• Diyetisyen
  • 13 Nisan, 2023

Duygusal Yeme Nedir ?

  • 0
  • 573
  • 0
  • 0

Diyetisyen Muhammed Şahin

Çiğnediğin Şey Gerçekten İhtiyacın Olan Besin Mi ;Yoksa Aşamadığın Sorunların Mı?

Günümüz modern dünya hayatının biz insanoğluna getirdiği çokça problemlerden bir tanesi de aşırı kilo fazlalığı. Kilo fazlalığını iki ana grupta toplayabiliriz birisi fazla kilosu olanlar diğeri ise obezler yani kilo fazlalığı belli bir dereceyi geçmiş bir çok kronik hastalık için örneği diyabet tansiyon kal hastalıkları vs gibi iyi bir aday ya da zaten hasta olan bireyler). Bu iki grup ülkemizde ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’ ayrıca TÜİK verilerine göre toplam nüfusumuzun %65 ine denk gelmektedir yani daha basit anlaşılır hali ile Türkiye’de her 3 kişiden ikisi şişman. Tablo çok vahim ve maalesef çok da korkutucu.

Şişmanlığının veya başka bir deyişle aşırı kilo fazlalığının tedavisinde önce aslında her problemde olduğu kök nedenin bulunup ve öylece tedaviye başlanılması gerekir ama maalesef şu an internette her bilgiye ulaşma kolaylığı bu büyük ve masraflı problemin çözülmesini engelliyor.

Baktığımızda obezite veya daha genel tanımıyla kilo fazlalığı çok fazla bileşenden oluşan duygusal yeme, spor yapamama, yetersiz su tüketimi ve çok daha fazla maddeden oluşan komplike bir problem ve çözümü de aynı şekilde meşakkatli.

Ben bu yazımda aşırı kilo fazlalığını tetikleyen ve günümüz insanının çok muzdarip olduğu duygusal açlık kısmından bahsedeceğim ki tüm mesleki tecrübem üzerinden şunu rahatlıkla söyleyebilirim hemen hemen tüm danışan/hastalarımın hepsinde hatta bir profesyonel olarak benim bile zaman zaman yaşadığım sorun aslında bu duygusal açlık.

Dünyanın bugün geldiği noktada ekonomik problemlerden tutun da sağlıklı besleyici gıdaya ulaşmanın zorluğuna kadar insan sağlığını olumsuz etkileyen pek çok faktör var.

Özellikle de ekonomik zorluklar ve dünyadaki savaş gibi sorunlar, kaynaklı belirsizlikler duygusal ve ruhsal anlamda bizleri çok yoruyor. Gününün büyük kısmını para kazanmak için iş yerinde harcayan insanoğlu geriye zaman olarak kendisine ailesine ayırabileceği kaliteli dolu dolu yaşayabileceği bir vakti maalesef kalmıyor. Bu anlamda baktığımızda bizler için en kolay haz alarak yaptığımız eylem yemek yeme kalıyor ve yemekle fiziksel açlığın dışında böyle bir bağlantımız olduğu için artık biz fiziksel açlığımız haricinde duygusal beslenme de yapmaya çalışıyoruz yani yaşayamadığımız tatmini yemekte arıyoruz.

Peki duygusal beslenme nedir? Yukarıda da bahsettiğim gibi çok cazip hayatlarımızı maalesef yok egzersiz yapamıyoruz, kaliteli yaşantımız yok, yürüyüşe vakit ayıramıyoruz, su tüketimimiz az ülke olarak spor kültürümüz yok. Bir anket araştırmasına gör Tükiye’de düzenli spor yapma oranı %4.8 gibi çok çok düşük bir düzeyde. Tüm bunlar duygusal durumumuz üzerinde olumsuz bir tablo oluşturduğu için duygusal açlık çekiyoruz. Çünkü belirttiğim tüm maddeler duygusal durumumuz üzerinde doğrudan etkili. Duygusal beslenmenin tetiklendiği bu durumlar sebebiyle çözümü duygusal yemede arıyoruz başka bir deyişle adeta mezarımızı dişlerimizle kazıyoruz.

Muhammed Şahin
Diyarbakır
Bilgi Al Firmayı İncele ►

Peki Duygusal Açlıktan Nasıl Kurtuluruz?

Aslında ilk adım farkındalıktır. Yani neyi neden yapıyorum sorusu ya da bunu yemeye ihtiyacım var mı gibi güçlü sorularla gözlem yapmaya çalışmak bizi çok ileriye taşıyacaktır. Belki duygusal açlık sebeplerimiz direkt hayatımızdan çıkaramayız ama farkına varmak bir çok şeyi değiştirmemizi sağlayacaktır.

En çok aldığım sorulardan biri de hangi duygular açlık yaratır? Öfke, üzüntü, kaygı, stres genel olarak bizlerde duygusal açlık oluşturan başlıca duygular veya etmenler diyebilirim.

Kurtulmak için uygulanacak farkındalık eylemi haricinde duyguları bastırmak için uygulanacak farklı yöntemler nelerdir bir de onları değerlendirelim. Sağlık bakanlığı verilerine göre türkiyede nüfusun %70 inde magnezyum eksikliği göze çarpıyor bu mineralde duygularımız ya da ruhsal halimiz üzerinde etkilidir bu anlamda magnezyum açısından zengin beslenme de duygusal beslenmemiz açısından elimizi kuvvetlendirecektir.

Bunların dışında çok kolay değiştirebileceğimiz alışkanlıklar olan su tüketimi, yürüyüş,spor, kitap okuma gibi bizi stresten uzaklaştıracak olan eylemleri de artırmak duygusal açlığımızı yenmemizi sağlayacaktır.

Her yerde her zaman söylediğim gibi önce kök nedenlere ulaşmak ardında ise sürdürebileceğimiz alışkanlıklar edinmek obezite ve kilo alma sorununu aslında tarihe gömebilmemizi sağlar bu konuda istekli olmak ve kendimize uygun yöntemi bulmak en ideal adımdır.

Son olarak sosyal medyada internette önümüze düşen her bilginin doğru olmayabileceğini de göz önünde bulundurarak araştırıp işin ehli profesyonel beslenme danışmanlığı destek almaktır aksi halde probleminizi büyüterek yolunuza devam edersiniz.

Bir Yorum Yazın