• Yemek Tarifleri
  • 13 Ocak, 2021

Diyet İçin Yemek Tarifleri

  • 0
  • 10427
  • 0
  • 0

Diyet İçin Yemek Tarifleri

Diyet için yemek tarifleri önerilerinden önce diyetin ne olduğunu açıklamakta fayda var. Diyet, insanların kilolarını korumak ya da kilo kaybetmek amaçlıyla uyguladıkları beslenme programıdır. Diyet yapmak isteyen insanlar mutlaka bir diyetisyene danışmalıdır. Çünkü bilinçsizce yapılan diyetler ciddi zararlara yol açabilir. Bu sebeple bir uzmanın tavsiyesini almak yararlı olacaktır.

Diyet yapanların başlıca isteği kilo kaybetmek ya da kilolarını korumaktır. Aynı zamanda vücut için gerekli besin maddelerinin de sağlanması gerekmektedir. Diyet yapan bir insan buna mutlaka dikkat etmelidir. Gün içinde tüketilen öğünlerde günlük alınması gereken besin değerleri mutlaka karşılanıyor olmalıdır. Diyet için yemek tarifi önerileri bu doğrultuda vücut sağlığını korumak üzerine hazırlanmalıdır.


Diyet Yemek Tariflerine Dair İpuçları Nelerdir?


Diyet yemekler kişilerin tercihleri ve damak tatlarına göre değişiklikler gösterir. Diyet yemek tariflerini hazırlarken kalorisi yüksek besinleri kullanmamak gerekir. Bunun yerine diyet yemeklerde kalorisi olabildiğince düşük ve besin değeri yüksek yiyecekler tercih edilmeye çalışılmalıdır. Diyet yemekler her besin grubundan yiyecek içermelidir. Böylelikle alınması gereken günlük besin ihtiyacı karşılanmış olur. Örneğin: diyet ile öğle yemeği için tercih edilen salatanın içinde yağ olmaması gibi.

Diyet yemeklerde kalorili besinlerden kaçınılmadır gerektiğini söylemiştik. Yazının ilerisinde yüksek kaloriye sahip olan ve düşük kalorili olan besinlere değinilecektir. Diyet yapanlar bu yiyecekler yerine daha hafif alternatifleri tercih etmelidirler. Böylece diyet yaparken alınması planlanan kalori değerinin üzerine çıkılmamış olur. Ortalama 7700 kalorinin 1 kilogram ettiği hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda diyet yapanların kalori hesabı yapmaları gerekmektedir. Tok tutan yemek tarifleri hazırlamaları gerekmektedir.


Kalori Hesabı Yapmak Nedir?


Kalori hesabı diyet yapan insanların programlanan diyet sürecinde vermek istedikleri kiloların kalori değerlerinin hesaplanmasıyla yapılır. Ardından verilmesi gereken kalori ve ne kadar sürede verilmesi istendiği hesaplanır. Burada önemli olan sürenin az olması için uğraşılmamasıdır. 1200 kalorinin altındaki diyetler şok diyet sınıfına girer ve uygulayanlara ciddi zararlar verebilir.

Kalori hesabı yapıldığında verilmesi planlanan kiloya göre günlük kalori alımı belirlenir. Böylece kişinin diyet süresince günde kaç kalorilik yemek yiyebileceği ortaya çıkar. Diyet yapanlar bu kalori miktarını aşmamaya çalışırlar. Bazen kendilerini ödüllendirdikleri olur ama çoğunlukla diyetin belli bir evresinden sonra yeme içme eylemi diyete göre şekil alacağı için bu bir yaşam tarzı haline gelecektir. Bu sebeple hazırlanan diyet yemek listesi konusunda istikrarlı olmak çabuk pes etmemek önemlidir.


Diyet Yemek Tariflerinde Kullanılmaması Gereken Yüksek Kalorili Yiyecekler Hangileridir?


Diyet yemek tariflerinde yüksek kaloriye sahip yağlı, şekerli ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Bir yemek kaşığı zeytinyağı 125 kaloridir bu sebeple sıvı yağ dahi olsa yağ masum değildir. Fazla yağ vücutta depolanacağı için istenmeyen kilolara sebebiyet verebilir ve obezite gibi hastalıklara yol açabilir. Bu sebeple diyet yapan insanların öncelikle yağdan uzak durmaları gerekir.

Şekerli ve bol karbonhidratlı yiyecekler de benzer şekilde yüksek kalorili yiyecekler oldukları için kilo alımına sebep olabilirler. Bu yiyecekleri tüketimi de yağlı yiyeceklerle aynı şekilde diyet için uygun değildir. Bol karbonhidratlı ve şekerli yiyecekler besin değeri düşük yiyeceklerdir. Şeker ihtiyacınızı karşılamak için rafine şeker içeren yiyecekler yerine meyve gibi doğal şeker içeren besinler tüketmeniz daha iyidir. Böylece meyveden hem vitamin hem lif ihtiyacınızı karşılaşabilirsiniz. Meyve, yemekten en erken iki saat sonra tüketilmelidir.


Diyet Yemek Tariflerinde Kullanılabilecek Düşük Kalorili Besinler Nelerdir?


Diyet yemeklerde bolca sebze, meyve, bakliyat, tam tahıllar ve tohumlar bulunur. Sebzelerin fazla pişirilmesi ihtiva ettikleri besin değerini düşüreceği için az pişirilmesi önerilmektedir. Sebzeler ile birçok çeşitte ve her damak tadına uygun diyet sebze yemekleri yapılabilir. Sebzelerin mevsiminde alınmasına önem gösterilmedir. Çiğ tüketime uygun sebzeler özellikle çiğ tüketilmelidir. Haşlanmış sebzelerin suları atılmayıp bununla hafif bir diyet ile akşam yemeği için çorba yapılabilir. Sebzeleri sevdiğiniz diğer düşük kalorili besin gruplarıyla kombinleyerek yeni lezzetler keşfedebilirsiniz.

Diyet yemek tariflerinde kullanılabilecek diğer düşük kalorili yiyecekler de farklı zevklere göre bir araya getirilip kullanılabilir. Burada önemli olan ölçüdür. Diyet yapan biri mutlaka ölçülü olmalıdır. Örneğin: ara öğünde atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz gibi yemişler tüketilebilir. Fakat bir avuç gibi yanıltıcı olabilecek ölçü birimleri yerine adet sayısı belirlenerek tüketilmesi önerilir. Örneğin; yedi adet badem, sekiz adet fındık gibi.

Bir Yorum Yazın