Kalorilerin sadece diyet yapanlar için önemli olduğunu düşünebilirsiniz. İnsanların egzersiz yaparken kilo vermek veya daha fazla kalori yakmak için daha az kalori yediğini sık sık duyuyoruz. Ancak kalori herkes için önemlidir. Kalori aslında çok önemli bir şey değil, basit bir ölçü birimidir. Kalori, tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin enerji miktarını ölçer. Sağlıklı bir yaşam sürmek için hepimizin bu enerjiye ihtiyacı var. Kalori nedir? Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz sıvılar vücudumuzun hareket etmesini sağlayan ana yakıttır. Sağlıklı yiyecekler, güçlü kemikler ve kaslar oluşturmak için kalori (enerji) ve önemli besinler almamız önemlidir. Ancak, tüm kaloriler sağlıklı değildir. Örneğin, tatlı ve gazlı içecekler genellikle "boş kalori" olarak adlandırılır. Kalorinin boş tanımı, ürünün kalori sağladığı, ancak başka yararlı besin değeri olmadığı anlamına gelir.
Kalori Nasıl Hesaplanır?
Belli bir süre içerisinde 3.500-4.000 kalorilik kalori tüketimi kalori alımını aştığında yaklaşık 1 vücut ağırlığı kalori hesaplama kaybedilmiş olur. Yani 1 kg kaybetmek için fazladan 4.000 kalori ve 1 gram karbonhidrat ve 4 kalori tüketerek 1.000 gram yakmak gerekiyor. Sonuç olarak 4.000 kalori açığı oluştuğunda 1 kg kaybedeceğiz. Nihayetinde, bir kalori açığına neden olmamız gerekiyor. Bu hedefe, fazla kalori yakarak veya kalori alımını azaltarak ulaşabiliriz. Doğru kalori açığını elde etmek için her iki yöntemi aynı anda kullanmamız gerekiyor.
Günlük Kalori Miktarı Nedir?
Bu hesaplamayı yapmak için öncelikle bir kalori tablonuzun olması gerekir. Bu cetvel, kilonuz, boyunuz ve yaşınız için kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu söyler. Sebze ve meyve kalorilerinizi bu ölçekte tutmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu değerler arasında en önemli nokta sebze ve meyvelerin protein, karbonhidrat, yağ ve şeker içeriğidir. Elbette yediğimiz yiyeceklerin yağ ve şeker oranı olmalı. Çünkü yokluğunda yağdan değil kastan kilo verirsiniz ve sağlık sorunları ve ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bir kişinin günlük kalori hesaplama günde kaç kaloriye ihtiyacı, kiloya, yaşa, erkek ve kadın cinsiyetine, boyuna ve metabolik ve fiziksel aktivite düzeyine ve hızına bağlıdır. Makrobesinler ve mikro besinler arasında bir denge sağlamak için erkeklerin 1.500'den az kalori ve kadınların 1.200'den fazla kalori tüketmemesi gereken geleneksel bir yaklaşım var. Ulusal Sağlık Enstitüleri, farklı yaş ve aktivite seviyelerinde kalori ihtiyaçları için genel yönergeler sağlar. Ortalama aktif orta yaşlı bir kadın günde 2.000 kalori tüketmelidir. Ortalama aktif orta yaşlı bir erkek günde 2.400 ila 2.600 kalori tüketmelidir.
Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama Nedir?
Bu hesaplama yöntemini kullanmaya başlarken, gerekli kalori miktarını hesaplamak için aşağıdaki sabit formülü kullanabilirsiniz. 28 yaşında 1,88 boyunda ve 100 kg ağırlığında bir erkek olduğunu varsayalım. Kişinin günlük egzersiz hızının azalacağını varsayalım. Aşağıdaki formüldeki oranları çarptığınızda bu kişinin tüketmesi gereken kalori 2,200 olmalıdır. Kadınlar için denklemi hesaplamak için farklı sayılar kullanın.
Diyet, neredeyse iğrenç olan herkes için bir yaşam felsefesi haline geldi. Şimdi daha bilinçli hesaplamalar yapıyoruz ve sağlıklı bir vücut elde etmenin popüler yöntemlerinden biri kaloridir. İster işte, ister evde, ister güzel bir restoranda, günlük öğünlerinizi hesaplamak artık çok kolay. Alışılmış diyetler yerine bu keyifli yöntem sayesinde kilo vermenizi çok daha keyifli bir şekilde değiştirebilirsiniz. Besin kalori hesaplama ile her gün elinizle almanız gereken proteini hesaplayabilirsiniz. Yumruğunuz yemeniz gereken sebze miktarını, baş parmağınızın büyüklüğü de yemeniz gereken yağ miktarını belirler. Bu yöntemler ile kağıt ve kalem üzerinde hesaplamalar yaparken kaybolmak yerine daha pratik ve hızlı bir çözüme ulaşacaksınız. Tek yapmanız gereken, almanız gereken oranları bilmek ve dengeli bir sıra oluşturmaktır.
Kalori Hesaplamanın Önemi Nedir?
Kalori hesaplayarak ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Kiloyu korumak için her gün ihtiyacınız olan kalori miktarını hesaplamanız gerekir. Üstelik kilo vermek için çok önemlidir. Yüksek kalorili bir diyet aynı zamanda kilo alımına da neden olur. Bu nedenle diyetiniz bir günde aldığınız kaloriye dayalı olduğunda kilo vermek kolaydır. Bu nedenle kalori alımını sınırlamak, sağlıklı ve düzgün beslenmek gerekir. Özellikle kilo verirken günlük kalori alımı sınırlandırılmalıdır. Bu nedenle düşük kalorili bir diyet uygulamalısınız. Kalori hesaplarken dikkatli olun. Günlük kalori ihtiyacı hesaplanırken ihtiyaç duyulan kalori yaş, boy ve kilo baz alınarak hesaplanır. Günlük kalori gereksinimi bu şekilde hesaplanır. Bu noktada kadınların ve erkeklerin günlük kalori ihtiyaçları ortalama yaş, boy ve kilo baz alınarak hesaplanır. Bu sonuca göre kalori alımı dengelenmelidir.
Yüksek kalorili yiyecekler nelerdir?
Yüksek yağlı yiyecekler, kızartmalar ve şekerli tatlılar, porsiyon boyutuna bağlı olarak yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yüksek kalorili yiyecekler genellikle abur cubur yiyeceklerle ilişkilendirilse de, bazıları besinlerden yoksundur. Yüksek kalorili sağlıklı yiyecekler arasında fındık (fincan başına 828 kalori), zeytinyağı (yemek kaşığı başına 119 kalori), çikolata (bar başına 648 kalori) ve tam tahıllar bulunur. Kuru üzüm, bazı insanları şaşırtabilecek yüksek kalorili yiyeceklere bir örnektir. Bir kilogram üzüm, çeyrek kilogram kuru üzümle aynı kaloriye sahiptir. Kurutulmuş meyveler genellikle kalorilerde yüksektir, bu nedenle çok fazla kaloriye ihtiyaç duyan sporcular arasında popülerdir.
Boş Kaloriler Nedir?
Boş kaloriler, beslenmesi az olan veya hiç beslenmeyen gıdalardır. Esas olarak suni ve yağlı yiyeceklerde, şeker eklenmiş olarak bulunur. Hazır yiyeceklerde ve endüstriyel ürünlerde çok fazla boş kalori vardır. Nişasta bazlı şekerli yiyecekler, dondurma, gazlı sodalı içecekler, fast food ürünleri, kızartmalar, pizzalar ve sosis gibi işlenmiş etler boş kalori açısından popüler gıdalardır. Dondurma, peynir ve pizza gibi bu yiyecekler de besinler içerir (peynir kalsiyum bakımından yüksektir ve protein içerir; pizza, içerik açısından besin içerebilir), ancak diğer yiyecekler (soda ve çoğu şeker gibi) yalnızca boş kalori içerir.