Diyet yaparken kesinlikle aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır. Sağlıklı bir diyet planı, yavaş yavaş kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda uzun vadede sürdürebileceğiniz beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları edinmenizi sağlar.
Sağlıklı Beslenme Kalıpları Oluşturun
Diyetinize başladıktan sonra, sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaya başlamalı ve beslenmenizi zenginleştirmelisiniz. Vücudunuzu besleyen ve sizi enerjik tutmak için yeterli kalori sağlayan bir diyet listesi oluşturun. Düzenli yemek yemeye devam edin, kilo verme rutininiz oluşacaktır. Aksi takdirde sağlık sorunlarına yol açan bir diyete sahip olacaksınız. Diyet sırasında kendinizi kısıtlanmış hissederseniz besleyici atıştırmalıklar ve sevdiğiniz yiyeceklerden bazılarını eklemeniz, diyetinizi alışkanlık haline getirebilir.
Uygulanabilir Diyetler Tercih Edin
Hevesli diyet yapanların kaloriyi aşırı derecede kısıtlayan, bir yiyecek grubunu tamamen ortadan kaldıran veya katı yiyecekler yerine meyve sularını içmeyi içeren bir diyet planı uygulamasıyla sık sık karşılaşılır. Bu tür diyetler aşırıdır ve uzun vadede işe yaramaz. Sizi zorlayan ve diyetten tamamen vazgeçmenize neden olan herhangi bir diyet planından kaçınmalısınız. Denemeler yapmak vücudunuza uygun doğru diyet seçimini kolaylaştırır. Haftada 1-2 kilo arasında sayılan makul bir kilo verme hedefi belirlemeyin ve hedefinize ulaşmak için kendinize yeterli zaman tanıyın.
Düzenli Egzersiz Yapın Zihinde Kalın
Egzersiz, sağlam bir kilo verme planının önemli bir bileşenidir. Diyet yapmaya devam ederken, sizi motive eden ve enerji veren egzersiz türlerini biraz düşünün. Zaten egzersiz yapıyorsanız ve sadece egzersizlerinizi yoğunlaştırmak istiyorsanız, bir arkadaşınıza sizinle egzersiz yapmak isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Birbirinizi destekleyebilir ve motive edebilirsiniz. Egzersizlerinizi daha etkin yapmak için kişisel bir antrenör tutmayı da düşünebilirsiniz. En önemlisi, kilo aldıktan sonra sürdürebileceğiniz bir egzersiz rejimi oluşturun.
Yeterli Uyku Alın, Düzenli Uykunuz Olsun
Diyet ve egzersiz kilo kaybı için yaygın konular olsa da, uyku konusu pek gündeme gelmez. Araştırmacılar, uykunun kilo vermede çok önemli bir rol oynadığını bulmuşlardır. Diyet yapmaya başladığınızda önce uyku düzeninizi inceleyin. Her gece yaklaşık 7-8 saat uyumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Kişiye özel olan fizyolojinizi dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. Uyku yoksunluğu, iştahınızı artıran ve tok hissetme yeteneğinizi azaltan hormonal değişikliklere yol açar. Yeterli uyumak sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı güçlendirecektir.
Bir Diyet Sonrası Kilonuzu Koruma Planı Yapın
Diyet yapmaya başladığınızda, kilo verme hedeflerinize ulaşma hayalleri kurmalısınız. İdeal kilonuzu tanımlamalı ve kilo almana sebep olan durumları ortadan kaldırmalısınız. İdeal kilonuzu korumak için diyette yanlış gıda tüketimi gibi bir durumdan kaçınmalısınız. İdeal kilonuzu korumak için düşük kalorili beslenmeye devam etmeyi düşünün. Bu faktörleri önceden düşünmek, sizin için anlamlı olan bir sağlıklı yiyecek tüketimi planı tasarlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece, zihinsel olarak sizi kilo verme hedefinize ulaştığınız güne hazırlayacaktır. O gün geldiğinde, kaybetmek için çok çalıştığınız kilolardan kurtulduğunuz rutinlere sadık kalmalısınız. Sağlıklı bir diyetin anahtarı, ne kadar hareketli olduğunuza göre doğru miktarda kalori almaktır, böylece tükettiğiniz enerjiyi kullandığınız enerji ile dengelersiniz.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla yerseniz veya içerseniz, kullanmadığınız enerji yağ olarak depolandığı için kilo alırsınız. Çok az yiyip içerseniz ve diyette dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi sahibiyseniz kilo verirsiniz. Ayrıca dengeli bir diyet uyguladığınızdan ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığından emin olmak için içeriği yüksek yiyecekler yemelisiniz.
Öğünlerinizi Yüksek Lifli Nişastalarla Donatın
Nişastalı karbonhidratlar, yediğiniz besinlerin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Patates, ekmek, pirinç, makarna ve tahılları içerir. Kepekli ekmek, esmer pirinç veya kabukları üzerinde patates gibi daha yüksek lifli veya tam tahıllı yiyecekler tüketin. Bu besinler daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Her ana öğün için en az 1 nişastalı yiyecek eklemeye çalışın. Bu tür yiyecekleri tüketmeye hazır hale getirirken kullandığınız yağlara dikkat edin, çünkü kalori içeriğini artırıcı etkileri vardır. Örneğin, patates kızartması üzerine yağ, ekmek üzerine tereyağı ve makarna üzerine kremalı soslar eklememelisiniz.
Bol Bol Meyve ve Sebze Tüketin
Gün boyunca 5 porsiyon civarında meyve ve sebze tüketmeniz önerilir. Taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya suyu sıkılmış olarak tüketebilirsiniz. Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek göründüğünden daha kolaydır. Kahvaltı gevreklerinin üzerine muz doğrayabilirsiniz ya da sabahları her zamanki atıştırmalıklarınızı bir parça taze meyve ile değiştirebilirsiniz.