, coşku veren hallerini yaşamak, kendimizi bulmak için sıcak yogayı denemeye değer diye düşünüyoruz.