Antre Yemek Nedir ?
  • endavet.com Yemek Tarifleri
  • endavet.com 03 Ekim, 2022

Antre Yemek Nedir ?

  • Yorum Sayısı 0
  • Görüntülenme Sayısı 8077
  • Beğen 0
  • Paylaş 0

Gastronomi alanındaki değişim ve yenilikler farklı uygulama ve terimlerin de mutfak kültürüne girmesini sağlıyor. Özellikle davet ve özel gün yemeklerinde hazırlanan klasik menüde pek çok ayrıntı yer alıyor. Antre yemek de bunlardan biri. Antre yemek, ana yemekten önce yenilen yemeklere verilen isim. Sıralamada genellikle çorba ve başlangıç yemeğinden sonra, ana yemekten önce servis edilen üçüncü yemek. Kaynaklara göre, eski tarihlerde Ruslarda ve Fransızlarda, yemek masasında değil de beyaz şarap eşliğinde başka bir odada servis edildiği için yemeğin dışında anlamına da geliyor.

Antre yemeklerin sunumunda amaç karın doyurmaktan çok iştah açmak. O yüzden genellikle tıpkı ordövr gibi küçük boyutlarda, göz zevkini de okşayan tarzda hazırlanıyorlar. Aslında antre yemeklerin ordövrle benzerlikleri çok. Hatta bazı kültürlerde bu yemekler başlangıç yani ordövr olarak da adlandırılıyor.

Antre Yemekler Neler?

Bir yemek sanatı olarak görebileceğimiz gastronomi kültürü her ülkenin damak zevkine, alışkanlıklarına göre değişse de ortak olan noktalar da vardır. Kültürlerin birbirinden etkilenmesiyle de oluşan bu ortaklık, ana yemekler, ara yemekler, sıcaklar, soğuklar gibi sunum türlerinde de benzerlik göstermektedir. Antre yemekler de sözlük anlamı olarak farklı adlandırılsa da bazı ülke mutfaklarında, uygulamadaki benzerlikleri de çok.

Sıcak ve soğuk olarak hazırlanan antre yemeklerden soğuk olanları etler, (roast beef), tartlar, karides, havyar, balık yumurtası, et jöleleri, galantinler, soğuk şarküteri ürünlerini içeriyor. Sıcak olanları ise, börek çeşitleri, küçük kebap ve hamur işleri, peynir sufle, kroket gibi ürünlerden oluşuyor.

Yemek, tavuk servis

Başlangıç ve Antre Arasındaki Fark Nedir?

Başlangıç, bir yemek listesindeki ilk yemeklere verilen isimdir. Antre ise başlangıç yemeklerinden sonra, ana yemekten önce servis edilen yemek çeşidi. Genellikle beyaz etlerle hazırlanan sıcak ve soğuk menülerden oluşuyor.

Farklı kültürlerde anlamlarının birbirine girdiği de oluyor. İngiliz İngilizcesinde başlangıç, sıcak ya da soğuk servis edilen ilk yemek anlamına geliyor. Amerikan İngilizcesinde ise buna meze adı veriliyor. Küçük tabaklarda servis edilen başlangıçlar bazı kültürlerde yemek öncesi servis edilen ordövr anlamına da gelmektedir.

Antre menü farklılıklarına rağmen genellikle, ana yemekten önce ya da iki ana yemek arasında servis edilen yemek anlamına geliyor. Bir öğün birden fazla antreyi içerebilir.

Kısaca, başlangıç bir yemekteki ilk yemeği, antre ise ana yemekten önce servis edilen yemeği adlandırır.

Klasik bir menüde, başlangıç yani iştah açıcı da denen soğuk ordövrler, çorbalar, sıcak ordövler ve ardından ana yemekten önce antreler yer alır. Akşam yemeklerinde pirzola, ciğer, gulaş, haşlama gibi genelde tek porsiyonluk hazırlanan antrelerin yanına sebze garnitürleri de eklenmektedir.

Yazımızın sonunda lezzet olarak pek çoğunuzun hoşuna gideceğini düşündüğümüz, besleyici, doyurucu ve hazırlaması son derece kolay bir antre tarifi paylaşmak istiyoruz sizinle.

Mısırlı Antre Tarifi

Malzemeler :

1 yumurta

1 yumurta akı

2 pırasa

250 gr konserve mısır

Yarım su bardağı süt

4 çorba kaşığı un

1 çay kaşığı toz maya

2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı galeta unu

Tuz

Biber

Sos

Yarım su bardağı tavuk suyu

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı hardal

1 çorba kaşığı limon suyu

Yarım çorba kaşığı sirke

2 çorba kaşığı karışık baharat (kekik, nane, adaçayı, fesleğen, biberiye ve kıyılmış maydanoz)

Tarif : Sos için, gereken malzemeleri bir kavanoza alıp ağzını kapatın ve çalkalayıp buzdolabına koyun.

Pırasaları temizleyip halkalar halinde doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtıp pırasayı ekleyin ve orta ateşte 5-6 dakika sote edin.

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yumurta, yumurta akı, süt, un, maya, mısır ve peyniri derin bir kapta karıştırın.

Sufle kalıbını hafifçe yağlayıp galeta unu serpin. Mısırlı karışımın yarısını kalıba dökün.

Mısırlı karışımın üzerine pırasayı ilave edin. Kalan karışımı üzerine ekleyip önceden ısıtılmış fırında benmari usulü yaklaşık 40 dakika pişirin. Benmariden alıp tekrar fırına vererek 20 dakika daha pişirin.

Kalıbı fırından alıp soğumaya bırakın. Turtayı düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.

Hazırladığınız kavanozdaki baharatlı sosu dolaptan alıp tekrar çalkalayın ve mısırlı turtanın üzerine kaşık kaşık gezdirip servis yapın. Afiyet olsun.

Bir Yorum Yazın