• Sağlıklı Beslenme
  • 22 Kasım, 2020

Ebru Mengen ile Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım

  • 0
  • 11642
  • 0
  • 0

Ebru Mengen ile Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım

Merhaba,

Madem Türkiye’nin bir numaralı portalı olmaya aday bir platformda yer alıyorum. Tatlı yazalım,tatlı konuşalım.

Size bugün vereceğim tarifim aslında Balkabağı Tatlısı. Ben bunu yılbaşına özel olarak yaptığım için Yılbaşı Kabağı Tatlısı ismini vermiştim.Daha önce balkabağının sadece tatlısını yapmayı biliyordum. Tarifleri araştırdıkça tatlısı, çorbası, püresi, dondurması, pastası hatta böreği bile yapılmaya başlanmış. Bu kadar çeşitli tatlar yapıldığına göre ben de balkabağının besin olarak faydalarını araştırmak istedim. Bulduklarım beni de çok şaşırttı. Her derde deva diyebileceğimiz bir ganimet olarak adlandırabiliriz. Aşağıda detayları göreceksiniz. Aynen aktarıyorum.

“Balkabağı, içeriğindeki turuncu renk pigmentleri nedeni ile sarı turuncu renklerde, hafif yivli yapıda gelişen bir bitkidir. Balkabağının kalın bir kabuğu, çekirdekleri ve etli kısmı yani meyve kısmı bulunmaktadır. Diğer kabak türlerinde olduğu gibi, balkabağının orijinal çıkış noktası Kuzey Amerika’dır.

Balkabağı, çok yönlü şekilde yemeklerde kullanılabilen bir besin kaynağıdır. Çünkü balkabağının büyük bir bölümü yenilebilir özelliktedir. Özellikle, etli kabuğu, çekirdekleri, yaprakları ve hatta çiçekleri dahi yenilebilir özelliktedir. Olgunlaşmış bir balkabağı, kaynatılarak, buğulama şeklinde, fırınlanmış olarak ve kızartılmış şekilde yemek için kullanılmaktadır. Özellikle, Kuzey Amerika bölgesinde balkabağı, püre ve çorba halinde tüketilmektedir.

Balkabağı yapısında, vitamin A, vitamin C, lif, vitamin B6, manganez, bakır, potasyum, vitamin B2, pantotenik asit, folat, vitamin K, omega 3 yağ asitleri, magnezyum, demir, vitamin B3 ve demir bulundurmaktadır.

Balkabağının Faydaları Nelerdir?

Balkabağı; göz sağlığını korur, tansiyonu düzenler, kalp hastalıkları riskini azaltır, kanser riskini azaltır, doğurganlığı destekler, bağışıklık sistemini destekler, kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur, tok tutar, cildi korur, kilo vermeye yardımcıdır, diyabet riskini azaltır, anti enfeksiyon etkisi vardır, antioksidan özelliği bulunmaktadır ve kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.

Fazla Balkabağı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?

  • Balkabağının en sağlıklı şekilde ve besin değerlerini kaybetmeden pişmesi için, buğuda ve çok kısa süre içinde pişirmek en doğrusu olacaktır (sadece 7 dakika pişirmek yeterli olacaktır).
  • Balkabağının bilinen bir alerjen durumu söz konusu değildir.
  • Diğer sarı ya da turuncu sebze ve meyvelerde olduğu gibi, balkabağı da fazla yenildiği zaman, ten renginde sararmaya neden olabilmektedir.
  • Çok fazla balkabağı çekirdeği yemek, ishal ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceği gibi, gaz sorunu yaşanmasına da neden olabilmektedir.”

Gelelim yılbaşı tatlımızın tarifine :

Önce malzemelerimiz

  • 1 kg balkabağı
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Çubuk tarçın 2-3 adet
  • Süslemek için 1 bardak ceviz

Ben balkabağını pazardan alırken bileğimdeki sorundan dolayı doğrayamadığım için mecburen pazarcı arkadaşa veya manavıma ayıklatıp dilimlettiriyorum. Daha sonra evde zevkime göre büyük parçaları küçültüyorum.

Kabaklar su saldığı için derin bir pilav veya karnıyarık tencereye ihtiyacımız var. Tenceremize kabakları düzgünce diziyoruz. Tencerenin büyüklüğüne göre birden fazla sıra yapmak zorunda kalabiliriz. Bu durumda her kat arasına şeker koyuyoruz. Çubuk tarçınları da yerleştirip dinlenmeye bırakıyoruz.

3-4 saat sonra kontrol ettiğimizde şekerlerin tamamen erimiş ve kabaklarımızın da su salmış olduğunu göreceksiniz.

Tenceremizi ocağın üstüne koyup kaynamasını bekliyoruz.40 dakika sonra kabaklarımız saydamlaşıp cam gibi olacaktır.

Eğer fırında yapmak isterseniz 160 derecede pişirin. Kabaklar cam gibi saydam olduğunda pişmiş demektir.

Soğuduktan sonra üzerine bolca ceviz koyup servise edebiliriz.

Servis önerisi olarak ceviz koymadan önce 2 kaşık tahin koyup cevizi öyle ekleyebilirsiniz. Bu şekilde de çok güzel oluyor.

Afiyet olsun,

Bir Yorum Yazın