Kendinizi Meditasyon ile Yenileyin
  • endavet.com Yaşam Koçu
  • endavet.com 23 Mayıs, 2023

Kendinizi Meditasyon ile Yenileyin

  • Yorum Sayısı 0
  • Görüntülenme Sayısı 791
  • Beğen 0
  • Paylaş 0

Kendinizi Meditasyon İle Yenileyin

Meditasyon, saçlarımızı kısacık kestirmeden ya da koskoca bir pizzayı tek başımıza hüpletmeden, modern hayatın hızlı temposu ve yoğun stresiyle başa çıkmak için etkili bir yol olarak sık sık karşımıza çıkar. Peki gerçekte meditasyon nedir?

Öncelikle pek çok faydası bulunan meditasyon, çoğunlukla zihni sakinleştirmek, stresi azaltmak, ve huzuru yakalamak için tercih edilir. Günümüz şartlarında, insanlar durmadan düşünmek zorunda bırakılan canlılardır. Halbuki öyle olması gerekmiyor. Bizler braz dinginleşmek isteyen insanımızın sesini duyduk ve geçmişten günümüze binlerce yıldır pek çok din ve spritüel öğretide bahsedilen meditasyona çevirdik yüzümüzü.

Genelde yoga ile birlikte anılsa da, meditasyon ve yoga aynı şey değildir. Meditasyon yapmak için herhangi bir bedensel kuvvet ya da ekipman gerekmez. Meditasyon, sadece o anda var olmak ve yalnızca olmaya odaklanır. Nörobilimciler, meditasyonun herkesin alışkanlık haline getirmesi gereken bir beyin egzersizi olduğunu söylüyor.

Meditasyonun nasıl yapıldığından başlayıp faydalarına gidecek, stresle meditasyon ilişkisine varacak, oradan meditasyon müziklerine uğradıktan sonra da din ile meditasyon ilişkisine değineceğimiz yazımızın size ilham olmasını diliyor ve meditasyonla yenilenmenin harika yolculuğuna başlıyoruz!

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon yapmanın tek bir yolu veya şekli olmamakla beraber farklı meditasyon çeşitleri vardır. Tüm meditasyon çeşitlerinin ortak noktası nefesle başlayıp nefesle bitmesidir. Nefes egzersizleri, zihni sakinleştirmek ve gevşetmek için kullanılan bir tekniktir. Meditasyon sırasında nefes alış verişimize odaklanarak yalnızca o anda var olmayı deneyimleriz.

Yaygın inanışın aksine meditasyon yapmanın doğru bir yolu yoktur. Bugüne dek geliştirilmiş meditasyon çeşitleri yalnızca kişiye yardımcı olma amacı güder. Kişi istediği yöntemi benimseyebilir, farklı yaklaşımları deneyebilir ya da kendine has bir akış tercih edebilir.

En yaygın meditasyon türleri arasında zen meditasyonu, transandantal meditasyon, chakra meditasyonu ve mindfulness meditasyonu bulunur.

Zen meditasyonu: Japon geleneğinden gelen Zen meditasyonu nefesi odak noktasına alır ve zihne gelen düşünceleri uzaktan izleyerek geçip gitmesine izin vermekten bahseder.

Transandantal meditasyon: Tekrar edilen bir mantra ile gerçekleştirilen Transandantal meditasyon Hint kökenlidir. Transandantal meditasyonun amacı zihni sakinleştirmektir.

Chakra meditasyonu: Transandantal meditasyon gibi Hint kökenlidir ve yoga ile birlikte yapılır. Bedenimizde yedi enerji merkezi (chakra) olduğunu söyler ve bu enerji merkezleri üzerine odaklanır. Amaç, enerji akışını dengelemek ve bedensel iyileşme sağlamaktır.

Mindfulness meditasyonu: Bu meditasyon türü stres ve kaygıyı azaltmak, duygusal dengeyi korumak ve konstanrasyonu geliştirmek için tercih edilir. Düşüncelerin ve duyguların farkına vararak bedendeki izdüşümlerini seyretmek, ve anda olmak, anı yaşamaktan bahseder. Bu meditasyon türü her an her yerde yapılabilir.

Meditasyon Yapmanın Faydaları

Meditasyonun faydaları kişisel olmakla beraber, meditasyon pratiğinin sıklığına da bağlıdır. Düzenli meditasyon yapmanın beyin yapısında fizyolojik değişiklikler yarattığı gözlemlenmiştir. Meditasyon sırasında beyin dalgalarında, zihni daha sakin ve odaklı hale getirebilecek alfa dalgalarının arttığı not edilmiş, ve düzenli pratikte, beyindeki gri maddenin arttığı gözlemlenmiştir. Gri madde beyin fonksiyonlarında önemli bir rol oynayarak bilişsel becerileri artırır, hafızayı güçlendirir. Bilişsel becerilerin yanı sıra meditasyon yapmanın bilinen bilinen birkaç faydası:

1. Uyku: Meditasyon, kan basıncını düşürürerek uyku kalitesini artırır, ağrıları iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

2. Duygusal denge: Düzenli meditasyonla daha pozitif ve iyi bir ruh hali sağlnır. Zihindeki olumsuz düşünceler azalabilir, azalmasa bile bu düşüncelere verilen tepkiler değişebilir.

3. Konsantrasyon: Meditasyon pratikleri zihinsel netlik ve konsantrasyon konusunda faydalıdır. Meditasyon esnasında yapılan egzersizler, zihninizi odaklanmaya ve konsantre olmaya yatkın hale getirir.

4. Stres: Düzenli meditasyon yapanlar, stresle daha iyi başa çıkma ve daha az kaygılanma eğilimindedir. Meditasyon yapmak hem vücuttaki stres tepkilerini hem de stres hormonlarını azaltır.

5. Yenilenmek: Nefes egzersizleri içeren meditasyon pratiği daha iyi bir solunuma ve dolayısıyla daha çok oksijen giren bedende fiziksel iyileşmeye neden olur. Meditasyon zihni berraklaştırır ve denge arayanlara şifadır.

Stresinizi Meditasyon İle Atın

Günden güne stres ve endişe halinin yayıldığı, uykusuzluk ve kronik ağrıların yaygınlaştığı bir çağda hepimizin aslında tek istediği zihnini biraz susturmak ve dinginleştirmek değil mi?

Araştırmalara göre düzenli meditasyon sonucu beynimiz ve bedenimizde gerçekleşen bir dizi olay sonucu hem zihnimizin çalışma şekli hem de beynimizin yapısı değişerek strese karşı daha dirençli olmamızı sağlıyor. Meditasyonla stresten arınmak için:

Sakin bir yer tercih edin.

Rahatça oturun veya uzanın.

Gözlerinizi kapatarak nefesinizi takip edin.

Meditasyon sırasında dikkatiniz dağılacaktır, nefese geri dönüp meditasyona devam edin.

Meditasyonu günlük rutininizin bir parçası haline getirin.

Meditasyon Yaparken Dinlenecek Müzikler

Meditasyon sırasında genelde rahatlatıcı ve sakinleştirici, meditatif müzikler önerilir. Yine de müzik dinlemek tercihe bağlıdır. Doğa sesleri, flüt, tibet çanı gibi ağır olmayan enstrümantal müzikler uygundur. Önemli nokta, müziğe odaklanmamak gerektiğidir. Müzik meditasyon olarak kullanılmamalı, bir araç olarak tercih edilmelidir.

Din İle Meditasyon İlişkisi

Meditasyon pratiği hali hazırda pek çok farklı öğreti ve dinde yaygın olarak deneyimlenir. Meditasyon yapmak günah mı peki, elbette hayır. Aksine meditasyon sadece Hinduizm veya Budizmde değil, birçok dinde olumlu karşılanır. Yine de ibadet olarak meditasyon yapılmamalıdır. Her dinin kendine özel ritüelleri olmakla beraber bu ritüeller meditasyon olarak kabul edilebilir. Ancak meditasyon, ibadet değildir.

Bir Yorum Yazın