• Yaşam Koçu
  • 06 Aralık, 2022

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

  • 0
  • 1362
  • 0
  • 0

Hayatın molası yok… Hep telaş, hep koşturmaca, sorumluluklar, ev, iş…Ona yetiş, buna yetiş, şunu da unutma derken farkında olmadan çarkın içinde dönüp duruyoruz. Hep yetişmesi gereken işler var, sorumluluklar var yapılması gereken. Peki ya biz? Kendimizi ne kadar önemsiyor, kendimizi ne kadar dinliyoruz acaba? En son ne zaman sakin sakin oturup da hiçbir kaygı, sorumluluk duymadan oh dedik? En son ne zaman iç sesimize, bedenimizin bize fısıldadıklarına kulak verdik? Hep erteledik, hep yarın dedik, hep bir bahane bulduk. Hadi bugün bütün bahaneleri, ertelemeleri bir yana bırakıp deneyelim… Hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelecek, günlük uğraşlardan, stresten kısa süre de olsa uzak tutacak, iç huzuru sağlayacak, bizi bizimle buluşturacak bir mola verelim. Birlikte meditasyon yapalım. Sizi bugün gün geçtikçe daha çok ilgi çeken meditasyon ile tanıştırmak istiyoruz. Tanışalım ki, bizi yıllardır taşıyan beden, her işte yol gösteren zihin şöyle bir rahatlasın, kendine gelsin. Derin bir nefes alıp öncelikle meditasyonla tanışmaya başlıyoruz. Başlangıcımız kendimizi en rahat hissettiğimiz bir mekânda, evimizde olsun.

-Evde Meditasyon Yapmak

Evde yalnız yaşamıyorsanız illa ki ses, gürültü olacaktır. Bu yüzden meditasyon için evin en sakin, en sessiz yerinde kendinize bir meditasyon köşesi oluşturun deriz. Sessizlik odaklanmayı kolaylaştıracağı için gerekli. Meditasyon köşesinin bir başka avantajı da ev halkının oranın sizin bölgeniz, sizin meditasyon alanınız olduğunu kabullenerek meditasyon sırasında oralarda çok dolaşmamaları ve sizin de her defasında acaba nerede yapsam kaygısından kurtulmanız. Meditasyon için uygun yer bulduktan sonra sonrası kolay. Uygun bir müzik ve meditasyonun nasıl yapılacağına dair sosyal medyada araştırma yaparak teknikleri öğrenmek. Bu araştırmada meditasyon müzikleri için ne tür seçimler yapacağınızı da öğrenmiş olacaksınız. Belki ilk zamanlar öğrenme sürecinde izleyerek, tekrar ederek yapacağınız için odaklanma hemen olmayabilir ama teknikleri öğrendikçe, yaptıkça zamanla meditasyondan verim almaya başlayacak, sprit-özgür ruh misali kendinizi keşfetmeye, bulmaya başlayacaksınız.

-Meditasyon Yapmak Günah mı?

Zaman zaman bu konuda yapılan bazı yorumlar kafamızı karıştırsa da mantık günah olmadığını söylüyor. Meditasyon, zihni, bedeni, ruhu dinlendirme, iyi hissetmeleri için onları rahatlatma, şifa verme tekniği. Herhangi bir dine ait bir uygulama değil, bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil. Meditasyon sırasında herhangi bir dinle alay eden, inancı aşağılayan bir uygulama da yok. Neden günah olsun ki diye düşünüyor insan. Ayrıca semavi dinlerde kişinin kendini bulmak, iyi insan olmak için benzeri uygulamaları olduğu da hatırlayalım. Herkes, kendisine iyi gelen tekniği bulacaktır sonuçta.

-Meditasyon Kampı

Doğanın kendine özgü sesleri olsa da insanın kendini iyi hissedeceği bir ortamdır. Bu yüzden son yıllarda doğa ortamında yapılan aktiviteler giderek artmaya başladı. Çakra, yani vücuttaki enerji merkezlerinin açılarak kişinin kendini iyi hissetmesi için de yapılan yoga, reiki, Transandantal meditasyon gibi kişiyi rahatlatıcı uygulamalar artık doğaya daha çok taşınmaya başladı. Meditasyon kampı da bunlardan biri. Bu alanda uzmanlaşmış bir eğitmen eşliğinde meditasyon yapan kişileri buluşturan, meditasyon tekniklerini öğreten bu kamplarla kısa süreli de olsa sizi yoran kent ortamından da uzaklaşmış oluyorsunuz. Kendimizle buluşur, kendimizi tanırken bizi tüm güzellikleri bahşeden doğaya şükran borcumuzu ödemek için de iyi bir fırsat.

-Meditasyon İçin Doğru Ortam

İster ev ortamında ister farklı mekanlarda, doğada olsun meditasyon için sessiz, sakin bir ortam olması gerekiyor. Sessiz, sakin ortamda yalnızca dinlendirici bir müzik eşlik edebilir meditasyona. Ortamda dikkatinizi dağıtacak gösterişli objelerin, renklerin de yer almamasında, temiz, derli-toplu olmasında yarar var. Kişinin kendini rahat, iyi hissedeceği bir ortam, kaygı, stres duygularını uzaklaştıracak, relax olmayı kolaylaştıracaktır. Bu arada meditasyon yapacağınız ortamda lavanta, papatya, biberiye gibi bitkilerden elde edilen rahatlatıcı, sevdiğiniz bir koku da yer alabilir.

-Meditasyonun Faydaları

Yapan deneyimlemiştir bilir ama yeni başlayanlar için deneyimleyenlerin görüşlerinden yola çıkarak sıralayalım:

Sakin bir ortamda, nefes tekniklerini doğru kullanarak, dinlendirici bir müzikle yapılan meditasyon kişiyi gerçek anlamda dinlendirir, bedeni rahatlatır, gevşetir ve stresi, yorgunluğu alır. Odaklanma, dinlenme, rahatlama kaygılardan da uzaklaştırır insanı. İç huzuru, kişinin kendini bulmasını, sevmesini sağlayarak, sağlıklı bir yaşamın yolunu açar. Kaygı, stres ve huzursuzluğun pek çok hastalığa neden olduğu ya da iyileşmeyi zorlaştırdığı hepimizin malumu. Belki meditasyon her derde deva, sihirli bir değnek değil ama kişinin kendi sihirli değneğini bulmasının yolunu açan tekniklerden biri.

Bir Yorum Yazın