Diyet Yaparken Yasaklı Olan Yiyecekler
Kilo vermenin diyet yapmadan yollarından biri sağlıklı beslenmektir. Hangi gıdalardan kaçınılacağını ve hangilerinin yeneceğini bilmeniz, ideal kilonuza ulaşmanıza ve korunmasına yardımcı olur. Genel olarak, kilo vermeye çalışırken yapılması gereken en iyi şey kalorisi yüksek gıdalardan kaçınmak ve sağlıklı besinler tüketmektir. Bununla birlikte, bir yiyecekteki kalori miktarı dikkate alınması gereken yalnızca bir etkendir ve daha fazla önlem almalısınız. Örneğin, lif ve protein gibi besinlerden yoksun olan düşük kalorili yiyecekler, bir kişiyi hala aç ve tatminsiz hissettirebilir ve bu da diyetiniz sırasında sorun çıkartır.
1. Şekerli İçeceklerin Diyete Etkilerinin Değerlendirilmesi
Meyve suları yüksek sanıldığını tersine yüksek şeker oranına sahiptir. Gazlı içecekler, spor içecekleri ve meyve suları gibi birçok içecek, ilave şeker bakımından çok yüksektir ve kilo vermenizi zorlaştırır. Ancak diğer besin maddelerinde genellikle düşüktür ve sağlıklı beslenme planınızda şekerli içeceklerin yeri olmamalıdır. Bu içecekleri tüketmek diyetinize verilmesi zor kaloriler ekler ancak kişinin tok hissetmesine yardımcı olmaz.
İnsanların ilave şeker kalorilerini toplam günlük alımlarının yüzde 10'undan daha fazla olmayacak şekilde sınırlamaları uzmanlarca önerilmektedir. Ayrıca uzmanlar ortalama bir kişinin sağlıksız yiyecekler tüketmesinin yanı sıra ilave şeker tükettiğini belirtmektedir. Bu şekerin neredeyse yarısı, şekerli çaylar ve kahveler dahil olmak üzere içeceklerden gelir. Şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmek ile çocuklarda ve ergenlerde aşırı kilo alımı arasında bir ilişki bulundu.
2- Hazır Yiyeceklerin Sağlığımıza Uzun Vadeli Etkileri
Kurabiye, hamur işleri ve birçok hazır tatlı yiyecekler, fruktoz dahil ilave şeker oranları genellikle çok yüksektir. Yapılan bir araştırma, fruktoz tüketen katılımcıların, başka bir şeker türü olan glikozu tüketenlere göre daha fazla açlık ve yeme isteği yaşadıklarını buldu. Bu tür hazır yiyecekler uzak durulması gereken gıdalar sıralamasının başında gelmektedir. Pek çok pişmiş gıda ayrıca trans yağ içerir. Trans yağ oranı yüksek bir diyetin obezite riskini artırabileceğini gösteren çalışmalar yapılmıştır. Zararlı maddeleri diyetinizden çıkartmalısınız. Dengeli beslenmenin önemini kavramanız sağlığınız için önemlidir.
3- Patates Kızartması Yerseniz Nelerle Karşılaşırsınız?
Patates kızartması dahil kızarmış yiyecekler genellikle kalori, tuz ve sağlıksız yağlar açısından yüksektir. Patates kızartması diyette tüketilmemesi gerekenler listesinden bir diğer riskli besindir. Birçok restoran, kızartmalarına gevrek bir doku vermek için fritözde pişirir, ancak bu pişirme yöntemi önemli miktarda yağ ve kalori ekler. Buna rağmen, lif ve protein içermedikleri için patates kızartması, kişinin çok uzun süre tok hissetmesine yardımcı olmaz.
Haftada en az iki kez patates kızartması yiyen katılımcıların, onları daha az sık tüketenlere göre erken ölüm riskinin daha yüksek olduğunu çalışmalar göstermiştir. Ayrıca kızartılmamış patates tüketiminin ölüm riskini artırmadığını da diğer bulgulardandır. Dışarıda yemek yerken kilo vermek isteyenler patates kızartması yerine salata, taze meyve veya turşu seçmelidir.
4- Hamburgerler Neden Sağlığımızı Olumsuz Etkiler?
Hamburger, özellikle fast-food işletmelerinde genellikle yağ ve kalori olarak yüksektir. Haftada en az iki kez burger yiyen katılımcıların yılda beşten az yiyenlere göre daha yüksek obezite riski taşıdıklarını bildirdi. Ara sıra ev yapımı burger iyi bir protein, demir ve bazı B vitamini kaynağı olabilir. Kilo vermeye çalışırken, hamburger ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir. Daha sağlıklı alternatifler arasında ızgara tavuk, balık veya ızgara etli salatalar yer alabilir.
Patates cipsi yerine kavrulmuş fındık gibi sağlıklı alternatifler koymak kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir. Krakerler ve cipsler genellikle kalori bakımından yüksektir ve ayrıca ilave yağlar, tuzlar ve şeker içerebilir. Kraker ve cips işlenmiş gıda türleridir. Daha sağlıklı atıştırmalık seçenekleri arasında çiğ havuç veya humuslu kereviz, tuz ve şeker eklenmemiş küçük bir porsiyon kavrulmuş fındık bulunabilir.
5- Düzenli Olarak Ekmek Yemenin Sağlığımıza Etkileri
İnsanların rafine buğday unu kullanarak yaptıkları ekmek tipik olarak kalori ve karbonhidrat bakımından yüksektir. Ancak lif, protein ve diğer besinler bakımından düşüktür. Tam tahıllı ekmek çeşitleri kolaylıkla temin edilebilir. Bunlar genellikle beyaz undan yapılan besinlerden daha fazla lif ve besin içerir, bu da onları daha doyurucu ve sağlıklı hale getirebilir. İçindekiler etiketi, ana un türü olarak tam tahıllı bir unu listelemelidir. Bazı örnekler arasında tam buğday unu, kahverengi pirinç unu ve tam çavdar unu bulunur. Beyaz pirincin yağ oranı çok düşüktür ancak aynı zamanda minimum lif içerdiği için sağlık besinler arasındadır.