Uzm. Dyt. Fatma Sarıçam
Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
Bebeğinizi kucağınıza almak için geri sayım yaptığınız gebelik döneminin finalinde sizi bekleyen yeni bir süreç; emzirme dönemi bu dönem ile ilgili akıllara takılan en önemli soru genellikle bu süreçte nasıl beslenmeliyim sorusu oluyor. Emzirme döneminde beslenme bebeğinizin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemli çünkü bebeğiniz doğduktan sonra onu hem fizyolojik hem psikolojik olarak doyurabilecek tek besin anne sütü. Emziklilik sürecinde bilinen yanlışların aksine bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır.
Annelerimiz emziklik döneminde normal ihtiyacının üzerine 300-500 kalori daha alabilecek şekilde beslenebilir. Örneğin menülerine 1 yumurta, 1 köfte, 1 dilim ekmek, 1 meyve ekleyebilir.
Emziklik Döneminde Kilo Verilir mi?
Hamilelik öncesinde veya süresince kilo yönetimi sağlayamamış annelerin kafasını kurcalayan bir soru; şimdi bu kilolardan nasıl kurtulacağım? Anne bebeği emzirirken ortalama 600 kalori harcar bu da 2-3 saatlik bir egzersize eşittir. Önemli olan annenin ihtiyacını karşılamak, aç kalmamasını sağlamak, süt oluşumunu destekleyecek bir beslenme programını takip etmek ve fazladan tüketilen besinleri azaltmaktır. Bu süreç en kolay zayıfladığınız dönem bile olabilir. Bu süreçte önemli olan kilo vermek için çaba harcamak yerine en değerli besini yani sütünüzü bebeğinizle paylaşmanın tadını çıkarmak.
Anne Sütünü Arttırmak İçin Nasıl Beslenmelisiniz?
Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml su içmek çok önemli. Sütün sık aralıklarla sağılmasının da süt üretimini daha olumlu etkilediği bilinmektedir. Emzirme döneminde kendinizi susamış hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. İhtiyaç hissettikçe, yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketebilirsiniz. Galaktagog besinler olarak adlandırılan bazı besinlerin de süt yapımını arttırıcı etkisi olabilir. Bunlara örnek olarak; soğan, bulgur, ısırgan otu çayı, malt ve arpa verilebilir.
Emziklik Döneminde Neler Tüketilmemelidir?
Süt arttırıcı etkisi olan besinler olduğu gibi azaltan ve beslenmede çok da yer vermemeniz gereken besinler de var. Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı ileri sürülmektedir. Turşu gibi fazla tuzlu gıdalardan uzak durmak da bu dönemde daha iyi olabilir.
Emziklilik döneminde tuz alımını sınırlandırmak adına peynir ve zeytin tüketirken tuzsuz olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda yüksek sodyum içeren paketli gıdaların tüketiminden de sakınılmalıdır. Yemeklere tuz ilavesi yapılacaksa iyotlu tuz ilave edilmelidir.
Yenidoğan Döneminde Bebeklerde Gaz Olmaması İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerin %20’sinde doğumdan sonraki 3 hafta ile 4 ayı takip eden sürede gaz problemine bağlı kolik diye adlandırılan ağlama nöbetleri olabilir. Bu durumda annenin beslenme içeriğinin de gaz yapıcı besinlerden uzak olması çok önemlidir. Soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli gibi sebzelerin gaz yapma ihtimali yüksektir. Kepekli mamuller, lahana, limon, greyfurt da buna dahildir.
Bebeğe gaz yapabilecek diğer besinde inek sütünde imal edilen mamalardır. Bebeğinizin gaz sancısı ya da huzursuzluğu devam etmesi durumunda kullandığınız mamaya doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim
Kahve ve çikolata dikkatli tüketilmelidir. Çünkü hem gaz yapar hem de bebekte uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Biberonla besleme durumu varsa; deliği büyük olan biberon yerine küçük olanlar tercih edilmelidir çünkü bazen bebek hava yuttuğu için de gaz şikayeti yaşıyor olabilir. Tüm bunlara ek olarak anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar olumlu bir etki yaratabilir.
Emzirme Döneminde Kaç Öğün Yapılmalı?
Bu dönemde annelerin kahvaltı, öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğün, bireyin enerji ihtiyacı ve günlük rutini göz önüne alınarak 2 veya 3 ara öğün yaparak beslenmesi uygun olacaktır. Bu süreci sağlıklı beslenme ile destekleyecek annelerimize diyetisyen olarak her zaman destek olmaya hazır olduğumu bildiririm.
Tüm annelerimize sevgilerimle…